Kuolonuhrien määrän pelätään kasvavan, sillä yli 40 loukkaantuneen tila on Ala-Saksin pääministerin Reiner Haseloffin mukaan hengenvaarallinen.
Tekopaikalla kiinni otettu saudimies teki iskunsa vuokraamallaan SUV-autolla vain kaksi päivää sen jälkeen, kun Berliinissä Breitscheidplatzilla muistettiin kukilla, kynttilöillä ja kirkonkellojen lyönneillä tunisialaisen islamistin Anis Amrin kahdeksan vuotta sitten tekemän vastaavanlaisen terrori-iskun uhreja.
Amri ajoi joulukuun 19. päivänä 2016 varastamallaan rekalla joulutorille sillä seurauksella, että kaksitoista ihmistä kuoli heti ja yli 60 ihmistä loukkaantui. Yksi loukkaantuneista kuoli myöhemmin.
Pakolaisstatuksen saanut lääkäri
Magdenburgissa tekijä oli saudiarabialainen. Saksaan vuonna 2006 Saudi-Arabiasta tullut ja 2016 poliittisen pakolaisen statuksen saanut Taleb Al Jawad Abdulmohsen on työskennellyt psykoterapialääkärinä lähellä Magdeburgia sijaitsevassa Bernburgin sairaalassa.
Median haastattelemien työtovereiden mukaan hän oli viime aikoina usein sairauslomalla. Heti iskun jälkeen otetut verikokeet osoittivat hänen olleen joulutorille ajaessaan huumeiden alaisena.
Suojamuurissa oli auton mentävä aukko
Parhaillaan selvitetään, miksi muutoin kaikilta sivustoiltaan suojatun joulutorin erääseen kulmaukseen oli jätetty auton mentävä aukko.
Somessa levinneissä valvontakameran kuvissa näkyy, miten kuljettaja ohjaa raskaan autonsa hurjalla vauhdilla kuohuviini- ja myyntikojujen välissä seisovien ihmisten päälle. Heidän joukossaan oli myös lapsia.
Saksassa arvuutellaan kuumeisesti, mikä saudiarabialainen Taleb Al Jawad Abdulmohsen on miehiään, mikä oli hänen motiivinsa, vai onko hän vain raskaaseen rikokseen syyllistynyt sekopää.
Syytti Saksaa islamistien suojelusta
Saksan turvallisuusviranomaiset eivät pitäneet häntä islamistina. Hän oli kertonut sosiaaliseen mediaan laittamissaan viesteissä ja joissakin lehtihaastatteluissa luopuneensa islamin uskosta ja ryhtyneensä sen sijaan auttamaan Saudi-Arabiasta islamia paenneita naisia. Hän jakoi heille somessa ohjeita saksalaisesta turvapaikkakäytännöstä.
Saksan valtiota Taleb Al Jawad Abdulmohs syytti siitä, ettei se auta tarpeeksi ja jopa suorastaan vainoaa Saudi-Arabiasta paenneita naisia ja tukee näin islamisteja. Samaan aikaan Saudi-Arabia varoitti mediatietojen mukaan Saksaa miehen vaarallisuudesta.
Toivoi Merkelille vankeutta
Lähestyvien liittopäivävaalien kuumentamassa tunnelmassa Magdeburgin iskua yritetään hyödyntää myös poliittisesti.
Somepäivitysten perusteella Taleb Al Jawad Abdulmohsia kuvataan AfD:n ja liittokansleri Olaf Scholzia (sd) löperöstä politiikasta syyttävän Elon Muskin kannattajaksi. Todisteita hänen sidoksistaan AfD-puolueeseen ei ole kuitenkaan esitetty.
Saksan yleisradio kertoo, että eräässä viestissään Taleb Al Jawad Abdulmohs vaati Saksan edellisen liittokanslerin Angela Merkelin asettamista eliniäksi vankilaan rangaistukseksi salaisesta suunnitelmasta islamisoida koko Eurooppa.
Poliisi ei reagoinut someuhkailuun
Vuosi sitten joulukuussa mies vannoi kostavansa 100-prosenttisesti Saksan valtiovallan, poliisin ja oikeuslaitoksen taholta kokemansa vääryydet silläkin riskillä, että menettäisi teossa henkensä.
Saksan poliisi ei pitänyt X-viestipalvelussa julkaistua arabiankielistä viestiä kuitenkaan niin varteen ottavana uhkauksena, että olisi ryhtynyt toimiin. Se ei reagoinut myöskään uhkauksen johdosta tehtyyn rikosilmoitukseen.
Vaikka paljon uhreja vaatineen joulutori-iskun tehneen saudiarabialaisen motiivi on epäselvä ja hänen iskua edeltänyt toimintansa sekavaa ja ristiriitaista, niin se ei ole estänyt saksalaisia poliitikkoja yrittämästä valjastaa tekoa omiin tarkoituksiinsa.
Teko synnytti spekulaatioita ja valeuutisia
Teko on saanut liikkeelle myös valeuutisten tekijät. Sosiaalisessa mediassa annetaan Saksan yleisradion mukaan muun muassa ymmärtää, että iskun taustalla on Israelin salainen palvelu, joka yrittää saada tapahtuneen islamistiseksi teoksi vahvistaakseen lännen tukea Israelille.
Turkkilais-kansallismieliset piirit puolestaan sysäävät tekoa kurdien vastarintaliikkeelle, joka kostaisi tällä tavalla Saksan väitetyn tuen Syyrialle ja Turkille.
Virheellisesti on yritetty myös väittää, että asialla olisi ollut viisi terroristia. Nykytietojen valossa kyse on kuitenkin yksittäistekijästä.
Saksalaisille poliitikoilla pieninkin viite siihen suuntaan, että itsensä videoviestissään vasemmistolaiseksi luokitelleella tekijällä olisi AfD-sympatioita, on tervetullut apu käynnissä olevaan liittopäivävaalikampanjaan, jossa päävastustaja on AfD.