LEHTIKUVA
Joutuuko ministeri Pekka Haavisto valtakunnanoikeuteen? – Näin se tapahtuisi
Itsenäisen Suomen historiassa valtakunnanoikeus on kutsuttu koolle vain neljä kertaa. Edellinen valtakunnanoikeudessa tuomittu ministeri oli Kauko Juhantalo, joka tuomittiin ehdolliseen vankeuteen lahjusten vaatimisesta.
Kymmenen kansanedustajaa jätti eilen perustuslaissa säädetyn mukaisen muistutuksen. Siinä pyydetään perustuslakivaliokuntaa tutkimaan ulkoministeri Pekka Haaviston toimien laillisuus al-Holin leirillä olevien Suomen kansalaisten tai Suomesta sinne päätyneiden henkilöiden kotiuttamista koskevassa asiassa.
Muistutuksen allekirjoittaneet kansanedustajat ovat Mari Rantanen, Veijo Niemi, Jari Ronkainen, Jussi Wihonen, Tom Packalén, Heikki Vestman, Kalle Jokinen, Kari Tolvanen, Wille Rydman ja Sari Tanus.
Vaikka eduskunta on vetäytymässä joulutauolle, perustuslakivaliokunta kokoontuu jo tänä aamuna käsittelemään asiaa.
Valtakunnanoikeuden koolle kutsuminen on harvinaista
Käytännössä kysymys on nyt siitä, että Haavistoa yritetään saada valtakunnanoikeuteen. Valtakunnanoikeus on erityistuomioistuin, joka käsittelee vain laissa erikseen sille määrättyjä asioita.
Suomen perustuslain mukaan valtakunnanoikeus käsittelee syytteen, joka nostetaan valtioneuvoston jäsentä tai oikeuskansleria, eduskunnan oikeusasiamiestä tai korkeimman oikeuden tai korkeimman hallinto-oikeuden jäsentä vastaan lainvastaisesta menettelystä virkatoimessa.
Valtakunnanoikeuden kokoonpanoon kuuluvat korkeimman oikeuden presidentti puheenjohtajana sekä korkeimman hallinto-oikeuden presidentti ja kolme virkaiältään vanhinta hovioikeuden presidenttiä sekä viisi eduskunnan valitsemaa jäsentä, joiden toimikausi on neljä vuotta. Puheenjohtajan tulee kutsua valtakunnanoikeus koolle, kun päätös syytteen nostamisesta valtakunnanoikeudessa on saapunut hänelle.
Syytettä valtakunnanoikeudessa ajaa valtakunnansyyttäjä. Valtakunnanoikeuden tuomio on aina lopullinen, eli siihen ei saa hakea muutosta valittamalla.
Käytännössä valtakunnanoikeuden kutsuminen koolle on erittäin harvinaista. Itsenäisen Suomen historiassa näin on tapahtunut vain neljä kertaa vuosina 1933, 1953, 1961 ja 1993. Viimeisin valtakunnanoikeudessa tuomittu ministeri on Kauko Juhantalo, joka 1990-luvulla tuomittiin ehdolliseen vankeuteen lahjusten vaatimisesta.
Perustuslakivaliokunta esittää oikeudellisen arvion
Haaviston tapauksessa on kysymys perustuslain mukaisesta ministerivastuuasian vireillepanosta. Ministerivastuuasia voi perustuslain mukaan tulla vireille myös eräillä muilla tavoilla kuin kymmenen kansanedustajan muistutuksella.
Perustuslain mukaan ministeriä vastaan voidaan päättää nostaa syyte, jos ministeri tahallaan tai törkeästä huolimattomuudesta on olennaisesti rikkonut ministerin tehtävään kuuluvat velvollisuutensa tai menetellyt muutoin virkatoimessaan selvästi lainvastaisesti.
Perustuslakivaliokunnan pitää nyt tutkia kymmenen kansanedustajan muistutuksessaan esittämä ministerin menettelyn lainvastaisuus ja esittää asiasta oikeudellinen arviointi. On syytä ymmärtää, että perustuslakivaliokunta tutkii Haaviston tapausta nimenomaan juridiikan viitekehyksessä, eikä kysymys liity ministerin luotettavuuden arviointiin, joka kuuluu poliittisen vastuun piiriin.
Valiokunta voi pyytää esitutkinnan suorittamista
Ministerivastuuasian tultua vireille perustuslakivaliokunnan on samalla varattava tutkinnan kohteena olevalle henkilölle, tässä tapauksessa Haavistolle tilaisuus antaa lausunto perustuslakivaliokunnalle tehdystä muistutuksesta.
Rikosprosessiin kuuluu aina esitutkintavaihe. Myös ministerivastuuasiassa voidaan suorittaa esitutkinta, jos perustuslakivaliokunta sen katsoo tarpeelliseksi. Esitutkinnan suorittaa valtakunnansyyttäjä perustuslakivaliokunnan erillisestä pyynnöstä.
Jos perustuslakivaliokunta päätyy katsomaan, että ministeriä vastaan on nostettava syyte, lopullisen päätöksen asiasta tekee eduskunta saatuaan perustuslakivaliokunnalta kannanoton valtioneuvoston jäsenen menettelyn lainvastaisuudesta.
Eduskunnan tulee ennen päätöstä syytteen nostamisesta varata ministerille tilaisuus selityksen antamiseen.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- ministerivastuuasia valtakunnanoikeus muistutus al-Hol Jussi Wihonen Valtakunnansyyttäjä Ulkoministeri Veijo Niemi Pekka Haavisto Mari Rantanen Jari Ronkainen perustuslakivaliokunta perussuomalaiset Tom Packalén
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Mäkynen: Hallitukseen on pesiytynyt systemaattinen salailun kulttuuri
Perussuomalaiset: Mikäli virkamiestä on painostettu, on ministerin toimintaa arvioitava virkarikoksena
Rikosoikeuden professori Matti Tolvanen: ”Jos mediassa olleet tiedot pitävät paikkansa, niin ministeri Haaviston toiminta näyttäisi olevan paljon vakavampaa kuin ex-pääministeri Rinteen menettely”
Packalén: Haaviston toiminta pitää tutkia perin pohjin – ISIS-terroristeja ei saa tuoda Suomeen “mustien operaatioiden avulla”
IS: Haavisto yritti lennättää Isis-lapset salaa Suomeen – perussuomalaiset varoittivat aikeista jo elokuussa
Oikeusprofessori Viljanen ministeri Haaviston erikoisesta konsulikyytihankkeesta: ”Oletan, että oikeuskansleri joutuu tätä nyt selvittämään ja arvioimaan”
Haaviston selitykset eivät kelpaa perussuomalaisille: ”Vihreät on fanaatikkoliike, joka ei koe, että säännöt koskisivat heitä”
Tavio: Vihreiden poliittinen virkanimitys uhkaa turvallisuutta – “Keskustan kaadettava hallitus”
Ulkoministeri Haaviston toimista aloitetaan esitutkinta
Viikon suosituimmat
Tamponit poistetaan Facebookin konttoreiden miestenvessoista – DEI-ideologia tekee kuolemaa Amerikassa
DEI-ideologia jyllää vielä vahvasti Suomessa, varsinkin julkisella sektorilla, mutta synnyinmantereellaan DEI vetää viimeisiä henkäyksiään. Facebookin omistava Meta-konserni on liittynyt niiden suuryritysten joukkoon, jotka ovat ilmoittaneet lopettavansa DEI-hankkeensa. Käytännössä se näkyy muun muassa siten, että jatkossa Facebookin toimitilojen miestenvessoissa ei ole enää tarjolla ilmaisia tamponeja.
Jättimäinen grooming-skandaali lopulta julki: rasismisyytösten pelko ja väestösuhteiden vaaliminen tukkivat viranomaisten suut -“Suurin rauhan ajan rikos ja sen peittely Britannian historiassa”
Useamman vuosikymmenen ajan jatkunut tuhansien englantilaistyttöjen järjestelmällinen groomaus, ahdistelu ja sarjaraiskaukset ovat suurin rauhanajan rikos modernin Euroopan historiassa, kirjoittaa historioitsija ja kolumnisti Dominic Green amerikkalaisessa The Free Press -lehdessä. Nämä rikokset ovat enimmäkseen pakistanilaistaustaisten muslimimiesten tekemiä, ja valtaosa heistä ei ole joutunut vastuuseen. 2010-luvulla sekä oikeiston että vasemmiston johtamat hallitukset yrittivät hyssytellä vyyhtiä muutamien symbolisten oikeudenkäyntien jälkeen. Se näytti onnistuvan, kunnes Elon Musk perehtyi osaan oikeudenkäyntiasiakirjoista ja nosti asian esille omistamallaan X-alustalla. Nyt skandaali ravistelee Ison-Britannian yhteiskuntajärjestystä, eikä vyyhtiä voi enää hyssytellä.
Yliopistotutkimuksen karu tulos: Ulkomaalaistaustaisten yliedustus raiskauksissa jopa 7-kertainen – syrjäytyminen ei ole syynä
Suuri enemmistö kaikista Ruotsissa raiskaustuomion vuosina 2000-2020 saaneista oli maahanmuuttajataustaisia. Ero etnisesti ruotsalaisiin oli jopa 7-kertainen. Sosioekonomiset seikat ja syrjäytyminen eivät selitä rikoksia, selviää Lundin yliopiston tekemästä tutkimuksesta. Syyt on etsittävä muualta.
Sadistinen ja täysin mielenvikainen väkivalta yleistyy Ruotsissa – asialla saatananpalvojilta vaikutteita saaneet lapset
Tammikuun alussa koiraansa ulkoiluttanut 55-vuotias nainen yritettiin murhata veitseniskuilla Boråsissa. Kyseessä oli lyhyessä ajassa jo toinen törkeä väkivallanteko, joka on yhdistetty verkon pimeimmässä nurkassa majaansa pitämään natsihenkiseen saatananpalvojayhteisöön. Jäljet johtavat myös sylttytehtaisiin Venäjällä.
Espoon Miilukorven vastaanottokeskus lopettaa toimintansa perussuomalaisten esityksestä
Espoon ympäristö- ja rakennuslautakunta päätti kokouksessaan perussuomalaisten esityksestä määrätä Espoon Miilukorvessa toimivan vastaanottokeskuksen toiminnan lopetettavaksi uhkasakon uhalla äänin 8-5.
Europarlamentaarikko Tynkkynen lupaa edistää digitaalista sananvapautta EU:ssa – vihreiden Niinistö sen sijaan rajoittaisi lailla somekeskusteluja
Miljardööri Mark Zuckerberg on äskettäin luvannut vähentää sensuuria ja edistää sananvapautta omistamissaan sosiaalisen median sovelluksissa. A-studiossa keskiviikkona vieraana olleet europarlamentaarikot Sebastian Tynkkyen ja Ville Niinistö olivat täysin eri linjoilla sananvapauden käytöstä sähköisillä alustoilla. Tynkkynen huomauttikin Niinistölle, että vihervasemmistolaiset ovat kiivaasti puolustaneet sosiaalisen median faktantarkistajia, koska toimet eivät ole kajonneet vihervasemmiston sisältöihin.
Ruotsi valmistautuu muuttamaan perustuslakia: Passi pois kaksoiskansalaisilta, jotka ovat uhka kansalliselle turvallisuudelle
Ruotsi valmistautuu muuttamaan perustuslakia voidakseen ottaa passin pois niiltä kaksoiskansalaisilta, jotka ovat saaneet Ruotsin kansalaisuuden vilpillisin keinoin tai jotka ovat uhka kansalliselle turvallisuudelle.
Brittihallinto leimaa termin “aasialaiset raiskausringit” rasistiseksi – tilaston mukaan pakistanilaiset syyllistyvät neljä kertaa todennäköisemmin lasten seksuaaliseen hyväksikäyttöön
Paikallishallintojen alueet, joilla brittiläis-pakistanilaiset miehet raiskasivat nuoria vaaleaihoisia tyttöjä, ovat hyväksyneet Iso-Britannian työväenpuolue Labour Partyn virallisesti hyväksymän islamofobian määritelmän, joka pitää ilmausta "aasialaiset raiskausringit” rasistisena.
Valtion periaatepäätös kotoutumisen edistämiseksi: Maahanmuuttajien on kannettava vastuu kotoutumisestaan
Hallitus hyväksyi periaatepäätöksen valtion kotoutumisen edistämisohjelmasta 2024–2027. Perussuomalaiset korostaa, että kotoutumisen edistämisohjelman 2024–2027 keskeisen painopisteen tulee olla maahanmuuttajien vastuun ja velvollisuuksien lisäämisessä sekä rinnakkaisyhteiskuntien torjumisessa.
Ylen Jälkidigin raati kävi läpi Metan tulevia yhteisöhuomautuksia journalismin näkökulmasta – katsojille ei kerrottu journalististen sisältöjen olevan olennainen osa huomautuksia
Ylen Jälkidigissä keskusteltiin 8.1. Metan tuoreesta päätöksestä ottaa käyttöön X-viestipalvelusta tutut yhteisöhuomautukset. Koko keskustelun aikana ohjelmassa ei myöskään mainittu yhteisöhuomautus-termiä. Ylen Suomen Uutisille antaman kommentin mukaan kyseinen termi on julkisessa keskustelussa varsin uusi ja tästä johtuen kyseisessä keskustelussa siitä käytettiin hieman eri muotoja.