

LEHTIKUVA
Jos kaipaat lisää velkaa ja lisää veroja, äänestä demareita – Sanna Marinin mielestä palkasta ei saa jäädä mitään säästöön
Ylen puoluejohtajien vaalitentissä eilen kävi jälleen ilmi, että vasemmistopuolueet eivät suostu edes maltillisiin veronkevennyksiin pelkästään vain siitä syystä, että tavan keskituloiselle palkansaajalle saattaisi jäädä enemmän rahaa käteen omista ansiotuloistaan. Sen sijaan perussuomalaisten tavoitteena on keventää verotusta kaikilta, myös keskituloisilta. Sitä ennen julkinen talous on kuitenkin saatava kuntoon.
Perussuomalaiset tavoittelee kokonaisverotuksen alentamista, ja osana sitä perussuomalaiset haluaa keventää etenkin keskituloisten tuloverotusta. Veronalennuksiin ei kuitenkaan ole mahdollista mennä heti, vaan sitä ennen julkinen talous on tasapainotettava menoleikkausten kautta.
Valtion menoja on supistettava
Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra sanoi Ylen puoluejohtajien vaalitentissä eilen, että julkisen talouden alijäämää ei tule enää pahentaa nykyisestä millään toimilla.
– Verotusta on alennettava paitsi arjen välttämättömien kustannusten myös palkan verotuksen osalta. Se kuitenkin edellyttää että ensin kyetään päättämään siitä, mistä karsitaan valtion, kuntien ja hyvinvointialueiden tehtäviä. Me emme halua tehdä veronalennuksia velaksi, Purra sanoi.
Hän jo aiemmin esittänyt, että seuraavaan hallitusohjelmaan tulee ottaa selkeät kirjaukset siitä, mitä valtion menoja supistetaan. Perussuomalaisten vaihtoehdossa leikkaukset painottuisivat toissijaisiin menoihin, kuten muun muassa Sitraan, Yleisradioon, kehitysapuun ja maahanmuuttoon
Ruotsissakin alennettiin tuloverotusta
Tuloverotuksen alentaminen olisi paikallaan erityisesti siksi, että sillä vahvistetaan keskituloisten ja muidenkin tuloluokkien ostovoimaa. Purra kuitenkin huomautti, että veroale olisi paikallaan myös Pohjoismaisessa vertailussa.
– Esimerkiksi Ruotsissa keskituloisten palkansaajien tuloverotus on selvästi alemmalla tasolla kuin Suomessa.
Purra huomautti, että verotuksen keventämisellä on paljon hyötyjä paitsi palkansaajalle itselleen myös talouden kokonaisuudelle.
– Verokiila kapenee, talouden dynamiikka kasvaa, kulutus lisääntyy ja tämä kaikki vaikuttaa myös työllisyyteen. Samaan aikaan kun julkista taloutta supistetaan, yksityinen sektori voi kasvaa, koska julkisen sektorin supistamisella vapautuu työvoimaa yksityiselle sektorille, jonka sanotaan kärsivän työvoimapulasta.
Li Anderssonilta perinteistä kateuspuhetta
Ylen puoluejohtajien vaalitentissä eilen kävi jälleen ilmi, että vasemmistopuolueet eivät suostu edes maltillisiin veronkevennyksiin pelkästään vain siitä syystä, että tavan keskituloiselle palkansaajalle jäisi enemmän rahaa käteen.
Vasemmistoliiton Li Anderssonin mielestä veronalennukset eivät juurikaan hyödyttäisi taloutta ja niihin ei siksi muka kannattaisi mennä. Anderssonin älynväläys oli sanoa ääneen, että veronalennukset hyödyttävät palkansaajaa vain, jos hän maksaa tuloveroa.
– Kun sanotaan, että alennetaan kaikkien veroa, se ei pidä paikkaansa. Pienipalkkaisimmat hyötyisivät hyvin vähän, hyvätuloisimmat voisivat hyötyä enemmän. Veronalennukset vain lisäävät painetta leikata sosiaaliturvasta, Andersson päästeli.
Demarilandiassa kukaan ei tarvitse säästöpossuja
Myös demareiden linja on se, että veronalennuksia ei voi tehdä, koska verouudistus saattaisi hyödyttää keskituloista palkansaajaa – ja mikä kamalinta: myös hyvätuloista. SDP:n mielestä tämä ei olisi ”oikeudenmukaista”.
– Jos me laskisimme tuloverotusta kaikista tuloluokista, niin eniten euroja menisi hyväosaisille ihmisille, pääministeri Sanna Marin sanoi.
Marinin mielestä Suomen talouskasvulle ei olisi hyväksi se, että kaikille jäisi enemmän käteen palkastaan. Demareiden mallissa palkkatuloista ei myöskään saisi jäädä kenellekään mitään säästöön.
– Kun hyväosaisille jää enemmän rahaa käteen, se ei näy talouskasvussa, vaan se raha menee pankkitilille säästöön, Marin heitti.
SDP:n talousmallissa säästäväisyys ei siis ole hyve, vaan mieluummin kansalaisen tulee olla riippuvainen valtion tukiaisista.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- kokonaisveroaste menoleikkaukset veronalennukset hintojen nousu vasemmistopuolueet palkansaajat elinkustannukset Keskituloiset tulonsiirrot Riikka Purra Sanna Marin Talouskasvu Li Andersson perussuomalaiset SDP
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Orpolla meni pasmat sekaisin – Purra huomautti, että kokoomuksen kannattajille kohtuuhintainen energia on selvästi ilmastokunnianhimoa tärkeämpää

Purra moittii Marinin hallitusta siitä, että se ei kykene luopumaan mistään: ”Jokainen hallituspuolue saanut omat lempilehmänsä”

Perussuomalaiset haluaa viedä suomalaista maahanmuuttopolitiikkaa Tanskan mallin suuntaan – ”Tavoitteena nolla turvapaikanhakijaa”

Demarit haluaa verottaa yhä lisää – Purra: Veronkiristyksillä flirttailu on huolestuttavaa – ”Ostovoiman heikentäminen vain näivettää taloutta”

Suomalaiset asetettava viimein etusijalle: ”Tässä maassa monet ajattelevat, että he ovat toisen luokan kansalaisia omassa maassaan – näin ei saa olla”

Purra tyrmää vanhojen puolueiden selitykset työvoimapulasta: Työmarkkinoiden ongelmien syynä työn heikot kannustimet

Varsinais-Suomi puolustaa ykköspaikkaansa ja tavoittelee viidettä kansanedustajaa – ”Äänestämättä jättäminen on ääni SDP:lle”

Leena Meri: Toimivaa hyvinvointiyhteiskuntaa ei voi olla, jos talous ei ole terveellä pohjalla
Viikon suosituimmat

Intia juhlii hiilenlouhinnan ennätystä – Suomi murehtii porojen röyhtäyksiä
Suomessa murehditaan lehmien pieruja ja porojen röyhtäyksiä, jotka ilmastoaktivistien mukaan tuhoavat koko maailman ilmaston. Samaan aikaan Intiassa juhlitaan sitä, että maa tuottaa enemmän hiiltä kuin koskaan. Intialaiset iloitsevat, koska edullinen fossiilinen polttoaine tarkoittaa heille halpaa energiaa, talouskasvua ja omavaraisuutta.

SDP jälleen turpo-kuutamolla – kun Lulu Ranne totesi, ettei suomalainen puolustusteollisuus välttämättä hingu työntekijöiksi venäläisiä, demarit menivät välittömästi epäkuntoon
Vaikuttaisi itsestäänselvyydeltä, että suomalainen puolustusteollisuus toivoo työvoimaa, joiden lojaliteeteista voidaan kohtuullisella varmuudella mennä takuuseen. Yhtä lailla vaikuttaa itsestäänselvältä, etteivät Suomeen saapuvat venäläiset sattuneesta syystä ole puolustusvoimien ykkösrekryjä. Asian ääneensanominen aiheutti kuitenkin Hämeenlinnan valtuustossa melkoisen demariäläkän.

Yle-pomo Merja Ylä-Anttila skippasi viime viikolla kysymyksen Yleisradion vasenkallistumasta – ”Mikään tutkimus ei tällaista todista…”
EVA:n juuri julkaistu syksyn 2024 arvo- ja asennetutkimus paljastaa, että jopa 40 prosenttia suomalaisista katsoo Yleisradion uutisoinnin oleva vasemmalle kallellaan. Perussuomalaisten kansanedustaja Pekka Aittakumpu kysyi viime viikolla samasta asiasta Yleisradion toimitusjohtajalta Merja Ylä-Anttilalta, joka tuolloin katsoi, että kysymykseen vastaaminen on hankalaa.

Vihreät syyllistää suomalaisia rasismista – samaan aikaan vihreä kansanedustaja syynää julkisista tapahtumista ihmisten ihonväriä
Vihreät lähtee kunta- ja aluevaaleihin ylimielisessä woke-asennossa, eli puolue solvaa nyt äänestäjiä rasisteiksi. Kaksisuuntaisesta keskustelusta kieltäytyneen puolueen arvioidaan jo olevan kriisitilassa.

Musk-viha roihuaa ja Teslat palavat – erityisesti transseksuaalit vihaavat maailman rikkainta miestä
Elon Muskin omistaman yrityksen valmistamat sähköautot ovat joutuneet vasemmistolaisten vihan kohteeksi. Tesloja on naarmutettu, sotkettu maalilla ja tuhottu polttopulloilla. Erityisesti transseksuaalit tuntuvat vihaavan Elon Muskia. Tuleeko Tesla-mellakoista uusi Black Lives Matter -ilmiö?

Vieläkö muistat? Sanna Marin kiisti kielitaidottomien hoitajien aiheuttavan ongelmia – nyt hoitajaliitto SuPer pelkää vieraskielisten hoitajien vaarantavan jo potilasturvallisuutta
Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Superin julkaisema tuore selvitys viimeistään osoittaa kaikille, että sotealan ongelmia ei ole mahdollista korjata siten, että alalle aktiivisesti haalitaan henkilökuntaa maailman toiselta puolelta. Vielä eduskuntavaalien 2023 alla monet eturivin poliitikot kuitenkin pyrkivät kiistämään kielitaidottomien hoitajien työyhteisölle aiheuttamat ongelmat ja työyhteisölle kasaantuvan lisäkuorman.

Yle painostaa hallitusta likaisilla menetelmillä – Antikainen: Johtajat vaihtoon
Yleisradion toiminnassa on havaittu vakavia epäkohtia muutosneuvotteluiden jälkeen, ja irtisanomisten perusteet ovat herättäneet runsaasti kysymyksiä. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen vaatii, että Ylen tulee leikata kustannuksiaan hallinnon ja byrokratian puolelta sen sijaan, että se lakkauttaa suositut ohjelmat ja irtisanoo arvostettuja toimittajia.

EVA:n tutkimuksen tulos on karua luettavaa Ylestä – Vigelius: ’’Puolueellisuus ei kuulu verorahoitteiseen mediaan’’
Tänään julkaistun EVA:n Arvo- ja asennetutkimuksen mukaan jopa 40 prosenttia suomalaisista arvioi Yle Uutisten painottavan tiedonvälityksessään vasemmistolaista näkökulmaa.

Bernerin taksilaki kylvää tuhoa, mutta korjaus tulee: Taksisääntelyn uudistus eduskuntaan vielä tänä vuonna – ”Kuljettajien vaatimustasoa tiukennetaan huomattavasti”
Hallitus panostaa arjen sujuvuuteen ja turvallisuuteen uudistamalla taksialan sääntelyä. Tavoitteena on palauttaa Suomeen turvalliset taksit ja luottamus koko taksialaan. Pitkään valmisteltu hallituksen esitys on tarkoitus antaa eduskuntaan vielä tämän vuoden puolella, syysistuntokaudella 2025.

EVA tutki: Jopa 40 prosenttia suomalaisista arvioi Yleisradion uutisoinnin kallistuvan tiedonvälityksessään poliittisesti vasemmalle
EVA:n juuri julkaistu syksyn 2024 arvo- ja asennetutkimus paljastaa yllättäviä tuloksia kansalaisten suhtautumisesta Yleisradion uutistuotantoon. Jopa 40 prosenttia vastaajista pitää Yle Uutisia vasemmalle kallistuvana. Vastaajista 19 prosenttia arvioi Ylen näkökulman olevan selvästi vasemmistolainen. Tutkimuksessa vain SDP:n puoluemedia Demokraatti ja vasemmistoliiton Kansan Uutiset arvioitiin vielä Yle Uutisiakin vasemmistolaisemmiksi.
Uusimmat
Toimitus suosittelee

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää