Artikkeli kuva

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA

Junnila opastaa hallitusta, miten vaalit järjestetään turvallisesti

16.03.2021 |19:25

Hallituspuolueiden edustajat ovat tänään kysyneet perussuomalaisilta mallia vaalien järjestämiseen. Perussuomalaisten kansanedustaja Vilhelm Junnila oudoksuu kysymystä, mutta on jättänyt kaikesta huolimatta Facebookiin ja omille verkkosivuilleen hallituspuolueille ohjeet, miten vaalit järjestetään turvallisesti pandemian aikana.

Kansanedustaja Vilhelm Junnilan mielestä meidän ei tarvitse keksiä pyörää uudelleen eikä lähteä muuttamaan lainsäädäntöä itse vaalitoimituksen osalta tai kädestä pitäen opastaa viranomaisia operatiivisessa valmistelutyössä. Äänestämisen turvalliseksi tekeminen on äärimmäisen yksinkertaista, eikä siihen mene sen enempää vuotta kuin kahta kuukauttakaan.

– Vaalipaikalla siirrytään suurempaan tilaan. Esimerkiksi luokkahuoneesta liikuntasaliin, ruokailusaliin, aulatilaan tai kunnan valtuustosaliin. Ulkotiloja ei tarvita, koska äänestämisestä voidaan tehdä turvallista sisätiloissa yksinkertaisesti huolehtimalla riittävistä etäisyyksistä ja välttämällä kontakteja. Vaalipaikan osoite säilyy samana, joten mitään juridisia tai teknisiä muutoksia ei äänestyspaikkojen toimintaan tarvita, Junnila neuvoo.

Etäisyyksistä ja hygieniasta huolehdittava

Kulku vaalipaikalle pitää järjestää yksisuuntaisena, jotta ihmiset eivät kohtaa toisiaan, vaan menevät yhdestä ovesta sisään ja toisesta ovesta ulos.

– Vaalipaikan sisääntulossa jaetaan äänestäjille maskeja ja käsidesiä. Poistumisovella on roskakori. Muualla maailmassa on sisään tullessa myös mitattu saapuvien ihmisten lämpötilaa.

– Etäisyyksistä huolehditaan lattiaan ja seiniin liimattujen tarraopasteiden avulla, jotta kenellekään ei jää epäselväksi, missä kohtaa pitää odottaa vuoroaan. Lisäksi joku vaalilautakunnan jäsenistä tarkkailee tilannetta ja antaa tarvittaessa neuvoja, Junnila kirjoittaa.

Pintoja ja kyniä desinfioitava

Vaalipaikan palvelupisteet ja äänestykseen tarkoitettu äänestyskoppi tulee sijoittaa riittävän etäälle toisistaan. Palvelupisteiden edessä on oltava samankaltainen pleksilasi kuin kaupan kassalla. Vaalilautakunnan jäsenten on käytettävä hanskoja, ja kosketuksessa olevia pintoja pitää desinfioida väliajoin.

– Jokainen äänestäjä saa oman kynän äänestämistä varten. Kynät vaihdetaan ja desinfioidaan pitkin vaalipäivää. Myös oman kynän tuominen voidaan sallia, Junnila neuvoo.

Päivät jaettava vuoroihin

Vaalilautakuntaan voidaan valita jäseniä normaalia enemmän ja jakaa päivät kahteen vuoroon, jolloin aamuvuorolaiset eivät ole iltapäivävuorolaisen kanssa tekemisissä. Näin voidaan huolehtia myös vaalitoimitusta suorittavien henkilöiden turvallisuudesta.

– Ennakkoäänestystä on jo pidennetty kahteen viikkoon, joten keskimääräinen henkilömäärä tulee kaikissa vaalipaikoissa olemaan huomattavasti totuttua alhaisempi, ja harvoin niissä on normaalina aikanakaan pitkää jonoa ollut. Riskiryhmiä ei tarvitse jaksottaa, kun Suomessa voi äänestää peräti 15 päivänä, kun esimerkiksi Hollannin tällä viikolla pidettävissä vaaleissa äänestys on kolmena päivänä.

Poliitikkojen selitykset eivät vakuuta

Perussuomalaisia ei haittaa se, ettei vaaleja pystytty järjestämään, vaan se, ettei niistä saatu tehtyä äänestäjille turvallisia, vaikka aikaa on ollut yli vuoden päivät. Junnila ihmettelee poliitikkojen selityksiä näin yksinkertaisessa asiassa.

– Olen korona-aikana ollut Etyjin tarkkailuissa Yhdysvalloissa ja Kirgisiassa. Jos tähän pystyttiin maissa, joissa todellinen koronatilanne on huomattavasti Suomea haasteellisempi ja jossa ennakkoäänestystä ei tunneta, en yhtään epäile, etteikö Suomikin tähän halutessaan kykenisi. Oikeusministeriö pääsee kuin koira veräjästä, ettei se onnistunut hoitamaan tällaistakaan asiaa ajallaan, kirjoittaa Junnila.

Suomen Uutiset


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

Uusimmat

PS Naiset 3/2024

Mainos kuva

Lue lisää

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää