Matti Matikainen
Eurovaaliehdokas Jussi Halla-aho: EU on jo liittovaltio
Monet kokevat, ettei se, mitä EU:ssa tapahtuu, kosketa heitä tai heidän elämäänsä. Kuitenkin suurin osa Suomen kansallisesta lainsäädännöstä tulee suoraan unionista asetusten ja direktiivien muodossa. EU vaikuttaa jokaisen suomalaisen elämiseen ja olemiseen 24 tuntia vuorokaudessa viikon jokaisena päivänä.
– Eurovaaleissa äänestävät lähinnä ne, jotka suhtautuvat intohimoisen myönteisesti liittovaltiokehitykseen ja päätösvallan keskittämiseen. Tuloksena on se, että federalisteilla on huikea enemmistö Euroopan parlamentissa. Äänestämättä jättäminen ei siis toimi protestina, kertoo kansanedustaja ja eurovaaliehdokas Jussi Halla-aho Helsingistä.
Perussuomalaisten suurin haaste on saada euroskeptiset kansalaiset liikkeelle. Tarvitaan ehdokkaita, jotka tunnetaan maanlaajuisesti, joilla on selkeä profiili ja jotka herättävät tunteita ja keskustelua. Jotta ihmiset saataisiin kiinnostumaan vaaleista, tarvitaan vastakkainasettelua eikä konsensushyminää, tietysti myös asiantuntemusta ja pätevyyttä. Muun muassa näistä syistä kaksi ja puoli vuotta EU-asioita käsittelevässä suuressa valiokunnassa toiminut Halla-aho kokee olevansa sopiva ehdokas eurovaaleihin.
Eurooppa on tienhaarassa
Yksi syy äänestäjien passiivisuuteen on epäily siitä, miten kolmetoista suomalaista voi vaikuttaa 750 europarlamentaarikon joukossa. Perussuomalaiset eivät kuitenkaan ole yksin, sillä muuallakin Euroopassa on havahduttu huomaamaan, että unionista on tulossa velka- ja tulonsiirtounioni, jossa syyttömät maksavat toisten virheistä ja vastuuttomuudesta.
– Euroopan parlamentissa haluan ensinnäkin puolustaa kansallisvaltioiden itsenäistä lainsäädäntövaltaa ja vastustaa sen keskittämistä ylikansallisille elimille. Toiseksi aion pitää esillä niitä asioita, joilla olen profiloitunut kotimaan politiikassakin. Hallitsematon elintasosiirtolaisuus Välimeren eteläpuolelta uhkaa kaikkien Länsi-Euroopan yhteiskuntien taloudellista kestokykyä ja sosiaalisia rakenteita, Halla-aho painottaa.
Eurooppa on tienhaarassa, ja vuoden 2014 vaalit ovat kenties tärkeimmät koko yhteisön historiassa. Euroalueen kriisi on sikäli itse aiheutettu, ettei yhteisvaluuttaa ole rakennettu kestävälle pohjalle, jollaisen olisi muodostanut jäsenmaiden yhteneväinen elintaso, hallintokulttuuri, kilpailukyky ja talouskuri. Valitettavasti euroon ja unioniin hyväksyttiin poliittisista syistä maita, jotka eivät olleet siihen valmiita. Nyt taloudellisen integraation synnyttämää kriisiä käytetään hyväksi poliittisen integraation syventämisessä.
– Kysymys, onko EU menossa kohti liittovaltiota, on osin virheellinen, koska se on jo liittovaltio. Kyse on vain siitä, miten pitkälle vallan keskittäminen päästetään. Jos unionin suunta halutaan kääntää, sen on tapahduttava näissä vaaleissa. Vuonna 2019 se on todennäköisesti mahdotonta, Halla-aho muistuttaa.
Sukujuuret Etelä-Pohjanmaalla
Jussi Halla-aho on syntynyt Tampereella, mutta hänen sukujuurensa ovat Etelä-Pohjanmaalla, Alajärvellä, missä hän viettää edelleen lomiaan. Helsinkiin hän muutti opiskelemaan vuonna 1995, valmistui Helsingin yliopistosta filosofian maisteriksi vuonna 2000 ja väitteli tohtoriksi vuonna 2006. Koulutukseltaan hän on kielitieteilijä, ja ennen politiikkaan ryhtymistään hän on toiminut tutkijana, tuntiopettajana, tarjoilija ja varastomiehenä sekä virkailijana ulkoasiainhallinnossa.
Milloin aikaa jää, hän harrastaa monipuolisesti ampumaurheilua ja matkustelee myös mielellään kotimaassa ja ulkomailla. Hänen perheeseensä kuuluvat vaimo, 10- ja 9-vuotiaat tyttäret sekä 5- ja 0-vuotiaat pojat.
– Osallistun perussuomalaisten yleisötapahtumiin eri puolilla Suomea aina, kun aikataulu sen sallii. Tärkeintä on kuitenkin se, mitä ehdokas tekee vaalien välillä, toisin sanoen jatkuva työ politiikassa. Äänestäjän tulee suhtautua epäillen sellaisiin poliitikkoihin, jotka heräävät henkiin vasta puoli vuotta ennen vaaleja, mutta joista ei muulloin kuulu pihaustakaan.
Kirjoitus on julkaistu Perussuomalainen 14/2013 -lehdessä.
MIKA MÄNNISTÖ
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Uusimmat
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää