

PS ARKISTO
Joutsenlahti: Suomen Uutisten paluu on kulttuuriteko
Suomen Maaseudun Puolueen pää-äänenkannattaja Suomen Uutiset palaa kahdenkymmenen vuoden tauon jälkeen palvelukseen perussuomalaisten avoimena verkkouutispalveluna Perussuomalainen-lehden rinnalla. Maailma on kuluneiden vuosikymmenten aikana ehtinyt muuttua paljon. Aatteen veteraanit muistelevat, millainen Suomen Uutiset oli SMP:n aikaan.
Kansanedustaja ja pitkän linjan kunnallispoliitikko Lea Mäkipää muistelee Suomen Uutiset -lehden olleen ulkoasultaan mustavalkoinen toisin kuin tänä päivänä ilmestyvä, värikäs Perussuomalainen.
– Suomen Uutiset oli tavallaan enemmän järjestölehti, poliittinen jäsenlehti, toisin kuin yleispoliittinen Perussuomalainen-lehti. Suomen Uutiset oli SMP:n pää-äänenkannattaja, jota jäsenet odottivat, koska muuta tiedon kanavaa ei ollut, Mäkipää kertoo.
Maaseudun asialla
Lehti oli arvossaan erityisesti kannattajien keskuudessa, koska painosmäärä oli pienempi. Varsinkin vaalien alla lehti koettiin tärkeäksi ja sitä jaettiin väsymättä maakunnissa. Puolueen poliittisena lehtenä Suomen Uutiset pysytteli tiukasti asialinjalla.
– Kielenkäyttö oli kansanomaisempaa ja lehti myös ohjeisti lukijoitaan. Ulkopuolisten kirjoituksia Suomen Uutisissa oli vain vähän. Maaseudun asioita käsiteltiin huomattavasti enemmän kuin nykyään. Tyypillisiä aiheita olivat pien- ja perheviljelmän tila ja lapsiperheet. Lehti suunnattiin enemmän maaseudulle ehkä siksikin, että potentiaaliset äänestäjät olivat siellä. Korkeasti koulutettuja äänestäjiä SMP:llä oli vähemmän, Mäkipää aprikoi.
Rötösherrat ja talonpojan tappolinja
Veikko Vennamon kirjoituksia Suomen Uutisissa nähtiin usein. Lehteen haastateltiin paljon SMP:n hallitusaikojen ministereitä eli Veikko Vennamoa, Urpo Leppästä ja Raimo Vistbackaa. Hallituksen tekemiset olivat tyypillisiä juttuaiheita.
– Rötösherrat ja talonpojan tappolinja – nämä olivat esillä noihin aikoihin, samoin kuin rintamamiesten ja -naisten asiat. Itse SMP:n varapuheenjohtajana liikkuessani ympäri Suomea sain paljonkin tilaa lehdessä, sanoo Mäkipää.
Mäkipään ensimmäinen haastattelu Suomen Uutisissa julkaistiin sen jälkeen, kun hän pääsi eduskuntaan vuonna 1983.
– Muistelen, että tuolloin eduskunnassa oli aina meidän toimittajamme tekemässä juttuja eduskunnan toiminnasta. Viikoittain julkaistiin äänestystuloksia ja miten itse kukin oli niissä äänestänyt. Joko äänestyksiä oli tuohon aikaan huomattavasti vähemmän tai sitten vain tärkeimmät julkaistiin, Mäkipää pohtii.
Kihniöläispoliitikko muistaa myös elävästi Tshernobylin räjähdyksen vuonna 1986 ja Suomen Uutisissa ilmestyneen kuvan SMP:läisten marssista ydinvoimaa vastaan.
Lehden ilmestyminen varmistettiin
vaikka vekselillä
Mikko Vainio, 91-vuotias veteraanikansanedustaja Lahdesta, toimi aikoinaan Suomen
Uutisten taloudenhoitajana. Vainio muistelee lehden taloudellisen tilanteen olleen hyvin tiukalla koko SMP:n olemassaoloajan. Lehti oli kuitenkin yleisölle ja puolueväelle niin tärkeä, että sen ilmestyminen maksettiin vaikka vekselillä, jos rahaa ei ollut.
– Muistan ainakin yhden tilanteen 70-luvun alkupuolelta SMP:n hajaannuksen aikana aivan eduskuntavaalien alla, kun lehden ilmestyminen oli vaakalaudalla. Rahaa ei ollut. Ei auttanut muu kuin laittaa nimet alle vekseliin, jotta lehti saatiin ilmestymään, Vainio muistelee.
SMP:n aikana oman lehden merkitys oli puolueväelle hyvin suuri, paljon suurempi kuin nykyään. Muita tiedotusvälineitä ei ollut kuin radio, jossain vaiheessa mustavalkoinen televisio tuli mukaan kuvaan.
– Kansa toimitti meille kirjeiden välityksellä omia ongelmiaan, jotka me puimme sanoiksi ja saatoimme lehden välityksellä julkisuuteen. Sillä oli kansalle hyvin suuri merkitys aikana, jolloin tiedonvälitys oli hyvin paljon niukempaa nykyaikaan verrattuna, Vainio kertoo.
Elämä oli vuoristorataa
Suomen Uutisten merkitys puolueen ja aatteen viestinviejänä oli suuri koko SMP:n ajan, vaikka elämä oli myrskyisää kannatuksen rajujen nousujen ja laskujen myötä.
– Melkoista vuoristorataa se oli meille kaikille, että saatiin lehti yleensä ilmestymään. Kaikki velat saatiin kuitenkin lopulta maksettua, Vainio toteaa.
Jos vertaa Suomen Uutisia nykyisin ilmestyvään Perussuomalaiseen, oli SMP:n lehti nykyistä kansanomaisempi. Käytetty kieli oli voimakkaampaa kuin nykyään, mutta aika ja tilanteetkin olivat erilaisia.
-Kun haavat olivat suurempia, myös lääkkeet olivat kovat. Painostus SMP:tä kohtaan oli todella rajua, ja sitä vastaan joutui puolustautumaan kovemmilla aseilla, selittää Vainio.
Veikon palsta oli erityisen suosittu
Eduskunnan 2. varapuhemies, rovasti Anssi Joutsenlahti Kankaanpäästä muistaa Suomen Uutiset jäsenistölleen hyvin tärkeänä, aina tervetulleena tiedonvälittäjänä. Joutsenlahden istuessa SMP:n kansanedustajana vuosina 1979-1987 Suomen Uutiset ilmestyi viikoittain.
– Kaikkein innokkaimmin luettiin ja odotettiin Veikko Vennamon puheenjohtajapalstaa, jossa käsiteltiin ajakohtaisia, päivänpolttavia kysymyksiä. Palstan ansiosta puolueväki pysyi ajan tasalla siitä, mitä päivänpolitiikassa tehtiin ja mikä oli SMP:n kanta mihinkin asiaan. Vieläkin pitää ihmetellä Veikon aktiivisuutta, Joutsenlahti kertoo.
Myös Joutsenlahdella oli Suomen Uutisissa oma palsta, Anssi pakisee, johon oli logon suunnitellut hänen enonsa Kauko Räike. Joutsenlahti sai muun muassa tehdä herättäjäjuhlilta jutun vuosittain, valokuvan kera. Suomen Uutisten jokaisessa numerossa oli myös hartauskirjoitus, jonka yleensä kirjoitti SMP:n luottopappi Eino Sares.
– Erityisen hyvin muistan, kun haastattelin kuuluisan kaatajan Niilo Ylivainion hänen kotonaan Lapualla. Se oli muistorikas tilaisuus, Joutsenlahti muistelee.
Lukijoilleen tärkeä tiedonvälittäjä
Erityisellä lämmöllä Joutsenlahti muistelee Suomen Uutisia luotsanneita päätoimittaja Reijo Enävaaraa ja hänen puolisoaan, toimitussihteeri Leena Enävaaraa, jotka olivat persoonallisia, hyvin miellyttäviä ihmisiä.
– Vuoden 1983 niin sanotun SMP:n jytkyn jälkeen Reijokin valittiin eduskuntaan, melkein vasten tahtoaan. Se oli hänelle niin kova paikka, ettei hänen sydämensä sitten kauan kestänytkään, Joutsenlahti muistelee hiljaisena.
Suomen Uutiset oli tiedonvälittäjänä hyvin tärkeä niin lukijoilleen kuin varmasti myös puolueen nousun ja aatteen leviämisenkin kannalta. Siihen aikaanhan media pimensi SMP:n julkisuuden valokeilasta vielä paljon nykyistäkin tehokkaammin.
– On hienoa, että Suomen Uutiset palautetaan poliittiselle kartalle. Se on kulttuuriteko ja pieteettinen teko, Joutsenlahti kiittelee.
MIKA MÄNNISTÖ
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Verkossa aloittava Suomen Uutiset toivottaa hyvää itsenäisyyspäivää

Hyvää itsenäisyyspäivää, Suomi

Perussuomalaiset konkaripoliitikot muistelevat uraansa: SMP:n perustamisesta on tänään kulunut 60 vuotta
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää