LEHTIKUVA
Viikon 53/2016 luetuin
Joulukuu 2016 luetuin
Julkisin varoin pyörivälle somaliliitolle RAY:n tukea yli 250 000 euroa vuodessa – hakee vielä 400 000 euroa lisää
Suomen somalialaisten liitto on huomattava julkisten avustusten saaja. Suomen Uutiset yritti selvittää, mistä liitto saa varansa ja miten se ne käyttää. Liitto ei halunnut selvittää asiaa tai vastata tiedusteluihin, vaan löi luuria korvaan.
Suomen somalialaisten liitto ry, jäljempänä somaliliitto, on 1990-luvulla perustettu yhdistys, joka toimii Suomessa asuvien somalialaisten kattojärjestönä. Somaliliitto pyrkii eri tavoin esimerkiksi edistämään somalialaisten kansalaistoimintaa, tarjoamaan neuvontapalveluita sekä järjestämään erilaisia tapahtumia.
Somaliliitto on huomattava julkisten avustusten saaja. Suurin tukija on Raha-automaattiyhdistys (RAY), joka luovutti tänä vuonna (2016) liitolle eri kohteisiin avustuksia 250 000 euron edestä.
Somaliliiton ilmoittaman käyttötarkoituksen mukaan rahat kuluvat esimerkiksi jäsenjärjestöpalveluiden, edunvalvonnan ja viestinnän toteuttamiseen sekä somalialaistaustaisen nuorison radikalisoitumisen ehkäisyyn jatkokoulutuksen, työllistymisen ja mielekkään vapaa-ajan tekemisen kautta.
Osaa pyytää avustuksia
Suurin RAY:n vuosittain somaliliitolle maksama yksilöity erä on jäsenjärjestöpalveluihin osoitettu 110 000 euroa.
Somaliliitto saa siis paljon rahaa ja osaa myös sitä pyytää. Vuodelle 2017 liitto on edellä mainittujen avustusten lisäksi hakenut RAY:ltä varoja kolmeen uuteen kohteeseen, joiden yhteenlaskettu summa olisi jopa 400 000 euroa. Ensi vuodelle avustusta ei kuitenkaan vielä ole myönnetty.
Liitossa kuusi työntekijää
Somaliliiton julkiset tuet ovat vahvassa kasvussa. Vuosina 2010-2014 liitto on vastaanottanut RAY:ltä somalialaisen kansalaistoiminnan vahvistamiseen jopa 400 000 euron edestä avustuksia.
Liiton muihin tukijoihin kuuluu esimerkiksi Taiteen edistämiskeskus (Taike), joka tuki liittoa tänä vuonna 7 500 eurolla. Myös muut liiton tukijat ovat enimmäkseen julkisyhteisöjä. Aiempina vuosina somaliliittoa ovat avustaneet kymmenillä tuhansilla euroilla esimerkiksi opetus- ja kulttuuriministeriö, sisäministeriö ja Helsingin kaupunki.
Somaliliiton nettisivulta selviää, että liiton hallituksessa on seitsemän jäsentä ja tällä hetkellä liitossa toimii eri tehtävissä kuusi työntekijää. Tiedossa ei ole, onko kyse kokoaikaisista vai puolipäiväisistä työsuhteista.
Suomen Uutisten selvityksen perusteella liiton puheenjohtaja Arshe Said ansaitsi vuonna 2015 yhteensä 40 812 euroa.
Eivät vastaa kysymyksiin
Vaikka somaliliiton kassan kautta virtaa huomattavia summia julkisena avustuksena myönnettyä rahaa, liiton toiminnasta on hankalaa saada tarkkaa tietoa. Tätä juttua varten Suomen Uutiset pyrki hankkimaan liiton uusimman tilinpäätöksen suoraan liiton vastuuhenkilöiltä.
Puhelimitse tavoitettu Arshe Said ensin lupasikin lähettää kyseisen asiakirjan, mutta ei kuitenkaan lähettänyt sitä. Suomen Uutisten myöhemmin tiedustellessa asiaa, Said ei enää vastaa puhelimeen ja ilmoittaa tekstiviestillä olevansa työmatkalla. Tilinpäätöstä koskevaan kysymykseen hän ei enää vastaa mitään.
Lyödään luuria korvaan
Somaliliiton nettisivulla on ilmoitettu useita liiton hallituksen sekä työntekijöiden yhteystietoja, mutta kaikkiin heistä on hankalaa saada yhteyttä. Tätä juttua varten Said sekä liiton rahastonhoitaja Mahamed Abdule vastasivat puhelimeen hyvin lyhytsanaisesti. Kumpikaan ei halunnut kommentoida Suomen Uutisten esittämiin kysymyksiin. Kukaan muu liiton yhteyshenkilö ei edes vastannut puhelimeen tai reagoinut mitenkään heille lähetettyihin sähköposteihin.
Abdule kyllä vastaa ensin puhelimeen, mutta ei kuitenkaan sano juuri mitään, kun Suomen Uutiset kysyy tilinpäätöstietoja. Abdule haluaa tietää, mihin tarkoitukseen tilinpäätöstiedot tulevat – ja vastauksen saatuaan hän katkaisee puhelun. Hetken kuluttua hän lähettää tekstiviestin, ilmoittaa olevansa varattu ja pyytää soittamaan uudelleen myöhemmin. Puheluihin hän ei kuitenkaan enää vastaa.
Henkilöstökuluihin lähes puolet vuosituotoista
Suomen Uutiset sai lopulta muuta kautta somaliliiton uusimman eli vuoden 2015 tilinpäätöksen. Asiakirjasta selviää, että erilaisista julkisista varoista kanavoituvat tuet näyttävät olevan somaliliitolle perusedellytys, joita ilman liitto tuskin voisi edes toimia. Vuositasolla yhdistyksen jäsenmaksut olivat ainoastaan 1 390 euroa.
Vuoden 2015 osalta somaliliiton kokonaistuotot olivat 177 708 euroa. Rahasummasta avustuksia on suurin osa, eli 169 111 euroa. Tärkein avustusten maksaja on RAY, joka vuonna 2015 avusti liittoa 140 000 eurolla.
Huomionarvoista on, että tänä vuonna RAY:n maksama osuus on siis kasvanut jo 250 000 euroon.
Vuonna 2015 somaliliitto käytti henkilöstökuluihin 78 381 euroa eli lähes puolet koko vuoden tuotoistaan. Tilinpäätöksen tietojen mukaan vuonna 2015 liitossa työskenteli neljä henkilöä. Toimitilakulujen osuus oli 31 381 euroa ja liitto hankki ulkopuolisia palveluja 23 310 eurolla. Koulutus- ja seminaarikuluihin somaliliitto käytti 26 361 euroa.
RAY:n tarkastuksessa ilmeni epäselvyyksiä
Somaliliitto sai negatiivista julkisuutta vuonna 2012 esitetyssä Ylen MOT-ohjelmassa, jossa käsiteltiin liiton sisäisiä kiistoja sekä mahdollista avustusrahojen väärinkäyttöä vuosina 2010 ja 2011. Liiton RAY-avusteinen toiminta kuitenkin alkoi vasta joulukuussa 2011.
Vuonna 2012 RAY suoritti tarkastuksen somaliliiton toimintaan. Tarkastuksessa selvisi muun muassa, että kirjanpidosta puuttui joitakin luottokorttitositteita, ja joistakin taksimatkakulujen tositteista ei ilmennyt matkan tarkoitus. Myös muutamia luottolaskuja oli maksettu myöhässä, mistä oli seurannut huomautuslaskuja.
Tarkastuksessa ilmeni myös, että somaliliitolla ei tuolloin ollut käytössä talous- ja hallintosääntöä. Tarkastuksen tekijät huomauttivatkin, että talous- ja hallintosääntö tulisi ottaa käyttöön mahdollisimman pian.
Suomessa toimii lähes sata somaliyhdistystä
Somalialaiset ovat muutenkin laajasti mukana järjestötoiminnassa. Ympäri maata toimii lähes sata rekisteröityä somaliyhdistystä. Niistä suurin osa on edelleen aktiivisia, joskin osa on vaihtanut nimeään. Yhdistyksistä monet ovat somaliliiton jäsenjärjestöjä.
Muutkin somalijärjestöt saavat tukea RAY:n varoista. Esimerkiksi Somali Reconstruction And social Development ry on vuosina 2013-2016 saanut RAY:ltä yli 300 000 euroa erilaisiin neuvonta- ja tukipalveluihin.
Varsinais-Suomen monikulttuuristen yhdistysten liitto ry. taas on vuonna 2006 perustettu, laajemminkin monikulttuurisuutta edistävä kattojärjestö, jolla on tällä hetkellä 21 jäsenyhdistystä. Yhdistys on tänä vuonna saanut RAY:n varoja maahanmuuttaja- ja monikulttuuristen yhdistysten perustoiminnan tukemiseen yhteensä 104 000€. Yhdistys on hakenut samaa summaa myös ensi vuodelle.
Kuvassa: Puheenjohtaja Arshe Said, Jenni Kalilainen, Marian Ismael, projektikoordinaattori Abdule Mahamed Suomen somalialaisten liiton rasismitutkimuksen infossa Helsingissä perjantaina 27. toukokuuta 2016.
ILKKA JANHUNEN
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Startup Refugees -miehet pummasivat ja saivat STEA-avustusta 180 000 euroa – ministeri Mattila jakaa miljoonia maahanmuutolle ja monikulttuurille
Startup Refugees -miehet taas kerjuulla – pyytävät yhdistykselleen 180 404 € avustusta
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle
Suomen maahanmuuttopolitiikkaa tiukennetaan ulkomaalaislain muutoksilla. Kansainvälinen suojelu muutetaan luonteeltaan väliaikaiseksi, ja lupien kestoa lyhennetään EU-oikeuden mahdollistamaan minimiin. Jatkossa rikoksiin syyllistyminen ja kansallisen turvallisuuden vaarantaminen johtavat suojeluaseman myöntämättä jättämiseen tai lakkauttamiseen.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Rydman: Helsingin väestökehitys on haitallista – ”Lähiöissä tikittää aikapommi”
Helsingin pormestariksi ensi kevään kuntavaaleissa pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman rohkaisee helsinkiläisäänestäjiä ja toteaa, että kehityssuunta, jossa suomalainen kantaväki on jäämässä vähemmistöksi omilla asuinalueillaan, voidaan vielä pysäyttää ja suunta voidaan kääntää. – Perussuomalaisilla on kaikki edellytykset tavoitella suurimman puolueen paikkaa kuntavaaleissa.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Yöllä nousevat piiloistaan Butšan noidat – naiset putsaavat Ukrainan taivasta vihollisen drooneista
Päivisin he ovat eläinlääkäreitä, opettajia, yrittäjiä. Yöllä heistä kuoriutuu aivan jotakin muuta. Butšan noidat puhdistavat ilmatilaa venäläisten drooneista rynnäkkö- ja konekivääreillä. Vuoden 2022 verilöyly ja kansanmurha eivät unohdu, oli sodan lopputulos mikä hyvänsä.
Puheenjohtaja Koskelalla ei ollut laskelmia työllisyystoimiensa tueksi illan A-talkissa: “Mulla ei ole antaa lukua sulle”
Pääministeri Petteri Orpo peräsi eilisessä A-talkissa vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskelalta lukuja kasvutoimiin. Vasemmistoliiton vaihtoehtobudjetti julkaistaan ensi viikolla, mutta Koskelalla ei ollut vielä antaa lukuja puheidensa tueksi. Suomen talouden tilaa koskevassa puheenjohtajien välisessä keskustelussa olivat paikalla Orpon ja Koskelan lisäksi perussuomalainen valtiovarainministeri Riikka Purra ja SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman.
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikaisen mielestä nyt on tullut aika, että Suomi irrottautuu jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta.