
KUVAKAAPPAUS/YLE
Junnila: Demarien maahanmuuttolinja ei perustu työllisyydelle – ”Tämä hallitus edistää vain sellaista maahanmuuttoa, jossa omalla palkalla tulee toimeen”
Demarien talous- ja työllisyyspolitiikan vahvana kärkenä on edelleen haalia Suomeen lisää maahanmuuttajia maailmalta sen sijaan, että kansallisin voimin pyrittäisiin löytämään keinoja kotimaisen työllisyyden vahvistamiseksi ja parantamaan työnteon kannustimia Suomessa.
Eilen Ylen A-studiossa demarien puheenjohtaja Antti Lindtman vaati hallitukselta lisätoimia ulkomaalaisen työvoiman maahan saapumisen lisäämiselle. Tänä aamuna samaa laulua Ylen Aamu-tv:ssa jatkoi Lindtmanin puoluesisar, kansanedustaja Tytti Tuppurainen, jonka mielestä työperäisen maahanmuuton kiristykset olisivat este ”osaavalle työvoimalle”.
– Työvoimaa ei hankita ulkomailta, vaan pikemminkin lähetetään viesti, että tänne ei pidä tulla. SDP haluaa vauhdittaa työvoiman maahanmuuttoa, koska nyt tarvitaan lisää työvoiman tarjontaa, Tuppurainen päästeli.
Rakenteellisia uudistuksia
Perussuomalaisten kansanedustaja Vilhelm Junnila huomautti Tuppuraiselle, että demarien tähänastinen maahanmuuttolinja ei ole perustunut työllisyydelle.
– Aiemmin teidän mallinne on perustunut siihen, että tietyille autoritäärisille valtioille annetaan kehitysyhteistyörahaa, ja maahanmuutto Suomeen ei ole perustunut työllisyydelle. Tämä hallitus edistää vain sellaista maahanmuuttoa, jossa omalla palkalla tulee toimeen.
– Luomme sekä kotimaista työtä että mahdollistamme kansainvälisten osaajien tulon tekemään sellaista työtä, jota Suomen veronmaksajien ei tarvitse subventoida.
Hallitus on jo toteuttanut laajoja työmarkkinauudistuksia sekä esimerkiksi lisännyt työn kannustavuutta keventämällä työhön kohdistuvaa verotusta. Junnila toi esille, että kyse on rakenteellisista uudistuksista, joiden tulokset eivät näy heti uudistuksien tekemistä seuraavana päivänä.
– Esimerkiksi paikalliseen sopimiseen on tulossa lisäratkaisuja. Myös jo aiemmat tehdyt työllisyystoimet tulevat jatkossa vaikuttamaan.
Demarit salasi oman vaihtoehtonsa
Hallituksen politiikkatoimet tähtäävät talouskasvun vauhdittamiseen ja julkisen talouden tasapainottamiseen. Samalla tarvitaan kuitenkin myös sopeutustoimia.
– Tietenkin menosopeutuksilla on myös vaikutusta talouskasvuun, mutta samalla on huomioitava, millaisia sopeutuksia on tehty. Kun nyt tingitään esimerkiksi rahan lappamisesta ulkomaille autoritäärisille valtioille kehitysavun kautta, niin eihän se tosiasiallisesti heikennä talouskasvua kotimaassa, Junnila sanoi.
Hän myös sivalsi Tuppuraista siitä, etteivät demarit ole esittäneet omaa vaihtoehtoaan.
– Jos mitään ei tehtäisi, ensi vuonna pitäisi ottaa neljä miljardia lisää velkaa. Sosiaalidemokraateilta ei ole tullut vaihtoehtoja, tai jos on tullut, ne on salattu kansalaisilta, Junnila sanoi viitaten SDP:n vaihtoehtobudjetin työllisyysvaikutuksiin, joita puolue ei ole suostunut julkistamaan.
Kansalaisten ostovoima vahvistuu
Junnila muistutti Tuppuraista myös siitä, että positiivisia taloussignaaleja näkyy aika ajoin jo nyt, vaikka varsinainen talouskasvu antaa vielä odottaa itseään.
Korkotason lasku, inflaation hidastuminen, piristyvä taloustilanne ja ostovoiman kasvaminen lisäävät kuluttajien luottamusta tulevaisuuteen, mikä näkyy myös rakentamisen piristymisenä.
– Tässä tilanteessa kannattaa huomioida myös, että tässä tilanteessa sekä kansalaisten tulot että ostovoima ovat kasvaneet. Mielestäni sekin on merkittävää.
Suomen Uutiset
Lue myös
Oleskeluluvan hakijoiden toimeentulorajat nousevat – nykyiset rajat eivät enää vastaa elinkustannuksia
Oleskelulupien myöntäminen tiukentui – jatkossa hakijan omalla toiminnalla entistä enemmän vaikutusta
Artikkeliin liittyvät aiheet
- taloustilanne työnteon kannustimet menosopeutukset ostovoima työllisyyspolitiikka ulkomainen työvoima Kehitysyhteistyö Tytti Tuppurainen Maahanmuuttopolitiikka Antti Lindtman Vilhelm Junnila Talouspolitiikka Inflaatio SDP
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Brittipoliisi varoitti miestä kadulla: “puhu englantia”-kehotus voi olla viharikos
Newsweek-lehti uutisoi maailmalla leviävästä videosta, jolla brittipoliisi varoittaa miestä: Kehotus vaatia toista ihmistä "puhumaan englantia" voi olla tulkittavissa vihapuheeksi. Tapauksesta syntyi kohu, sillä video antaa lohduttoman kuvan sananvapauden tilasta Isossa-Britanniassa. Videon taustoista tiedetään kuitenkin rajallisesti. Myös poliisi on ollut verrattain vaitonainen tapahtuneesta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.