Juncker jättäisi jäähyväiset EU-maiden yksimielisille päätöksille – se siitä pienten maiden päätösvallasta?
Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker piti vuotuisen puheensa EU:n tilasta. Hän ei pitänyt ajatuksesta monen vaihteen Euroopasta (ns. Multi-speed Europe). Hän haluaisi ennemmin lisää euromaita niistä EU-maista, jotka eivät ole vielä liittyneet pahoissakin ongelmissa rämpineeseen euroon. Hän puoltaisi enemmistöpäätöksiä EU-tasolla ja toivoisi Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan ja Euroopan komission puheenjohtajan toimien yhdistämistä.
EU-maiden johtajista muodostamasta Eurooppa-neuvostosta häviäisi jäsenmaiden ääni. Näin väittää esimerkiksi Tanskan pääministeri Lars Løkke Rasmussen.
#EUCO is important member state institution. Let’s not mix roles and competences. Need @eucopresident as voice of member states #SOTEU
— Lars Løkke Rasmussen (@larsloekke) September 13, 2017
Euroon vaikka taloudellisella avulla
Ison-Britannian lähdettyä EU:sta ainoastaan Tanskalla on neuvoteltuna EU-jäsenyydessä mahdollisuus jättäytyä yhteisvaluutta euron ulkopuolelle. Juncker toivoikin usean EU-maan liittyvän pian euroon. Junckerin mukaan talouden kasvu on selättänyt eurokriisin. Talous on tosin euroalueella jäänyt pahasti jälkeen eurokriisivuosien aikana.
Juncker olisi valmis tarjoamaan jopa taloudellista apua euroon kuulumattomille EU-maille, jotta nämä voisivat liittyä yhteisvaluuttaan. Juncker ei kuitenkaan täsmentänyt sitä, kuka tämän laskun maksaisi.
Juncker haluaisi komission varapresidentin hoitavan euromaiden talousasiat ikään kuin liittovaltion valtiovarainministerin muodossa.
Juncker jättäisi jäähyväiset EU-maiden yksimielisistä päätöksistä. Junckerin mukaan päätöksiä voitaisiin runnoa lävitse enenevissä määrin enemmistöpäätöksellä. Esimerkiksi polemiikkia aiheuttanut turvapaikanhakijoiden uudelleensijoituspäätös runnottiin lävitse enemmistöpäätöksenä. EU:ssa on ollut tapana tehdä yksinomaan yksimielisiä päätöksiä arkaluonteisissa kysymyksissä.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle
Suomen maahanmuuttopolitiikkaa tiukennetaan ulkomaalaislain muutoksilla. Kansainvälinen suojelu muutetaan luonteeltaan väliaikaiseksi, ja lupien kestoa lyhennetään EU-oikeuden mahdollistamaan minimiin. Jatkossa rikoksiin syyllistyminen ja kansallisen turvallisuuden vaarantaminen johtavat suojeluaseman myöntämättä jättämiseen tai lakkauttamiseen.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Puheenjohtaja Koskelalla ei ollut laskelmia työllisyystoimiensa tueksi illan A-talkissa: “Mulla ei ole antaa lukua sulle”
Pääministeri Petteri Orpo peräsi eilisessä A-talkissa vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskelalta lukuja kasvutoimiin. Vasemmistoliiton vaihtoehtobudjetti julkaistaan ensi viikolla, mutta Koskelalla ei ollut vielä antaa lukuja puheidensa tueksi. Suomen talouden tilaa koskevassa puheenjohtajien välisessä keskustelussa olivat paikalla Orpon ja Koskelan lisäksi perussuomalainen valtiovarainministeri Riikka Purra ja SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikaisen mielestä nyt on tullut aika, että Suomi irrottautuu jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta.