

PS ARKISTO
Julkisen talouden suunnitelma 2023-2026 nojaa hallituksen itsepetokseen – “Nykymenolla Suomi kohtaa jokaisen uuden kriisin entistä huonommassa kunnossa”
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän 2. varapuheenjohtaja Lulu Ranne kiinnittää huomiota julkisen talouden suunnitelman 2023-26 moniin ongelmiin, joilta hallitus sulkee silmänsä.
– Valtionvarainministeri Annika Saarikko toistaa mantraa, jonka mukaan vihreän teknologian kehittämisestä tulee Suomelle uusi Sampo, jonka vientituotteet rahoittavat hallituksen kyvyttömyyden laittaa menoja tärkeysjärjestykseen, aloittaa Lulu Ranne.
Ranne muistuttaa, että tämä sama mantra on kuultu ennenkin. Kun esimerkiksi tuulivoimaa myytiin kymmenisen vuotta sitten puheilla, että vuoteen 2020 mennessä ala työllistäisi Suomessa jopa 36 000 ihmistä ja toisi 14 miljardin vientitulot, niin niitä työllisiä tai tuloja ei nyt ole missään. Elpymisvälineen piti näkyä Suomen vientinä nettosaajamaihin. Sen sijaan espanjalaiset ajelevat nyt halvemmalla polttoaineella ja italialaiset kunnostavat talojaan Suomen piikkiin.
– Vihreän siirtymän varjolla tehtävät TKI-lisäpanostukset ovat todella tarpeen, kunhan ne menevät tarvittavien uusien teknologioiden perus- ja soveltavaan tutkimukseen, ei johonkin intersektionaaliseen feminismiin.
Myös menot laitettava tärkeysjärjestykseen
Ranne muistuttaa, että uudet, vielä keksimättömät tai varhaisessa kehitysvaiheessa olevat teknologiat vaativat aikaa kypsyäkseen kaupalliseen käyttöön. Aikaa, jota Suomen järjetön hiilineutraaliustavoite vuoteen 2035 mennessä ei anna. Sen sijaan yhteiskuntaa pakotetaan ottamaan käyttöön teknologioita, kuten tuulivoimalat ja sähköautot, joiden käyttöönottoon eivät mitkään luonnonvarat tule riittämään.
– Venäjän raukkamaisen hyökkäyksen Ukrainaan tulee laittaa uuteen tärkeysjärjestykseen myös olemassa olevat menot. Omavaraisuuteen pyrkimisen pitää koskea Venäjän energiasta irtaantumisen lisäksi myös taloudellista omavaraisuutta – nykymenolla Suomi kohtaa jokaisen uuden kriisin entistä huonommassa kunnossa, Ranne ennustaa.
Maahanmuuton vaikutus on vakavaa itsepetosta
– Masentavinta on hallituksen älyllinen epärehellisyys, Ranne jatkaa.
Työllisyysaste kasvaa, mutta tehdyt työtunnit eivät, koska osa-aikaisuus kasvaa koko ajan. Syynä on muun muassa tuloloukku – tulojen lisääminen ei kannata, koska verottaja vie lisätuloista liian suuren osan.
– Toinen suunnitelman vakava itsepetos on laskea maahanmuuton vaikutus ikään kuin maahanmuuttajien työllisyys ja etujen käyttö olisivat samalla tasolla samanikäisen kantaväestön kanssa. Tämä aiheuttaa kestävyysvajelaskelmaan suunnitelmakaudella miljardien aukon!
Velkaantuminen lähtee kohta täysin hallinnasta
Ranteen mukaan valtiontalouden painelaskelma on sellainen, että velkaantuminen lähtee täysin hallinnasta vuoden 2030 jälkeen. Kielteisiä riskejä on loputon lista: sota, korot, inflaatio, velkaantuminen, vihreä siirtymä, osa-aikatyö, pakolaisten ja maahanmuuttajien kustannukset.
– Ellei kestävyysvajetta oteta nyt kiinni, pelkästään jo korkoriskin saati useamman riskin toteutuminen voi tehdä sen mahdottomaksi jatkossa. Seuraava vaalikausi 2023-2027 on kriittinen, eikä nykyisestä hallituspohjasta ole talouden kuntoon laittajaksi millään aikajänteellä, Ranne epäilee.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- maahanmuuttajien työllisyys vientitulot venäläinen energia hiilineutraalisuustavoite tuulivoimalat vihreä siirtymä intersektionaalinen feminismi omavaraisuus valtiontalous tärkeysjärjestys Sähköautot Työllisyysaste Annika Saarikko Julkinen talous Lulu Ranne Tuulivoima Kestävyysvaje pakolaiset Inflaatio Velkaantuminen Italia Espanja verotus maahanmuutto
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Perussuomalaiset: Työn kannattavuus ja huoltovarmuus vaarassa – hallitus vain kiristää ruuvia

Suomea riivaavat kireä tuloverotus ja haitalliset kannustinloukut

Hallitukselta ei vaikuttavia toimia polttoainehintoihin, maatalouskriisiin, ostovoimaan tai kilpailukykyyn – perussuomalaiset esitti epäluottamusta

Perussuomalaiset jätti välikysymyksen: Suomalaisten verorahoja ja uutta velkarahaa kohdistetaan ilmastotoimiin, jotka heikentävät Suomen asemaa ja kansantaloutta

Italian ihmemaassa on jaettu ilmaisiin energiaremontteihin jo 21 miljardia – arvaa kuka maksaa

Tieliikenteestä kertyy 8 miljardia euroa verotuloja vuodessa – Suomen tieverkko silti historiallisen huonossa kunnossa, autoilu paikoin jopa hengenvaarallista

Ranne: Puhutaan sitten maahanmuutosta, verotuksesta, yrityspolitiikasta tai ilmastotoimista – kaikki nämä tekevät työn tekemisen ja yrittämisen kannattamattomaksi

Taloustieteen emeritusprofessori Virén: Julkinen sektori velkaantuu kaiken aikaa – ”Suomi ei voi jatkaa näin”
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää