

Julkisen sanan neuvoston puheenjohtaja Elina Grundström JSN:n tiedotustilaisuudessa Helsingissä 23. maaliskuuta 2017. Arkistokuvaa. / LEHTIKUVA
JSN:stä kuuluu kummia – SK: puheenjohtaja yritti torpata eriäviä mielipiteitä
Suomen Kuvalehti kertoo tänään julkaisemassaan jutussa Julkisen sanan neuvoston työilmapiiristä ja toimintatavoista nykyisen puheenjohtajan Elina Grundströmin kaudella. Juttu on voimakkaan kriittinen.
Pitkässä jutussa kerrotaan muun muassa siitä, että puheenjohtaja Elina Grundström on vaatinut päätöksiin kirjattavien eriävien mielipiteiden hyväksyttämistä neuvoston enemmistöllä. Tämä on suututtanut neuvoston jäseniä.
– Esitysten ja perusteluiden muuttamiseen puheenjohtaja suhtautui jyrkän kielteisesti. Kokoukseen tuotu ehdotus tuli hyväksyä sellaisenaan. Elina Grundströmilla on tapana vältellä äänestyksiä. Osa neuvoston jäsenistä raivostui puheenjohtajalle, kun tämä vaati päätöksiin kirjattavien eriävien mielipiteiden hyväksyttämistä neuvoston enemmistöllä, Suomen Kuvalehti kirjoittaa.
– Se oli syvimmältä keskiajalta. Nehän ovat jokaisen henkilön omia mielipiteitä, eräs neuvoston jäsen muistelee Suomen Kuvalehdelle.
– Yksi JSN:n jäsen harkitsi eroa neuvostosta muutama kuukausi ennen kautensa loppua, koska Grundström yritti kirjoittaa hänen eriävän mielipiteensä uusiksi. Toinen kertoi taustaryhmälleen, ettei häntä saa esittää valittavaksi uudelleen, lehti jatkaa.
Suomen Kuvalehden jutun tehnyt toimittaja Heikki Vento on toiminut JSN:n jäsenenä 2013–2015, joista viimeisen vuoden varapuheenjohtajana.
TOIMITTAJAN KOMMENTTI
Eriävien mielipiteiden torppaaminen on sananvapauden sekä hyvän hallinnon näkökulmasta katsottuna vähintäänkin huolestuttavaa. Mikäli tällaista on todella tapahtunut, on Grundströmin parasta perustella seikkaperäisesti, miten tällaisiin ratkaisuihin on päädytty.
Ensinnäkin tällainen toiminta rikkoisi suoraan JSN:n perussopimusta (korostus toimituksen): ”18 § Päätökset. Neuvoston päätökseen on tehtävä merkintä äänestyksestä ja sen tuloksesta nimineen. Vähemmistöön jääneillä on mahdollisuus merkkauttaa eriävä mielipiteensä ja sen lyhyet perustelut päätökseen. Tästä on ilmoitettava välittömästi äänestyksen jälkeen puheenjohtajalle.” Neuvosto edellyttää käytännössä kaikilta Suomessa toimivilta, JSN:ään sitoutuneilta journalisteilta omien sääntöjensä ehdotonta noudattamista. Olisi kohtuullista, että neuvosto noudattaisi itse omia sääntöjään.
Toiseksi, olisi loogisesti nurinkurista vaatia enemmistöä eriävien mielipiteiden taakse. Eriäviä mielipiteitä kun jättävät tyypillisesti sellaiset jäsenet, joiden kanta ei ole äänestyksessä voittanut.
Kolmanneksi: JSN:n kaikkein kovinta ydintä on sananvapauden puolustaminen. Jos mediaetiikkaa neuvostossa arvioivilta jäseniltä yritetään estää heidän oma mielipiteenvapautensa päätöksenteon yhteydessä, ollaan jo todella syvissä vesissä. Lähes kaikkien suomalaisten tiedotusvälineiden yläpuolelle nostetun elimen puheenjohtajalla ei yksinkertaisesti voi olla valtaa määritellä yksin sitä, mitä mieltä muut jäsenet kulloinkin ovat, eikä estää näitä ilmaisemasta mielipidettään.
Muuten Julkisen sanan neuvosto voitaisiin korvata pelkällä Julkisen sanan puheenjohtajalla.
Korjaus 25.8.2018 10.40: Toisin kuin jutussa aiemmin väitettiin, Elina Grundströmillä ei ole juristitaustaa. Lisäksi täsmennetty virkettä: “Neuvosto edellyttää käytännössä kaikilta Suomessa toimivilta journalisteilta omien sääntöjensä ehdotonta noudattamista.”
MATIAS TURKKILA
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Atte Jääskeläisen eroa edeltänyttä JSN-päätöstä tekemässä ollut neuvoston jäsen: Puheenjohtaja painosti yksimielisiin päätöksiin
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.