Julkisen sanan neuvoston puheenjohtaja Elina Grundström JSN:n tiedotustilaisuudessa Helsingissä 23. maaliskuuta 2017. Arkistokuvaa. / LEHTIKUVA
JSN:stä kuuluu kummia – SK: puheenjohtaja yritti torpata eriäviä mielipiteitä
Suomen Kuvalehti kertoo tänään julkaisemassaan jutussa Julkisen sanan neuvoston työilmapiiristä ja toimintatavoista nykyisen puheenjohtajan Elina Grundströmin kaudella. Juttu on voimakkaan kriittinen.
Pitkässä jutussa kerrotaan muun muassa siitä, että puheenjohtaja Elina Grundström on vaatinut päätöksiin kirjattavien eriävien mielipiteiden hyväksyttämistä neuvoston enemmistöllä. Tämä on suututtanut neuvoston jäseniä.
– Esitysten ja perusteluiden muuttamiseen puheenjohtaja suhtautui jyrkän kielteisesti. Kokoukseen tuotu ehdotus tuli hyväksyä sellaisenaan. Elina Grundströmilla on tapana vältellä äänestyksiä. Osa neuvoston jäsenistä raivostui puheenjohtajalle, kun tämä vaati päätöksiin kirjattavien eriävien mielipiteiden hyväksyttämistä neuvoston enemmistöllä, Suomen Kuvalehti kirjoittaa.
– Se oli syvimmältä keskiajalta. Nehän ovat jokaisen henkilön omia mielipiteitä, eräs neuvoston jäsen muistelee Suomen Kuvalehdelle.
– Yksi JSN:n jäsen harkitsi eroa neuvostosta muutama kuukausi ennen kautensa loppua, koska Grundström yritti kirjoittaa hänen eriävän mielipiteensä uusiksi. Toinen kertoi taustaryhmälleen, ettei häntä saa esittää valittavaksi uudelleen, lehti jatkaa.
Suomen Kuvalehden jutun tehnyt toimittaja Heikki Vento on toiminut JSN:n jäsenenä 2013–2015, joista viimeisen vuoden varapuheenjohtajana.
TOIMITTAJAN KOMMENTTI
Eriävien mielipiteiden torppaaminen on sananvapauden sekä hyvän hallinnon näkökulmasta katsottuna vähintäänkin huolestuttavaa. Mikäli tällaista on todella tapahtunut, on Grundströmin parasta perustella seikkaperäisesti, miten tällaisiin ratkaisuihin on päädytty.
Ensinnäkin tällainen toiminta rikkoisi suoraan JSN:n perussopimusta (korostus toimituksen): ”18 § Päätökset. Neuvoston päätökseen on tehtävä merkintä äänestyksestä ja sen tuloksesta nimineen. Vähemmistöön jääneillä on mahdollisuus merkkauttaa eriävä mielipiteensä ja sen lyhyet perustelut päätökseen. Tästä on ilmoitettava välittömästi äänestyksen jälkeen puheenjohtajalle.” Neuvosto edellyttää käytännössä kaikilta Suomessa toimivilta, JSN:ään sitoutuneilta journalisteilta omien sääntöjensä ehdotonta noudattamista. Olisi kohtuullista, että neuvosto noudattaisi itse omia sääntöjään.
Toiseksi, olisi loogisesti nurinkurista vaatia enemmistöä eriävien mielipiteiden taakse. Eriäviä mielipiteitä kun jättävät tyypillisesti sellaiset jäsenet, joiden kanta ei ole äänestyksessä voittanut.
Kolmanneksi: JSN:n kaikkein kovinta ydintä on sananvapauden puolustaminen. Jos mediaetiikkaa neuvostossa arvioivilta jäseniltä yritetään estää heidän oma mielipiteenvapautensa päätöksenteon yhteydessä, ollaan jo todella syvissä vesissä. Lähes kaikkien suomalaisten tiedotusvälineiden yläpuolelle nostetun elimen puheenjohtajalla ei yksinkertaisesti voi olla valtaa määritellä yksin sitä, mitä mieltä muut jäsenet kulloinkin ovat, eikä estää näitä ilmaisemasta mielipidettään.
Muuten Julkisen sanan neuvosto voitaisiin korvata pelkällä Julkisen sanan puheenjohtajalla.
Korjaus 25.8.2018 10.40: Toisin kuin jutussa aiemmin väitettiin, Elina Grundströmillä ei ole juristitaustaa. Lisäksi täsmennetty virkettä: “Neuvosto edellyttää käytännössä kaikilta Suomessa toimivilta journalisteilta omien sääntöjensä ehdotonta noudattamista.”
MATIAS TURKKILA
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Atte Jääskeläisen eroa edeltänyttä JSN-päätöstä tekemässä ollut neuvoston jäsen: Puheenjohtaja painosti yksimielisiin päätöksiin
Viikon suosituimmat
Keskustan riveistä perussuomalaisiin siirtynyt Pekka Aittakumpu: ”Perussuomalaiset on Suomen rohkein puolue”
Keskustan eduskuntaryhmästä perussuomalaisiin siirtynyt kansanedustaja Pekka Aittakumpu haluaa elää Suomessa, jossa nuorilla riittää uskoa tulevaisuuteen ja rohkeutta perustaa perheitä ja synnyttää lapsia. Aittakummun mielestä perussuomalaiset toimii ainoana uskottavana vastavoimana perhearvoja murentaville vasemmalta tuleville ideologioille, mitä muut puolueet eivät halua tai pysty tekemään.
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Näin Yle valeuutisoi pikkutyttöjen teurastuksen
Maahanmuuttopolitiikka kiristyy koko EU:ssa – PS-meppi Sebastian Tynkkynen: ”Ratkaisujen aika on tullut” – kokoomuksen meppi Aura Salla nosti äärioikeistokortin
Euroopan unionin maahanmuuttopolitiikka on liikkeessä ja kääntymässä selvästi tiukempaan suuntaan. Sekä keskeisissä EU-toimielimissä että jäsenvaltioiden hallinnoissa ilmenee tahtotilaa tiukentaa maahanmuuton sääntöjä ja tehostaa laittomasti EU:ssa oleskelevien palautuksia. - Ihmisoikeuksista EU:ssa pidetään jatkossakin kiinni, mutta kenenkään ihmisoikeus ei ole oleskelu laittomasti EU-maissa, perussuomalaisten meppi Sebastian Tynkkynen sanoo.
Itäkeskuksen muslimiyrittäjä HS:lle: Hameen on oltava löysä lantion kohdalta, jotta muut miehet kuin minä eivät näe
Helsingin Itäkeskuksen Hansasillalla esillä ollut islamilaisia pukeutumissääntöjä esittelevä kyltti on puhututtanut mediassa ja somessa tällä viikolla. Kyltissä kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa samankaltaisia kylttejä on nähty jo pitkään. Saksassa on tuotu oikeuden eteen myös sharia-poliiseja.
Vihersiirtymä vastatuulessa: Saksalaisautoilijat vaihtavat sähköautonsa bensaan ja dieseliin
Autoilijoiden siirtyminen sähköisiin kulkuvälineisiin tökkii välittömästi, kun tuet loppuvat. Saksassa jopa kolmannes sähköautoaan vaihtaneista on siirtynyt takaisin bensaan tai dieseliin sen jälkeen, kun avustukset hiipuivat. Tavoite fossiilivapaasta uusien autojen kaupasta vuonna 2035 karkaa yhä kauemmaksi.
Kamala Harris on positiivisen erityiskohtelun tuotos – maailman menestynein “DEI-rekry”
Kamala Harris on uransa joka käänteessä hyötynyt siitä, että hän on nainen ja kuuluu rodulliseen vähemmistöön. Hän on malliesimerkki siitä, miten paljon positiivinen erityiskohtelu voi edistää vähemmistöjen menestystä. Varapresidenttinä hän oli Bidenin "DEI-rekry", joka lopulta syrjäytti presidentti Bidenin. Nyt hänellä on mahdollisuus nousta maailman mahtavimman maan presidentiksi.
Donald Trumpin vierailu Joe Roganin ohjelmassa keräsi ennätysyleisön
Kolmen tunnin keskustelu Joe Roganin kanssa onnistui näyttämään inhimillisen puolen Donald Trumpista. Jutellessaan UFC-selostajana tunnetun Roganin kanssa vapaaottelusta Trump ei vaikuttanut poliitikolta vaan kamppailu-urheilufanilta. Keskustelussa käytiin läpi myös poliittisia aiheita, kuten maailmankauppa, energiatalous, sodat ja vaalivilppi.
Ruotsissa vietettiin hiljainen hetki Hamasin terroristi Yahya Sinwarin muistolle – tuhannet huusivat suosionosoituksia Malmössä
Ruotsissa järjestettiin viikko sitten mielenosoituksia, joissa kunnioitettiin Hamasin terroristi Yahya Sinwarin muistoa.
Eurooppaan vyöryi 10 vuodessa 4,5 miljoonaa Syyrian pakolaista – nyt kielteisen turvapaikkapäätökseen saaneet halutaan palauttaa turvalliseen kotimaahansa
Pelkästään Syyriasta on tullut 4,5 miljoonaa ihmistä Eurooppaan hakemaan turvaa ja parempaa elämää vuoden 2015 jälkeen. Suhtautuminen turvapaikanhakijoihin ja luvattomaan siirtolaisuuteen on kuitenkin muuttunut radikaalisti EU:n alueella vajaassa vuosikymmenssä. Nyt ainakin vaille turvapaikkaa jääneet halutaan palauttaa takaisin kotimaihinsa.
Trumpin suosio kasvaa ja demokraattien epätoivo syvenee – on aika kaivaa taas esiin Hitler-kortti
Trumpin suosio on kasvussa ja demokraateilta alkavat asia-argumentit loppua, joten on tullut jälleen aika kaivaa esiin Hitler-kortti. Kamala Harris haukkuu vastaehdokastaan fasistiksi, joka on pakko pysäyttää, ja Suomen media liittyy kuoroon. Donald Trumpia fasistiksi ja Hitleriksi leimaavat ihmiset eivät ehkä tajua, että jatkuva vihapuhe saattaa yllyttää epätasapainoisia henkilöitä yrittämään jälleen kerran Trumpin salamurhaamista.