

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Junnila opastaa hallitusta, miten vaalit järjestetään turvallisesti
Hallituspuolueiden edustajat ovat tänään kysyneet perussuomalaisilta mallia vaalien järjestämiseen. Perussuomalaisten kansanedustaja Vilhelm Junnila oudoksuu kysymystä, mutta on jättänyt kaikesta huolimatta Facebookiin ja omille verkkosivuilleen hallituspuolueille ohjeet, miten vaalit järjestetään turvallisesti pandemian aikana.
Kansanedustaja Vilhelm Junnilan mielestä meidän ei tarvitse keksiä pyörää uudelleen eikä lähteä muuttamaan lainsäädäntöä itse vaalitoimituksen osalta tai kädestä pitäen opastaa viranomaisia operatiivisessa valmistelutyössä. Äänestämisen turvalliseksi tekeminen on äärimmäisen yksinkertaista, eikä siihen mene sen enempää vuotta kuin kahta kuukauttakaan.
– Vaalipaikalla siirrytään suurempaan tilaan. Esimerkiksi luokkahuoneesta liikuntasaliin, ruokailusaliin, aulatilaan tai kunnan valtuustosaliin. Ulkotiloja ei tarvita, koska äänestämisestä voidaan tehdä turvallista sisätiloissa yksinkertaisesti huolehtimalla riittävistä etäisyyksistä ja välttämällä kontakteja. Vaalipaikan osoite säilyy samana, joten mitään juridisia tai teknisiä muutoksia ei äänestyspaikkojen toimintaan tarvita, Junnila neuvoo.
Etäisyyksistä ja hygieniasta huolehdittava
Kulku vaalipaikalle pitää järjestää yksisuuntaisena, jotta ihmiset eivät kohtaa toisiaan, vaan menevät yhdestä ovesta sisään ja toisesta ovesta ulos.
– Vaalipaikan sisääntulossa jaetaan äänestäjille maskeja ja käsidesiä. Poistumisovella on roskakori. Muualla maailmassa on sisään tullessa myös mitattu saapuvien ihmisten lämpötilaa.
– Etäisyyksistä huolehditaan lattiaan ja seiniin liimattujen tarraopasteiden avulla, jotta kenellekään ei jää epäselväksi, missä kohtaa pitää odottaa vuoroaan. Lisäksi joku vaalilautakunnan jäsenistä tarkkailee tilannetta ja antaa tarvittaessa neuvoja, Junnila kirjoittaa.
Pintoja ja kyniä desinfioitava
Vaalipaikan palvelupisteet ja äänestykseen tarkoitettu äänestyskoppi tulee sijoittaa riittävän etäälle toisistaan. Palvelupisteiden edessä on oltava samankaltainen pleksilasi kuin kaupan kassalla. Vaalilautakunnan jäsenten on käytettävä hanskoja, ja kosketuksessa olevia pintoja pitää desinfioida väliajoin.
– Jokainen äänestäjä saa oman kynän äänestämistä varten. Kynät vaihdetaan ja desinfioidaan pitkin vaalipäivää. Myös oman kynän tuominen voidaan sallia, Junnila neuvoo.
Päivät jaettava vuoroihin
Vaalilautakuntaan voidaan valita jäseniä normaalia enemmän ja jakaa päivät kahteen vuoroon, jolloin aamuvuorolaiset eivät ole iltapäivävuorolaisen kanssa tekemisissä. Näin voidaan huolehtia myös vaalitoimitusta suorittavien henkilöiden turvallisuudesta.
– Ennakkoäänestystä on jo pidennetty kahteen viikkoon, joten keskimääräinen henkilömäärä tulee kaikissa vaalipaikoissa olemaan huomattavasti totuttua alhaisempi, ja harvoin niissä on normaalina aikanakaan pitkää jonoa ollut. Riskiryhmiä ei tarvitse jaksottaa, kun Suomessa voi äänestää peräti 15 päivänä, kun esimerkiksi Hollannin tällä viikolla pidettävissä vaaleissa äänestys on kolmena päivänä.
Poliitikkojen selitykset eivät vakuuta
Perussuomalaisia ei haittaa se, ettei vaaleja pystytty järjestämään, vaan se, ettei niistä saatu tehtyä äänestäjille turvallisia, vaikka aikaa on ollut yli vuoden päivät. Junnila ihmettelee poliitikkojen selityksiä näin yksinkertaisessa asiassa.
– Olen korona-aikana ollut Etyjin tarkkailuissa Yhdysvalloissa ja Kirgisiassa. Jos tähän pystyttiin maissa, joissa todellinen koronatilanne on huomattavasti Suomea haasteellisempi ja jossa ennakkoäänestystä ei tunneta, en yhtään epäile, etteikö Suomikin tähän halutessaan kykenisi. Oikeusministeriö pääsee kuin koira veräjästä, ettei se onnistunut hoitamaan tällaistakaan asiaa ajallaan, kirjoittaa Junnila.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Junnila: Onko oikeusministeri tehtäviensä tasalla?

Junnila patistaa hallitusta Nesteen biojalostamoinvestoinnissa: “Kaikki lailliset keinot käyttöön investoinnin saamiseksi Suomeen”

Junnila vaatii Suomea mukaan First Movers -maiden rokoteyhteistyöhön: “Aikooko Suomi Tanskan tavoin liittyä?”

Junnila ja Koskela: VTV palautettava hoitamaan perustehtäväänsä
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Wille Rydman: Helsingin poliittisesta ilmapiiristä tulossa punavihreä – ”Ihmiset tulevat ainakin näkemään, mihin suuntaan Helsinkiä ei pidä viedä”
Perussuomalaiset saa Helsinkiin pienen valtuustoryhmän. - Teemme valtuustossa kaiken sen minkä voimme. Edustamme tervehenkistä sinivalkoista politiikkaa, ja pidämme ääntä senkin edestä, minkä vaalituloksessa menetimme, Wille Rydman sanoo ja kehottaa ammentamaan valituloksesta sisua.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Puoluesihteeri Vuorenpää vaalituloksesta: Tämä on opetus

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää