Jussi Halla-aho: eurovaaleissa on kyse kotimaan politiikasta
Maahanmuutto on tärkeysjärjestyksessä ensimmäisenä uuden EU-parlamentin asialistalla. Entistä tärkeämmäksi se tulee siinä tapauksessa, että ilmastonmuutoksen hallinnassa epäonnistutaan. Ja on turha suunnitella politiikkaa liian tarkasti, tulevaisuus tuo joka tapauksessa yllätyksiä. Näin väänsivät kolmen suurimman puolueen edustajat eurovaalien keskeisistä kysymyksistä politiikan toimittajien järjestämässä tilaisuudessa Iltasanomien suorassa lähetyksessä.
Mukana olivat perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-ahon lisäksi europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri (sd) sekä Euroopan investointipankin varatoimitusjohtaja Alexander Stubb (kok).
Kerrankin Suomessa järjestettiin vaalikeskustelu, jossa oli tarpeeksi vähän osanottajia ja kaikki osasivat suvereenisti asiansa. Aluksi osanottajilta tiedusteltiin heidän omaa näkemystään EU:sta on viiden vuoden kuluttua, kun nyt valittavan parlamentin toimikausi päättyy. Jussi Halla-aho kehotti pysymään viileänä ennusteiden suhteen ja muistamaan historiaa:
Siirtolaisinvaasio vahvisti kansallismielisiä puolueita
– Junckerin komissio oli poikkeuksellisen poliittinen, ideologinen ja kehitysoptimistinen. Silloin suunta näytti selkeältä kohti syvempää integraatiota ja syvempää liittovaltiota. Sitten tapahtui asioita, joita kukaan ei osannut ennustaa ja jotka ovat hallinneet agendaa koko vaalikauden. Brexit, siirtolaiskriisi ja sen laukaisemat poliittiset mullistukset monissa jäsenmaissa, luetteli Halla-aho keskustelun aluksi.
– Haluttomuus ja kyvyttömyys torjua siirtolaisinvaasiota vahvisti kansallismielisiä puolueita kaikissa jäsenmaissa. En tiedä, mikä on EU:n tulevaisuus, mutta tiedän, miten sinne ei kannata pyrkiä. Ei kannata haukata liian suurta palaa, jottemme menettäisi sellaisiakin asioita, joita me kaikki arvostamme, Halla-aho jatkoi analyysiaan.
Keskeistä on maahanmuuton hallinta
Alexander Stubbin näkemys EU:n tulevaisuudesta sisälsi monta pointtia. Uuden parlamentin ensimmäiset eteen tulevat asiat liittyvät hänen näkemyksensä mukaan maahanmuuton hallintaan. Ilmastonmuutokseen liittyvät toimet ovat sekin keskeisiä, muutoin vuoden 2015 tapahtumat ovat vasta alkusoittoa. Miapetra Kumpula-Natri puolestaan ei antaisi periksi EU:n hajottajille ja loisi unionille paremman taloudellisten kriisien estämiskyvyn.
Halla-ahon mukaan EU on ”valitettavan monilla politiikan sektoreilla onnistunut haalimaan itselleen toimivallan, mutta kuitenkin onnistunut olemaan tekemättä niitä asioita, joita se on vaatinut omalle vastuulleen”. Esimerkiksi Halla-aho otti Schengen-järjestelmän. EU:n keskeinen ongelma on se, että samalla kun se kerää asioita itselleen, se estää jäsenmaitaan toimimasta oman etunsa mukaisesti.
Komissaarin paikka menossa demareille
Suomen tulevan komissaarin puoluekanta herätti jonkin verran keskustelua. Miapetra Kumpula-Natrin mukaan tehtävä kuuluu suurimmalle puolueelle eli sosialidemokraateille. Halla-aho muistutti Kumpula-Natria siitä, että tämä oli vielä vuonna 2014 eri mieltä siitä, että komissaarin paikka kuuluu suurimmalle puolueelle.
Euroopan parlamentin vaaleille tunnusomaista on ollut alhainen äänestysaktiivisuus. Samat ennusteet ovat jälleen ilmassa. Stubbin mielestä äänestämisen eurovaaleissa pitäisi olla nykyistä enemmän tunnepohjaista. Halla-ahon mielestä eduskuntavaalit ja EU-vaalit olisi pitänyt yhdistää, silloin olisi päästy helposti 70 prosentin äänestysvilkkauteen.
Venäjä on kansan mielessä
Tunteet liittyivät keskustelijoiden mielestä aikanaan myös Suomen päätökseen liittyä Euroopan unionin jäseneksi. Kyse oli Venäjän pelosta ja se on edelleen syvin peruste EU-jäsenyydelle. Alexander Stubb piti Halla-ahon analyysiä ”viiltävän hyvänä”:
– Kyllä minä uskon, että se painoi voimakkaasti ihmisten mielessä vuonna 1994 ja se painoi myös omassa äänestysratkaisussani. Olen sen verran vanha, että muistan kylmän sodan ja tunteen harmaalla vyöhykkeellä elämisestä. Ehkä EU:sta tuli kansan mielestä toiseksi paras turvallisuuspolittinen ratkaisu, Halla-aho pohti. Hän ei kertonut äänestikö itse EU-jäsenyyden puolesta vai sitä vastaan.
Halla-ahon mielestä Suomessa ei tiedetä tarpeeksi unionin arjesta, koska kotimainen media ei ole panostanut riittävästi EU:n seurantaan. Kansan pitäisi tietää enemmän EU:ssa valmisteilla olevista asioista ja keskustella niistä silloin, kun niistä keskustellaan myös Brysselissä.
– Meillä on yhteisvastuu siitä, että ihmiset saadaan kiinnostumaan EU-politiikasta. Kyse on kuitenkin pohjimmiltaan kotimaan politiikasta.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat
Itäkeskuksen muslimiyrittäjä HS:lle: Hameen on oltava löysä lantion kohdalta, jotta muut miehet kuin minä eivät näe
Helsingin Itäkeskuksen Hansasillalla esillä ollut islamilaisia pukeutumissääntöjä esittelevä kyltti on puhututtanut mediassa ja somessa tällä viikolla. Kyltissä kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa samankaltaisia kylttejä on nähty jo pitkään. Saksassa on tuotu oikeuden eteen myös sharia-poliiseja.
Maahanmuuttopolitiikka kiristyy koko EU:ssa – PS-meppi Sebastian Tynkkynen: ”Ratkaisujen aika on tullut” – kokoomuksen meppi Aura Salla nosti äärioikeistokortin
Euroopan unionin maahanmuuttopolitiikka on liikkeessä ja kääntymässä selvästi tiukempaan suuntaan. Sekä keskeisissä EU-toimielimissä että jäsenvaltioiden hallinnoissa ilmenee tahtotilaa tiukentaa maahanmuuton sääntöjä ja tehostaa laittomasti EU:ssa oleskelevien palautuksia. - Ihmisoikeuksista EU:ssa pidetään jatkossakin kiinni, mutta kenenkään ihmisoikeus ei ole oleskelu laittomasti EU-maissa, perussuomalaisten meppi Sebastian Tynkkynen sanoo.
Vihersiirtymä vastatuulessa: Saksalaisautoilijat vaihtavat sähköautonsa bensaan ja dieseliin
Autoilijoiden siirtyminen sähköisiin kulkuvälineisiin tökkii välittömästi, kun tuet loppuvat. Saksassa jopa kolmannes sähköautoaan vaihtaneista on siirtynyt takaisin bensaan tai dieseliin sen jälkeen, kun avustukset hiipuivat. Tavoite fossiilivapaasta uusien autojen kaupasta vuonna 2035 karkaa yhä kauemmaksi.
Kamala Harris on positiivisen erityiskohtelun tuotos – maailman menestynein “DEI-rekry”
Kamala Harris on uransa joka käänteessä hyötynyt siitä, että hän on nainen ja kuuluu rodulliseen vähemmistöön. Hän on malliesimerkki siitä, miten paljon positiivinen erityiskohtelu voi edistää vähemmistöjen menestystä. Varapresidenttinä hän oli Bidenin "DEI-rekry", joka lopulta syrjäytti presidentti Bidenin. Nyt hänellä on mahdollisuus nousta maailman mahtavimman maan presidentiksi.
Yle kehysti Trumpin kampanjatilaisuuden vitsin rasismiksi: ”Roskasaari” – tosiasiassa Puerto Rico hukkuu roskiin
Ylen toimittajien mieleen ei tullut tarkistaa, miksi Amerikassa on ennenkin kutsuttu Puerto Ricoa roskasaareksi. Rasismi ei liity asiaan, vaan vertaus on sangen kirjaimellinen, koska roskia Puerto Ricossa riittää. Saaren asukkaiden yksi suurimpia ongelmia onkin jäteasemien tilan puute, ja eri arvioiden mukaan kaatopaikkatila saattaa loppua kesken 2–4 vuodessa.
Mäenpää: Itäkeskuksen kyltit seurausta vihreiden maahanmuuttopolitiikasta
Yksi kuluvan viikon kuumimmista puheenaiheista on ollut Helsingin Itäkeskukseen ilmestynyt herättänyt ohjetaulu koskien musliminaisten pukeutumista. Perussuomalaisten kansanedustaja Juha Mäenpää muistuttaa ohjeistuksesta pöyristynyttä vihreiden puheenjohtajaa Sofia Virtaa siitä, että tapahtunut on seurasta vihreidenkin tukemasta avoimien rajojen maahanmuuttopolitiikasta.
PS-Nuoriso: Suomessa ei ole sijaa sharia-laille
Perussuomalainen Nuoriso on tyrmistynyt, mutta ei vähääkään yllättynyt islamilaisten pukeutumissääntöjen julistamisesta Itäkeskuksessa. Uutisoidussa julisteessa kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa julisteet ovatkin jo vuosia sitten vaihtuneet islamistisiin “sharia-poliiseihin”, jotka häiriköivät kansalaisia islamilaisten oppien rikkomisesta.
SVT nauhoitti salaa Malmössä imaamin perjantairukouksen, jossa ylistettiin Hizbollahin johtaja Nasrallahia
Ruotsin yleisradioyhtiön uutistoimitus SVT Nyheter oli tekemässä tutkivaa journalismia, kun imaami Sami Al-Tameemi ylisti Hizbollahin edesmennyttä johtajaa Hassan Nasrallahia perjantairukouksessa Libanonin kulttuuriyhdistyksessä Malmössä. Hän kutsui Nasrallahia marttyyriksi. SVT nauhoitti tilaisuuden. Tämä oli SVT:n toinen käynti yhdistyksen tiloissa.
Koko läntinen maailma velloo tunnemyrskyissä – Suomestakin tuli puberteettiyhteiskunta, jota rakennetaan fiilispohjalta
Tietokirjailija-kouluttaja Katleena Kortesuon uutuuskirja "Tunteet tapissa" kertoo havainnollisesti, kuinka olemme siirtyneet tietopohjaisesta konsensusyhteiskunnasta tunneuskovaisuuden maailmaan, jonka perustukset valettiin 1980- ja 1990-luvuilla. Monelta osin yhteiskuntamme on kuin 13-vuotias teini, joka kokee tunteita vahvasti ja viskoutuu tunnemyrskyn mukana milloin mihinkin suuntaan. Pelkkä tunne on kuitenkin surkea kumppani silloin, jos edessä on vaikea ja kauaskantoinen päätös.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää