

LEHTIKUVA
Junnila: Hallituksen vastaus välikysymykseen oli populistista renkaanpotkintaa – ei auta bensapumpulla
Hallitus vastasi tänään perussuomalaisten välikysymykseen energia- ja polttoainehinnoista. Perussuomalaisten kansanedustaja Vilhelm Junnila perehtyi hallituksen hehkuttamaan työkalupakettiin kriisin helpottamiseksi ja totesi sen populistiseksi renkaanpotkinnaksi.
Hallitus nosti työmatkavähennyksen maksimimäärää, joka koskettaa harvalukuista joukkoa. Viime vuonna noin 26 000 autoilijaa saavutti ylärajan. Lisäksi muutos tulee voimaan vasta 1.7. eli akuuttiin kriisiin tällä ei ole minkäänlaista vaikutusta.
– Ketä se lohduttaa, että ensi heinäkuussa voi vähentää verotuksessa, kun töihin pitäisi päästä ensi viikolla? Vihelm Junnila ihmettelee.
Kolme keskeistä ongelmaa
Junnilan mukaan hallitus jätti tietoisesti keskeisimmät ongelmakohdat korjaamatta. Esitys työmatkavähennyksen väliaikaisesta korottamisesta vaikuttaakin lähinnä populistiselta renkaanpotkinnalta.
– Kolme keskeisintä ongelmaa jäävät voimaan. Ensimmäiseksi: omavastuuosuutta ei muutettu, joka olisi hyödyntänyt kaikkein vähätuloisimpia työssäkävijöitä. Toiseksi: suurin osa työssäkäyvistä ei voi vähentää todellisia kulujaan vaan vastaavan hinnan kuin joukkoliikenteen käyttämisestä. Tämä siitä riippumatta onko joukkoliikennettä edes mahdollista käyttää työssäkäyntiin.
– Kolmas ongelma koskettaa kaikkia muita kuin työssäkäyviä, sillä hallituksen esitys ei millään lailla auta työvoiman ulkopuolella olevia, kuten eläkeläisiä ja haja-asutusalueiden vähäosaisia, Junnila muistuttaa.
Dieselistäkin erimielisyyttä
Perussuomalaiset on pitkään esittänyt ammattidieselin käyttöönottoa, joten hallituksen ilmoitus sen toteuttamisesta on otettu hyvin vastaan. Junnilan mukaan ammattidiesel on tervetullut, mutta sen toimeenpanossa piilee riski, koska hallitus ei ole päässyt yhteisymmärrykseen toteuttamistavasta.
– Hallituksen tiedotustilaisuudessa mainittiin, että samassa yhteydessä dieselin verotuki voitaisiin poistaa. Tämä olisi vallan karmaiseva ratkaisu, joka nostaisi kaikkien muiden tienkäyttäjien polttoainekustannuksia. Aion valtiovarainvaliokunnan verojaostossa ajaa toimintamallia verotuen säilyttämiseksi. Mikä tuki se edes on, kun ensin otetaan ja sitten annetaan vähän takaisin? Junnila kysyy.
Perussuomalaiset on ehdottanut polttoaineveron laskua ja dieselin käyttövoimaveron poistamista akuutin kriisin helpottamiseksi. Ministeri Mika Lintilä (kesk.) antoi hallituksen vastauksen välikysymykseen.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- omavastuuosuus työmatkavähennys polttoaineiden hinnankorotukset Mika Lintilä kustannukset Vilhelm Junnila perussuomalaiset Välikysymys verotus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


“Nyt riittää. Nyt siis oikeasti riittää” – Rahat ovat loppu, torviprotesti tööttää jotta kuurot päättäjät ymmärtäisivät (video)

Autoilijat saivat tarpeekseen hallituksen kurjistavasta politiikasta: ”Polttoaineveroa alennettava välittömästi”

Hinnat nousevat ja kansa köyhtyy – vaaliuurnilla varmasti tavataan

Perussuomalaiset vaativat dieselautojen käyttövoimaveron poistoa pikaisesti – Tavio: “Käyttövoimavero on syrjivä dieselin nykyhinnoilla”

Perussuomalaisten vaatimat polttoaineiden veronalennukset eivät kelpaa vihreille: ”Liian kallista” – Purra huomauttaa, että monelta autoilijalta alkavat jo olla rahat lopussa

Koskela soimaa hallitusta riittämättömistä toimista energiakriisin hoidossa: Rohkeus puuttuu

Taviolta tiukka toimenpidelista polttoaine- ja sähköhintojen alentamiseksi: Paras ratkaisu on veronalennus

Ranne: Hallituksen suhteellisuudentajun puute kurittaa kansaa – “Suomi ei voi pyöriä tukien varassa”

Simula: ”Autoilu on osa suomalaista elämäntapaa, jonka vihervasemmistohallitus haluaa romuttaa”
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää