LEHTIKUVA
Jos kaipaat lisää velkaa ja lisää veroja, äänestä demareita – Sanna Marinin mielestä palkasta ei saa jäädä mitään säästöön
Ylen puoluejohtajien vaalitentissä eilen kävi jälleen ilmi, että vasemmistopuolueet eivät suostu edes maltillisiin veronkevennyksiin pelkästään vain siitä syystä, että tavan keskituloiselle palkansaajalle saattaisi jäädä enemmän rahaa käteen omista ansiotuloistaan. Sen sijaan perussuomalaisten tavoitteena on keventää verotusta kaikilta, myös keskituloisilta. Sitä ennen julkinen talous on kuitenkin saatava kuntoon.
Perussuomalaiset tavoittelee kokonaisverotuksen alentamista, ja osana sitä perussuomalaiset haluaa keventää etenkin keskituloisten tuloverotusta. Veronalennuksiin ei kuitenkaan ole mahdollista mennä heti, vaan sitä ennen julkinen talous on tasapainotettava menoleikkausten kautta.
Valtion menoja on supistettava
Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra sanoi Ylen puoluejohtajien vaalitentissä eilen, että julkisen talouden alijäämää ei tule enää pahentaa nykyisestä millään toimilla.
– Verotusta on alennettava paitsi arjen välttämättömien kustannusten myös palkan verotuksen osalta. Se kuitenkin edellyttää että ensin kyetään päättämään siitä, mistä karsitaan valtion, kuntien ja hyvinvointialueiden tehtäviä. Me emme halua tehdä veronalennuksia velaksi, Purra sanoi.
Hän jo aiemmin esittänyt, että seuraavaan hallitusohjelmaan tulee ottaa selkeät kirjaukset siitä, mitä valtion menoja supistetaan. Perussuomalaisten vaihtoehdossa leikkaukset painottuisivat toissijaisiin menoihin, kuten muun muassa Sitraan, Yleisradioon, kehitysapuun ja maahanmuuttoon
Ruotsissakin alennettiin tuloverotusta
Tuloverotuksen alentaminen olisi paikallaan erityisesti siksi, että sillä vahvistetaan keskituloisten ja muidenkin tuloluokkien ostovoimaa. Purra kuitenkin huomautti, että veroale olisi paikallaan myös Pohjoismaisessa vertailussa.
– Esimerkiksi Ruotsissa keskituloisten palkansaajien tuloverotus on selvästi alemmalla tasolla kuin Suomessa.
Purra huomautti, että verotuksen keventämisellä on paljon hyötyjä paitsi palkansaajalle itselleen myös talouden kokonaisuudelle.
– Verokiila kapenee, talouden dynamiikka kasvaa, kulutus lisääntyy ja tämä kaikki vaikuttaa myös työllisyyteen. Samaan aikaan kun julkista taloutta supistetaan, yksityinen sektori voi kasvaa, koska julkisen sektorin supistamisella vapautuu työvoimaa yksityiselle sektorille, jonka sanotaan kärsivän työvoimapulasta.
Li Anderssonilta perinteistä kateuspuhetta
Ylen puoluejohtajien vaalitentissä eilen kävi jälleen ilmi, että vasemmistopuolueet eivät suostu edes maltillisiin veronkevennyksiin pelkästään vain siitä syystä, että tavan keskituloiselle palkansaajalle jäisi enemmän rahaa käteen.
Vasemmistoliiton Li Anderssonin mielestä veronalennukset eivät juurikaan hyödyttäisi taloutta ja niihin ei siksi muka kannattaisi mennä. Anderssonin älynväläys oli sanoa ääneen, että veronalennukset hyödyttävät palkansaajaa vain, jos hän maksaa tuloveroa.
– Kun sanotaan, että alennetaan kaikkien veroa, se ei pidä paikkaansa. Pienipalkkaisimmat hyötyisivät hyvin vähän, hyvätuloisimmat voisivat hyötyä enemmän. Veronalennukset vain lisäävät painetta leikata sosiaaliturvasta, Andersson päästeli.
Demarilandiassa kukaan ei tarvitse säästöpossuja
Myös demareiden linja on se, että veronalennuksia ei voi tehdä, koska verouudistus saattaisi hyödyttää keskituloista palkansaajaa – ja mikä kamalinta: myös hyvätuloista. SDP:n mielestä tämä ei olisi ”oikeudenmukaista”.
– Jos me laskisimme tuloverotusta kaikista tuloluokista, niin eniten euroja menisi hyväosaisille ihmisille, pääministeri Sanna Marin sanoi.
Marinin mielestä Suomen talouskasvulle ei olisi hyväksi se, että kaikille jäisi enemmän käteen palkastaan. Demareiden mallissa palkkatuloista ei myöskään saisi jäädä kenellekään mitään säästöön.
– Kun hyväosaisille jää enemmän rahaa käteen, se ei näy talouskasvussa, vaan se raha menee pankkitilille säästöön, Marin heitti.
SDP:n talousmallissa säästäväisyys ei siis ole hyve, vaan mieluummin kansalaisen tulee olla riippuvainen valtion tukiaisista.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- kokonaisveroaste menoleikkaukset veronalennukset hintojen nousu vasemmistopuolueet palkansaajat elinkustannukset Keskituloiset tulonsiirrot Riikka Purra Sanna Marin Talouskasvu Li Andersson perussuomalaiset SDP
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Orpolla meni pasmat sekaisin – Purra huomautti, että kokoomuksen kannattajille kohtuuhintainen energia on selvästi ilmastokunnianhimoa tärkeämpää
Purra moittii Marinin hallitusta siitä, että se ei kykene luopumaan mistään: ”Jokainen hallituspuolue saanut omat lempilehmänsä”
Perussuomalaiset haluaa viedä suomalaista maahanmuuttopolitiikkaa Tanskan mallin suuntaan – ”Tavoitteena nolla turvapaikanhakijaa”
Demarit haluaa verottaa yhä lisää – Purra: Veronkiristyksillä flirttailu on huolestuttavaa – ”Ostovoiman heikentäminen vain näivettää taloutta”
Suomalaiset asetettava viimein etusijalle: ”Tässä maassa monet ajattelevat, että he ovat toisen luokan kansalaisia omassa maassaan – näin ei saa olla”
Purra tyrmää vanhojen puolueiden selitykset työvoimapulasta: Työmarkkinoiden ongelmien syynä työn heikot kannustimet
Varsinais-Suomi puolustaa ykköspaikkaansa ja tavoittelee viidettä kansanedustajaa – ”Äänestämättä jättäminen on ääni SDP:lle”
Leena Meri: Toimivaa hyvinvointiyhteiskuntaa ei voi olla, jos talous ei ole terveellä pohjalla
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle
Suomen maahanmuuttopolitiikkaa tiukennetaan ulkomaalaislain muutoksilla. Kansainvälinen suojelu muutetaan luonteeltaan väliaikaiseksi, ja lupien kestoa lyhennetään EU-oikeuden mahdollistamaan minimiin. Jatkossa rikoksiin syyllistyminen ja kansallisen turvallisuuden vaarantaminen johtavat suojeluaseman myöntämättä jättämiseen tai lakkauttamiseen.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Puheenjohtaja Koskelalla ei ollut laskelmia työllisyystoimiensa tueksi illan A-talkissa: “Mulla ei ole antaa lukua sulle”
Pääministeri Petteri Orpo peräsi eilisessä A-talkissa vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskelalta lukuja kasvutoimiin. Vasemmistoliiton vaihtoehtobudjetti julkaistaan ensi viikolla, mutta Koskelalla ei ollut vielä antaa lukuja puheidensa tueksi. Suomen talouden tilaa koskevassa puheenjohtajien välisessä keskustelussa olivat paikalla Orpon ja Koskelan lisäksi perussuomalainen valtiovarainministeri Riikka Purra ja SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikaisen mielestä nyt on tullut aika, että Suomi irrottautuu jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta.