MATTI MATIKAINEN
Julkinen sotejärjestelmä on kriisissä – ”Kaikki voimavarat pitäisi kohdistaa suomalaisten ihmisten auttamiseen, hoitamiseen, parantamiseen ja pelastamiseen”
Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra katsoo, että julkinen keskustelu tammikuun aluevaaleista ja sote-uudistuksesta on ajautunut väärille urille. Samalla mediassa on vakuuteltu, että vaalit eivät edes kiinnosta äänestäjiä.
Riikka Purran mukaan soten kanssa vuosikaudet jumpanneet poliitikot voivat katsoa peiliin.
– Uudistusta on tehty merkillisistä lähtökohdista käsin, välillä terveysjättien etu, välillä puolueiden omat hillotolpat edellä. Sosiaali- ja terveydenhuollon keskustelussa hoetaan takuita ja mitoituksia ja integraatiota. Monille kansalaisille uudistus on jäänyt abstraktiksi ja pelkkä sana ”sote” on jo luotaantyöntävä, vaikka itse asiat tietenkin ovat tärkeitä ja koskettavat meitä kaikkia, tavalla tai toisella, ainakin jossakin elämänvaiheessa. Sotessa se, mitä sanotaan tehtävän tai mistä puhutaan, on vain puoli totuutta.
– Pitäisi puhua siitä, miksi terveydenhoito on jakautunut kuin kahdelle kastille, miksi julkisen puolen palvelut ovat osassa maata, kuten vaikkapa Espoossa, käytännössä romahtaneet, miten vanhusten- ja vammaistenhoidossa on järkyttäviä epäkohtia, miten nuoret eivät pääse mielenterveyspalveluihin, miten keskituloisia ohjataan suoraan yksityiselle, miten paljon resursseja menee ongelmallisen maahanmuuton sote-palveluihin, Purra sanoo.
Hän puhui tänään tuumaustunnilla perussuomalaisten aluevaaliohjelman julkistamistilaisuudessa.
Kansalaisten passivoittaminen palvelee vanhoja puolueita
Tulevat vaalit ja aluevaltuustojen rooli ovat myös varsin teknisiä. Jos kaikki puolueet lupaavat puolustaa lähipalveluita ja ovat yhtä huolissaan vanhuspalveluista, mistä vaaleissa siis äänestetään?
Purra katsoo, että vaalien teknisyys ja epäpoliittisuus aiheuttavat juuri sen, että asia nähdään tylsänä, vaikeaselkoisena, epäkiinnostavana ja valitettavasti myös turhana.
– Tämä kansalaisten aktiivinen passivoittaminen palvelee vanhoja suuria puolueita. Erityisesti keskusta tietää tämän. Vaikka sen kannatus mataa pohjamudissa, se tietää, että maakuntien iankaikkiset keskustalaiset kyllä uurnille vääntäytyvät ja puolueelle riittävän kelvollisen tuloksen antavat. Ja uudistus muuten sitten antaa vaikka minkälaisia etuja, työpaikkoja, virkoja, demokratiarahaa ja kampaviinereitä. Näiden tarjoama hyöty ylittää valtakunnallisen kannatuksen alakulon.
Järjestelmän rahoituspohja on epätasapainossa
Purra sanoo, että perussuomalaiset suhtautuu tähän kaikkeen äärettömän kielteisesti.
– Suomalainen julkinen sotejärjestelmä on kriisissä, hyvinvointijärjestelmä rapautuu kovaa vauhtia, hoitoonpääsy, mielenterveyspalvelut, lastensuojelu, vanhustenhoito, vammaiset.
– Järjestelmän rahoituspohja on epätasapainossa. Me emme tarvitsisi yhtään uutta himmeliä tukemaan hiipuvia poliittisia läänityksiä tai vasemmistoideologiaa määrittämään palvelujen tarjoajia, vaan kaikki mahdolliset voimavarat pitäisi kohdistaa suoraan kentälle, suomalaisten ihmisten auttamiseen, hoitamiseen, parantamiseen ja pelastamiseen. Uudistukseen liittyy erittäin paljon epävarmuuksia, ja vasta usean vuoden päästä kunnolla nähdään, miten ongelmallinen uusi rakenne onkaan.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- aluevaalit hillotolppa resurssit rahoitus äänestäjät hyvinvointi suomalaiset sosiaali- ja terveyspalvelut sote-uudistus Riikka Purra Mielenterveyspalvelut vanhustenhoito perussuomalaiset Keskusta maahanmuutto
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Kankaanniemi: Yksi sote-uudistuksesta pahiten kärsivistä väestöryhmistä on yksinäiset miehet
Ajaako keskusta enää suomalaisten ja haja-asutusalueiden asiaa?
Antikainen: Lasten ja nuorten mielenterveysongelmien hoitoa ei voi siirtää koronan jälkeiseen aikaan – monen lapsen ja nuoren kohdalla oikeasti henki kyseessä
Nuorten ongelmat ja pahoinvointi kasvavat Suomen väitetystä vauraudesta huolimatta – Halla-aho: “Mikä on mennyt pieleen?”
Perussuomalaiset vaatii, että lääkärien ja hoitajien on osattava suomea
Perussuomalaiset: Terveyskeskuspalveluautot täydentämään sotea – ”Ratkaisu kaikkiin niihin tilanteisiin, joissa lähipalvelua ei ole saatavilla”
Reijonen ja Vallin: Mihin aluevaltuustojen päätökset perustuvat?
Reijonen: Sote-uudistuksessa on tiedostettava vanhuspalveluiden muutos
Purra: Hallitus runnoi poliittisen himmelin ilman tarvittavaa rahoitusta ja aikaa – edes pääministerin maakunta ei todennäköisesti ole ajoissa valmis
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle
Suomen maahanmuuttopolitiikkaa tiukennetaan ulkomaalaislain muutoksilla. Kansainvälinen suojelu muutetaan luonteeltaan väliaikaiseksi, ja lupien kestoa lyhennetään EU-oikeuden mahdollistamaan minimiin. Jatkossa rikoksiin syyllistyminen ja kansallisen turvallisuuden vaarantaminen johtavat suojeluaseman myöntämättä jättämiseen tai lakkauttamiseen.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Hämeenlinna ei maksakaan 1 500 euron hyvitystä hengellistä musiikkia kuulleelle oppilaalle – ”Menee hyvin vaikeaksi, jos jatkossa joudutaan maksamaan korvauksia tällaisista asioista”
Hämeenlinna ei maksakaan 1 500 euron hyvitystä alakoululaiselle, jonka yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunta katsoi joutuneen syrjityksi uskonnon tai vakaumuksen perusteella tämän kuultua hengellistä musiikkia koulussa lokakuussa järjestetyssä uskonnollisessa konsertissa.