

LEHTIKUVA, VN
Jos Katri Kulmunin Tekir-lasku liittyy olennaisilta osiltaan keskustapuolueen toimintaan, ei hän voi enää jatkaa ministerin tehtävässään
KOMMENTTI | Valtionvarainministeri Katri Kulmuni on joutunut taloussotkun keskelle. Myrskyn keskiössä on kysymys siitä, maksattiko hän keskustapuolueen viestintälaskuja ministeriöllä. Kulmunin ja viestintäyhtiö Tekirin on avoimesti paljastettava 3.12.2019 koulutukseen liittyvä viestinvaihto sekä koulutuksen täsmällinen sisältö. Jos käy ilmi, että koulutus liittyy olennaisilta osiltaan keskustapuolueen toimintaan, ei Kulmuni voi enää jatkaa ministerin tehtävässään.
Analyysia:
#1 Kulmuni pakoilee toimittajia, ja yrittää paikata sotkua maksamalla yli 50 000 euron laskut itse. Tämä ei tässä tilanteessa enää auta, vaan päinvastoin pahentaa tilannetta. Se vahvistaa entisestään käsitystä siitä, että koulutusten ja sparrausten edunsaaja oli keskustapuolue, ei ministeriö.
+++
#2 Samoin puoluesihteeri Riikka Pirkkalaisen (kesk.) erittäin harkitsematon lausunto pahentaa asiaa entisestään. “Puolue on tarjoutunut maksamaan kulut“, Pirkkalainen viestitti. Mutta puolue ei voi käyttää rahaa miten sattuu. Puoluelain mukaan puoluetuki on käytettävä “säännöissä ja yleisohjelmassa määritellyn julkisen toiminnan tukemiseen.” Jos Tekirin viestintäkoulutus liittyy ministeriön viestintään, ei puolue edes voi maksaa tällaista laskua. Ministeriön viestintä ei ole puolueen toimintaa.
Jos Kulmuni olisi hyväksynyt Pirkkalaisen tarjouksen, olisi se ollut varma osoitus siitä, että Kulmuni on toiminut väärin.
+++
#3 Suomen Kuvalehti kirjoittaa päivästä, jolloin Rinteen hallitus hajoaa: “[Kulmunin erityisavustaja] Jääskeläinen kertoo nyt, että kyseinen valmennus kesti kaksi tuntia ja se järjestettiin kello 18–20 Tekirin tiloissa. Valmennuksen tavoitteena oli valmistautua illan Ylen A-studion lähetykseen. Ohjelmassa Kulmuni kommentoi Rinteen eroa keskustan puheenjohtajan ominaisuudessa.”
Tämä on olennainen tieto.
On muistettava, että kun hallitus hajoaa, se jatkaa toimitusministeristönä. Illan A-studioon 3.12.2019 valmistautuva Kulmuni ei ole enää Rinteen hallituksen ministeri, koska hallitusta ei enää ollut. Sen sijaan Kulmuni on toimitusministeristön työ- ja elinkeinoministeri enää noin viikon ajan. Toimitusministeristöt eivät tee mitään merkittäviä poliittisia päätöksiä. On erittäin epätodennäköistä, että nopearytmisiin, keskustan kannalta kriittisiin hallitusneuvotteluihin valmistautuva Kulmuni olisi tarvinnut viestintäapua työ- ja elinkeinoministerin tehtäviin. Sen sijaan on hyvin todennäköistä, että Kulmuni tarvitsee viestintäapua keskustapuolueen kannalta olennaisiin kysymyksiin.
Illan A-studion kysymykset heijastelevat samaa asetelmaa. Kysymykset eivät käsittele Kulmunin väliaikaista asemaa työ- ja elinkeinoministerinä, eikä tällaisessä mitään mieltä olisikaan. Kysymykset käsittelevät puoluejohtajien rooteliin kuuluvia kysymyksiä, kuten hallitusneuvotteluja, puolueiden välistä keskinäistä luottamusta, tulevaa hallitusohjelmaa, Rinteen eroa jne.
Illan A-studion luonne on ollut etukäteen Kulmunin tiedossa.
Tekir laskuttaa kyseisen päivän “projektista” 6 324 eur (alv 24%). Julkisuudessa ei ole avattu kyseisen projektin sisältöä.
+++
#4 Valtiovarainministeriön hallintojohtaja Juha Majanen kommentoi julkisuudessa aiemmin, ettei valtiovarainministerille tehtyihin hankintasopimuksiin liity “oikeudellisia tai hallinnollisia epäselvyyksiä”.
Torstai-iltana julkistussa uusimmassa SK-jutussa Majanen kuitenkin toteaa, että ministeri on yksin vastuussa siitä, että joulukuussa ostetut konsulttipalvelut ovat liittyneet virkatehtäviin. Hän kertoo SK:lle, ettei hän tuolloin kuitenkaan hoksannut, että 3.12 oli kyseessä pääministerin eropäivä. Majanen sanoo, että mikäli lasku tulisi nyt hänen hyväksyttäväkseen, hän toimisi toisin. ”Jos nyt tulisi lasku, niin varmasti tuota esikuntaan menisi joukko lisäkysymyksiä, se on ihan selvä. Silloin nämä kysymykset eivät vaan heränneet.”
Laskujen oikeellisuudesta vastaava hallintojohtaja ei siis ole ollut tietoinen koulutuksen sisällöstä. Hän on luottanut ministerin ja tämän esikunnan sanaan.
Ministeriöiden hallintojohtajilla on korkea motivaatio varmistaa laskujen oikeellisuus. Huoltovarmuuskeskuksen taannoinen tapaus osoitti kouriintuntuvasti, miksi näin on.
+++
#5 Suomalaiset pienyrittäjät eivät voi sotkea omia ja yritystensä varoja. Vielä vähemmän tuleva valtionvarainministeri voi pedata omaa uraansa laittamalla puolueelleen kuuluvat laskut valtion maksettaviksi.
On saatava selvyys siitä, onko näin tapahtunut. Kulmunin ja Tekirin on avoimesti paljastettava 3.12.2019 koulutukseen liittyvä viestinvaihto sekä koulutuksen täsmällinen sisältö.
Sisällön julkistamisen ei pitäisi olla ongelma. Mikäli sisältö todellakin liittyy ministeriön työhön, ministeriö myös omistaa kyseisen sisällön, ja se on siten julkisuuslain alainen.
Myös koulutuksen pitäjä Tekir liputtaa avoimuuden puolesta. Yhtiön hallituksen puheenjohtaja ja Kulmunia kouluttanut Harri Saukkomaa kertoi Talouselämälle, että hänellä ei ole asiassa mitään salattavaa: “Me teemme tätä työtä avoimin kortein. Yrityksemme perusarvo on brutaali rehellisyys”.
+++
Toisaalta on muistettava, että Kulmuni myöntää jo nyt syytökset todeksi maksamalla laskut itse. Puoluesihteeri Pirkkalainen vahvisti tätä kantaa tarjoutumalla maksamaan viulut keskustapuolueen pussista. Molemmat tekijät yhdessä puhuvat voimakkasti sen puolesta, että Kulmuni on törttöillyt ja raskaasti.
Lopputulema on kuitenkin selvä: Mikäli koulutus liittyy olennaisilta osiltaan keskustapuolueen toimintaan, ei Kulmuni voi enää jatkaa ministerin tehtävässään. Ministerit eivät voi sotkea valtion rahoja omiinsa.
MATIAS TURKKILA
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Wille Rydman: Helsingin poliittisesta ilmapiiristä tulossa punavihreä – ”Ihmiset tulevat ainakin näkemään, mihin suuntaan Helsinkiä ei pidä viedä”
Perussuomalaiset saa Helsinkiin pienen valtuustoryhmän. - Teemme valtuustossa kaiken sen minkä voimme. Edustamme tervehenkistä sinivalkoista politiikkaa, ja pidämme ääntä senkin edestä, minkä vaalituloksessa menetimme, Wille Rydman sanoo ja kehottaa ammentamaan valituloksesta sisua.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Puoluesihteeri Vuorenpää vaalituloksesta: Tämä on opetus

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää