LEHTIKUVA
Jussi Halla-aho: Eurooppa ei saa loputtomasti luottaa siihen, että yhdysvaltalaiset veronmaksajat haluavat rahoittaa turvallisuuttamme
Ukrainan auttaminen on periaatekysymys, mutta kyse ei ole vain Ukrainasta. Jos Venäjää ei voiteta Ukrainassa, joku muu on seuraava. Toimimatta jättäminen käy kalliiksi tulevaisuudessa. Tämä on viesti, joka meidän kaikkien pitäisi muistaa, puhemies Jussi Halla-aho muistutti tänään EU-parlamenttien puhemiesten kokouksessa.
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho osallistui EU-parlamenttien puhemiesten konferenssissa keskusteluun Euroopan strategisesta autonomiasta, liberaalien demokratioiden haasteista ja ulko- ja puolustuspolitiikasta.
Puhemies nosti esille Euroopan vaaralliset strategiset riippuvuudet Kiinasta raaka-aineissa, komponenteissa ja kulutustavaroissa sekä Yhdysvalloista puolustuksen osalta.
– Kiina ei ole vihollisemme, mutta jos tapahtuisi jotain ikävää, joka häiritsisi kauppasuhteitamme, se johtaisi välittömään katastrofiin lännessä, puhemies sanoi.
Kiina-riippuvuus purettava nyt
Kiinan tuonnin nopea korvaaminen olisi puhemiehen mukaan paljon vaikeampaa kuin Venäjän fossiilienergiasta irtautuminen, ellei mahdotonta.
– Meidän olisi purettava riippuvuus Kiinasta nyt, kun se voidaan tehdä järjestelmällisesti ja hallitusti. Meidän on lisättävä välttämätöntä kotimaista tuotantoa, mutta tehtävää ei voida jättää yrityksille ja kuluttajille. Lainsäädäntötoimet ja valtion toimet ovat välttämättömiä.
Euroopan varustauduttava paremmin
Halla-aho huomautti, ettei Eurooppa saa jättää puolustustaan yhdysvaltalaisten veronmaksajien varaan.
– Puolustuksen alalla olemme vaarallisen riippuvaisia Yhdysvalloista.
– Venäjän sotilaallinen uhka on hyvin todellinen, eikä Eurooppa saa loputtomasti luottaa siihen, että yhdysvaltalaiset veronmaksajat haluavat rahoittaa turvallisuuttamme, puhemies jatkoi.
– Meidän on lisättävä merkittävästi aseiden ja ampumatarvikkeiden tuotantoa. Venäläiset uskovat, että aika on heidän puolellaan ja että meiltä loppuu pian materiaali. Valitettavasti näin tapahtuu, jos emme ota asiaa vakavasti.
Puolustusteollisuuden yritykset tarvitsevat riittäville lisäinvestoinneille takeet pitkän ajan kysynnästä, jonka vain valtiot voivat tarjota, Halla-aho totesi.
– Valtioiden ja teollisuuden on tehtävä yhteistyötä, sillä etumme on yhteinen.
Ukraina ei ole yksin tulilinjalla
Puhemies päätti puheenvuoronsa muistutukseen Ukrainan tukemisen perimmäisistä syistä:
– Ukrainan auttaminen on periaatekysymys, mutta kyse ei ole vain Ukrainasta. Jos Venäjää ei voiteta Ukrainassa, joku muu on seuraava. Toimimatta jättäminen käy kalliiksi tulevaisuudessa. Tämä on viesti, joka meidän kaikkien pitäisi muistaa.
EU-parlamenttien puhemiesten konferenssi jatkuu tiistaina 23. huhtikuuta keskustelulla Euroopan taloudellisesta ja sosiaalisesta vahvistamisesta.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- puhemiehet puolustusteollisuus rahoittaminen veronmaksajat tuki Eurooppa Kiina Ukraina Yhdysvallat Venäjä Jussi Halla-aho
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Puhemies Halla-aho Ruotsissa: Ympyrä sulkeutuu – ja olemme taas sotilaallisia liittolaisia
Valeuutiset kumottu: Trump ei jätä Nato-maita oman onnensa nojaan eikä uhkaa ihmisiä “verilöylyllä”
Suomen vahva tuki Ukrainalle nousi esiin Washingtonissa – valtiovarainministeri Purra: ”Venäjä tulee saattaa vastuuseen aiheuttamistaan vahingoista”
Yhdysvalloilta 60 miljardin dollarin tukipaketti Ukrainalle – välitön vaikutus puolustustaisteluille
PS-Nuoriso: Ukrainan sodan suomalaisista pidettävä huolta
Niemen ratkaisut Suomen sotilaalliseen turvallisuuteen ja puolustukseen: Reservi, Nato ja yhteistyö Yhdysvaltain kanssa
Antikainen kolumnissaan: Kun Remeksen romaanien juonet uhkaavat muuttua todeksi
Puhemies Halla-aho Washingtonissa: Suomi tekee parhaansa näyttääkseen esimerkkiä Euroopan puolustamisessa
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Miko Bergbom: Päätös Somalian maaohjelman keskeyttämisestä on oikea
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää