Artikkeli kuva

Julkisen sanan neuvoston puheenjohtaja Elina Grundström JSN:n tiedotustilaisuudessa Helsingissä 23. maaliskuuta 2017. Arkistokuvaa. / LEHTIKUVA

JSN:stä kuuluu kummia – SK: puheenjohtaja yritti torpata eriäviä mielipiteitä

22.08.2018 |22:11

Suomen Kuvalehti kertoo tänään julkaisemassaan jutussa Julkisen sanan neuvoston työilmapiiristä ja toimintatavoista nykyisen puheenjohtajan Elina Grundströmin kaudella. Juttu on voimakkaan kriittinen.

Pitkässä jutussa kerrotaan muun muassa siitä, että puheenjohtaja Elina Grundström on vaatinut päätöksiin kirjattavien eriävien mielipiteiden hyväksyttämistä neuvoston enemmistöllä. Tämä on suututtanut neuvoston jäseniä.

– Esitysten ja perusteluiden muuttamiseen puheenjohtaja suhtautui jyrkän kielteisesti. Kokoukseen tuotu ehdotus tuli hyväksyä sellaisenaan. Elina Grundströmilla on tapana vältellä äänestyksiä. Osa neuvoston jäsenistä raivostui puheenjohtajalle, kun tämä vaati päätöksiin kirjattavien eriävien mielipiteiden hyväksyttämistä neuvoston enemmistöllä, Suomen Kuvalehti kirjoittaa.

– Se oli syvimmältä keskiajalta. Nehän ovat jokaisen henkilön omia mielipiteitä, eräs neuvoston jäsen muistelee Suomen Kuvalehdelle.

– Yksi JSN:n jäsen harkitsi eroa neuvostosta muutama kuukausi ennen kautensa loppua, koska Grundström yritti kirjoittaa hänen eriävän mielipiteensä uusiksi. Toinen kertoi taustaryhmälleen, ettei häntä saa esittää valittavaksi uudelleen, lehti jatkaa.

Suomen Kuvalehden jutun tehnyt toimittaja Heikki Vento on toiminut JSN:n jäsenenä 2013–2015, joista viimeisen vuoden varapuheenjohtajana.

TOIMITTAJAN KOMMENTTI

Eriävien mielipiteiden torppaaminen on sananvapauden sekä hyvän hallinnon näkökulmasta katsottuna vähintäänkin huolestuttavaa. Mikäli tällaista on todella tapahtunut, on Grundströmin parasta perustella seikkaperäisesti, miten tällaisiin ratkaisuihin on päädytty.

Ensinnäkin tällainen toiminta rikkoisi suoraan JSN:n perussopimusta (korostus toimituksen): ”18 § Päätökset. Neuvoston päätökseen on tehtävä merkintä äänestyksestä ja sen tuloksesta nimineen. Vähemmistöön jääneillä on mahdollisuus merkkauttaa eriävä mielipiteensä ja sen lyhyet perustelut päätökseen. Tästä on ilmoitettava välittömästi äänestyksen jälkeen puheenjohtajalle.” Neuvosto edellyttää käytännössä kaikilta Suomessa toimivilta, JSN:ään sitoutuneilta journalisteilta omien sääntöjensä ehdotonta noudattamista. Olisi kohtuullista, että neuvosto noudattaisi itse omia sääntöjään.

Toiseksi, olisi loogisesti nurinkurista vaatia enemmistöä eriävien mielipiteiden taakse. Eriäviä mielipiteitä kun jättävät tyypillisesti sellaiset jäsenet, joiden kanta ei ole äänestyksessä voittanut.

Kolmanneksi: JSN:n kaikkein kovinta ydintä on sananvapauden puolustaminen. Jos mediaetiikkaa neuvostossa arvioivilta jäseniltä yritetään estää heidän oma mielipiteenvapautensa päätöksenteon yhteydessä, ollaan jo todella syvissä vesissä. Lähes kaikkien suomalaisten tiedotusvälineiden yläpuolelle nostetun elimen puheenjohtajalla ei yksinkertaisesti voi olla valtaa määritellä yksin sitä, mitä mieltä muut jäsenet kulloinkin ovat, eikä estää näitä ilmaisemasta mielipidettään.

Muuten Julkisen sanan neuvosto voitaisiin korvata pelkällä Julkisen sanan puheenjohtajalla.

Korjaus 25.8.2018 10.40: Toisin kuin jutussa aiemmin väitettiin, Elina Grundströmillä ei ole juristitaustaa. Lisäksi täsmennetty virkettä: “Neuvosto edellyttää käytännössä kaikilta Suomessa toimivilta journalisteilta omien sääntöjensä ehdotonta noudattamista.”

MATIAS TURKKILA


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

Uusimmat

PS Naiset 3/2024

Mainos kuva

Lue lisää

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää