

PS ARKISTO
Junnila: Etyjin seurattava Serbian kehitystä – ”Maassa on merkittävää ja vanhemmissa ikäluokissa lähes kritiikitöntä venäläismielisyyttä”
Etyjin vaalitarkkailuoperaatiosta palannut kansanedustaja Vilhelm Junnila pitää tärkeänä, että lännessä seurataan tarkasti myös Serbian kehitystä eikä katsota vain Unkariin.
– Unkari on Natossa ja EU:ssa toisin kuin Serbia, joka ei ole jäsen kummassakaan. Sillä on henkisiä ja taloudellisia siteitä Venäjään ja mittavaa epäluuloa länsimaita kohtaan Kosovon sodan perintönä, Etyjin Suomen valtuuskunnan puheenjohtaja Vilhelm Junnila arvioi.
Muuttoliike suuntautuu Eurooppaan
Junnila oli tarkkailemassa sunnuntaina pidettyjä presidentinvaaleja ja ennenaikaisia parlamenttivaaleja. Istuva presidentti Aleksandar Vučić sai jatkokauden, ja hänen SNS-puolueensa sai eniten ääniä myös parlamenttivaaleissa. Vučićin puolueen liittolaisena vaaleissa oli Serbian sosialistipuolue SPS, jonka kanssa SNS:llä ja SPS:llä on tukeva enemmistö eli 55 prosenttia parlamentin paikoista.
– Serbiassa on merkittävää ja vanhemmissa ikäluokissa lähes kritiikitöntä venäläismielisyyttä, mutta toisaalta muuttoliike suuntautuu vahvasti Eurooppaan. On nähtävissä useita signaaleja, että Aleksandar Vučićin hallinto kääntyy suunnitelmallisesti kohti länttä. Serbian geopoliittinen merkitys tulee korostumaan lähivuosina ja sen kehitystä kannattaa seurata.
Poikkeusilmoituksia ja väkivaltaa
Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö yhteistyökumppaneineen seurasi vaaleihin valmistautumista helmikuun 24. päivästä alkaen. Osana tarkkailuoperaatiota tarkastettiin 1 435 vaalipaikkaa, joista yli kymmenesosan toimintaa arvioitiin kielteisesti.
– Tuhansien huomioiden lisäksi teimme painavampia poikkeusilmoituksia 260 kappaletta. Väkivaltaa oli jonkin verran. Yhdessä omassakin tarkastuskohteessa tarvittiin poliisia, mutta yleisesti havaitut puutteet ja väärinkäytökset eivät näytelleet vaaleissa suurta roolia, Junnila kertoo.
Äänestäjiä pidettiin pimennossa
Äänestysaktiivisuus oli linjassa virallisten lukemien kanssa.
– Vaalilautakuntien kokoa oli suurennettu, jotta myös oppositio olisi huomioitu. Prosessin läpinäkyvyyteen kiinnitettiin enemmän huomiota kuin vaalisalaisuuden varjelemiseen, Junnila luonnehtii.
Vaalitarkkailijoiden lausunnossa todetaan myös, että vaikka media kirjoitti kaikista ehdokkaista, useimmat valtakunnalliset televisio- ja radiokanavat suosivat valtakoalitiota. Kaikilla äänestäjillä ei siten ollut välttämättä riittävän kattavia tietoja äänestyspäätöstensä pohjaksi.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- venäläismielisyys vaalitarkkailu Aleksandar Vučić länsimaat Serbia Unkari Etyj Vilhelm Junnila vaalit nato
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Kuinka Unkari on saanut nostettua maan syntyvyyden määrätietoisella perhepolitiikalla – ja mitä Suomi voisi tästä oppia?

Halla-aho: Venäjä on laajentumishaluinen ja pidäkkeetön gangsterivaltio

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä kannattaa Nato-jäsenyyden edistämistä

Purra: Perussuomalaiset on turvallisuuspuolue, joka puolustaa itsenäistä Suomea ja suomalaisten erityisyyttä

Venäjältä vaaditaan tulitaukoa ja Etyjiltä tehokkaampaa reagointia konflikteihin – ”Ukraina taistelee koko Euroopan puolesta”

Junnila ja Kauma vaativat lisää apua Ukrainalle ja Venäjän sotarikosten tutkimista
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Kansainvälinen kehitysrahoitus kääntyi selvään laskuun vuonna 2024 niin Suomessa kuin kansainvälisesti. Tuoreen laskelman mukaan Suomen antama kehitysapu pieneni 12,9 prosenttia vuodesta 2023 vuoteen 2024 - siis yhdessä vuodessa.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää