PS ARKISTO
Joutsenlahti: Suomen Uutisten paluu on kulttuuriteko
Suomen Maaseudun Puolueen pää-äänenkannattaja Suomen Uutiset palaa kahdenkymmenen vuoden tauon jälkeen palvelukseen perussuomalaisten avoimena verkkouutispalveluna Perussuomalainen-lehden rinnalla. Maailma on kuluneiden vuosikymmenten aikana ehtinyt muuttua paljon. Aatteen veteraanit muistelevat, millainen Suomen Uutiset oli SMP:n aikaan.
Kansanedustaja ja pitkän linjan kunnallispoliitikko Lea Mäkipää muistelee Suomen Uutiset -lehden olleen ulkoasultaan mustavalkoinen toisin kuin tänä päivänä ilmestyvä, värikäs Perussuomalainen.
– Suomen Uutiset oli tavallaan enemmän järjestölehti, poliittinen jäsenlehti, toisin kuin yleispoliittinen Perussuomalainen-lehti. Suomen Uutiset oli SMP:n pää-äänenkannattaja, jota jäsenet odottivat, koska muuta tiedon kanavaa ei ollut, Mäkipää kertoo.
Maaseudun asialla
Lehti oli arvossaan erityisesti kannattajien keskuudessa, koska painosmäärä oli pienempi. Varsinkin vaalien alla lehti koettiin tärkeäksi ja sitä jaettiin väsymättä maakunnissa. Puolueen poliittisena lehtenä Suomen Uutiset pysytteli tiukasti asialinjalla.
– Kielenkäyttö oli kansanomaisempaa ja lehti myös ohjeisti lukijoitaan. Ulkopuolisten kirjoituksia Suomen Uutisissa oli vain vähän. Maaseudun asioita käsiteltiin huomattavasti enemmän kuin nykyään. Tyypillisiä aiheita olivat pien- ja perheviljelmän tila ja lapsiperheet. Lehti suunnattiin enemmän maaseudulle ehkä siksikin, että potentiaaliset äänestäjät olivat siellä. Korkeasti koulutettuja äänestäjiä SMP:llä oli vähemmän, Mäkipää aprikoi.
Rötösherrat ja talonpojan tappolinja
Veikko Vennamon kirjoituksia Suomen Uutisissa nähtiin usein. Lehteen haastateltiin paljon SMP:n hallitusaikojen ministereitä eli Veikko Vennamoa, Urpo Leppästä ja Raimo Vistbackaa. Hallituksen tekemiset olivat tyypillisiä juttuaiheita.
– Rötösherrat ja talonpojan tappolinja – nämä olivat esillä noihin aikoihin, samoin kuin rintamamiesten ja -naisten asiat. Itse SMP:n varapuheenjohtajana liikkuessani ympäri Suomea sain paljonkin tilaa lehdessä, sanoo Mäkipää.
Mäkipään ensimmäinen haastattelu Suomen Uutisissa julkaistiin sen jälkeen, kun hän pääsi eduskuntaan vuonna 1983.
– Muistelen, että tuolloin eduskunnassa oli aina meidän toimittajamme tekemässä juttuja eduskunnan toiminnasta. Viikoittain julkaistiin äänestystuloksia ja miten itse kukin oli niissä äänestänyt. Joko äänestyksiä oli tuohon aikaan huomattavasti vähemmän tai sitten vain tärkeimmät julkaistiin, Mäkipää pohtii.
Kihniöläispoliitikko muistaa myös elävästi Tshernobylin räjähdyksen vuonna 1986 ja Suomen Uutisissa ilmestyneen kuvan SMP:läisten marssista ydinvoimaa vastaan.
Lehden ilmestyminen varmistettiin
vaikka vekselillä
Mikko Vainio, 91-vuotias veteraanikansanedustaja Lahdesta, toimi aikoinaan Suomen
Uutisten taloudenhoitajana. Vainio muistelee lehden taloudellisen tilanteen olleen hyvin tiukalla koko SMP:n olemassaoloajan. Lehti oli kuitenkin yleisölle ja puolueväelle niin tärkeä, että sen ilmestyminen maksettiin vaikka vekselillä, jos rahaa ei ollut.
– Muistan ainakin yhden tilanteen 70-luvun alkupuolelta SMP:n hajaannuksen aikana aivan eduskuntavaalien alla, kun lehden ilmestyminen oli vaakalaudalla. Rahaa ei ollut. Ei auttanut muu kuin laittaa nimet alle vekseliin, jotta lehti saatiin ilmestymään, Vainio muistelee.
SMP:n aikana oman lehden merkitys oli puolueväelle hyvin suuri, paljon suurempi kuin nykyään. Muita tiedotusvälineitä ei ollut kuin radio, jossain vaiheessa mustavalkoinen televisio tuli mukaan kuvaan.
– Kansa toimitti meille kirjeiden välityksellä omia ongelmiaan, jotka me puimme sanoiksi ja saatoimme lehden välityksellä julkisuuteen. Sillä oli kansalle hyvin suuri merkitys aikana, jolloin tiedonvälitys oli hyvin paljon niukempaa nykyaikaan verrattuna, Vainio kertoo.
Elämä oli vuoristorataa
Suomen Uutisten merkitys puolueen ja aatteen viestinviejänä oli suuri koko SMP:n ajan, vaikka elämä oli myrskyisää kannatuksen rajujen nousujen ja laskujen myötä.
– Melkoista vuoristorataa se oli meille kaikille, että saatiin lehti yleensä ilmestymään. Kaikki velat saatiin kuitenkin lopulta maksettua, Vainio toteaa.
Jos vertaa Suomen Uutisia nykyisin ilmestyvään Perussuomalaiseen, oli SMP:n lehti nykyistä kansanomaisempi. Käytetty kieli oli voimakkaampaa kuin nykyään, mutta aika ja tilanteetkin olivat erilaisia.
-Kun haavat olivat suurempia, myös lääkkeet olivat kovat. Painostus SMP:tä kohtaan oli todella rajua, ja sitä vastaan joutui puolustautumaan kovemmilla aseilla, selittää Vainio.
Veikon palsta oli erityisen suosittu
Eduskunnan 2. varapuhemies, rovasti Anssi Joutsenlahti Kankaanpäästä muistaa Suomen Uutiset jäsenistölleen hyvin tärkeänä, aina tervetulleena tiedonvälittäjänä. Joutsenlahden istuessa SMP:n kansanedustajana vuosina 1979-1987 Suomen Uutiset ilmestyi viikoittain.
– Kaikkein innokkaimmin luettiin ja odotettiin Veikko Vennamon puheenjohtajapalstaa, jossa käsiteltiin ajakohtaisia, päivänpolttavia kysymyksiä. Palstan ansiosta puolueväki pysyi ajan tasalla siitä, mitä päivänpolitiikassa tehtiin ja mikä oli SMP:n kanta mihinkin asiaan. Vieläkin pitää ihmetellä Veikon aktiivisuutta, Joutsenlahti kertoo.
Myös Joutsenlahdella oli Suomen Uutisissa oma palsta, Anssi pakisee, johon oli logon suunnitellut hänen enonsa Kauko Räike. Joutsenlahti sai muun muassa tehdä herättäjäjuhlilta jutun vuosittain, valokuvan kera. Suomen Uutisten jokaisessa numerossa oli myös hartauskirjoitus, jonka yleensä kirjoitti SMP:n luottopappi Eino Sares.
– Erityisen hyvin muistan, kun haastattelin kuuluisan kaatajan Niilo Ylivainion hänen kotonaan Lapualla. Se oli muistorikas tilaisuus, Joutsenlahti muistelee.
Lukijoilleen tärkeä tiedonvälittäjä
Erityisellä lämmöllä Joutsenlahti muistelee Suomen Uutisia luotsanneita päätoimittaja Reijo Enävaaraa ja hänen puolisoaan, toimitussihteeri Leena Enävaaraa, jotka olivat persoonallisia, hyvin miellyttäviä ihmisiä.
– Vuoden 1983 niin sanotun SMP:n jytkyn jälkeen Reijokin valittiin eduskuntaan, melkein vasten tahtoaan. Se oli hänelle niin kova paikka, ettei hänen sydämensä sitten kauan kestänytkään, Joutsenlahti muistelee hiljaisena.
Suomen Uutiset oli tiedonvälittäjänä hyvin tärkeä niin lukijoilleen kuin varmasti myös puolueen nousun ja aatteen leviämisenkin kannalta. Siihen aikaanhan media pimensi SMP:n julkisuuden valokeilasta vielä paljon nykyistäkin tehokkaammin.
– On hienoa, että Suomen Uutiset palautetaan poliittiselle kartalle. Se on kulttuuriteko ja pieteettinen teko, Joutsenlahti kiittelee.
MIKA MÄNNISTÖ
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Verkossa aloittava Suomen Uutiset toivottaa hyvää itsenäisyyspäivää
Hyvää itsenäisyyspäivää, Suomi
Perussuomalaiset konkaripoliitikot muistelevat uraansa: SMP:n perustamisesta on tänään kulunut 60 vuotta
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää