

Amerikkalainen sotilas Afganistanissa. Arkistokuvaa. / Pxhere
Jopa kolme miljoonaa afgaania Eurooppaan – avustustyöntekijä ennustaa siirtolaisvyöryä
Ääri-islamilainen Taliban-liike on valloittanut laajoja alueita Afganistanissa. Maassa pitkään työskennellyt saksalainen avustustyöntekijä ennustaa ennen näkemättömän suurta turvapaikanhakijoiden vyöryä. Jopa kolme miljoonaa afganistanilaista saattaa lähteä Eurooppaan etsimään parempaa elämää.
Afganistanissa jo 1980-luvulta lähtien työskennellyt saksalainen kehitysapuasiantuntija Sybille Schnehage ennustaa Saksan yleisradion WDR-kanavalla ennen näkemättömän suurta turvapaikanhakijoiden vyöryä Eurooppaan.
Hänen mukaansa jopa kolme miljoonaa afganistanilaista saattaa lähiaikoina lähteä EU-maihin etsimään parempaa elämää. Monelle afgaanille nimenomaan Saksa on unelmien ihmemaa.
– Kysyn aina heiltä: miksi ette mene Saudi-Arabiaan? Siellä on muslimeja ja samanlainen kulttuuri, Sybille Schnehage kertoo.
– Mutta vastaus on aina: Ei, Saksa on parempi.
Talibanin taistelijoilla on turvattu työpaikka
Schnehage kertoo, että nuorten miesten tulevaisuudennäkymät Afganistanin maaseudulla ovat synkät. Länsimaat ovat tämän vuosituhannen kuluessa pumpanneet valtavasti rahaa Afganistaniin, mutta suuri osa siitä on mennyt hallituksen ja valtaeliitin omiin taskuihin. Kaupunkien kehittämiseen on tehty jonkin verran investointeja, mutta maaseutu on jäänyt täysin osattomaksi.
Maaseudulla asuvat nuoret miehet ovat usein työttömiä ja rahattomia, jolloin heillä ei ole myöskään mahdollisuutta perustaa perhettä. Vaimon hankkiminen maksaa vähintään 5 000 euroa, Sybille Schnehage kertoo paikallisesta myötäjäiskulttuurista.
Taliban-taistelijaksi ryhtyminen tarjoaa miehille varman työpaikan, jossa tienaa edes jotain rahaa. Taliban-liike näyttää pyörittävän isoja rahoja, joiden Schnehage arvelee tulevan Saudi-Arabiasta tai Pakistanista.
Valtaansa laajentavia talibaneja on syytetty raaoista väkivallanteoista, joista myös Suomen Uutiset kertoi äskettäin. Avustustyöntekijä ei kuitenkaan pidä talibanien uutta valtaannousua uhkana esimerkiksi tyttöjen oikeudelle käydä koulua. Talibanit hyväksyvät sen, että tytötkin saavat jonkinlaisen koulutuksen esimerkiksi kuudenteen luokkaan asti, Schnehage kertoo.
Suurempi kuin vuoden 2015 turvapaikanhakijavyöry
Miljoonien afgaanien lähtö kohti Eurooppaa tarkoittaisi huomattavasti suurempaa siirtolaiskriisiä kuin vuonna 2015, jolloin Euroopan mantereelle saapui 1,2 miljoonaa tulijaa. Myös YK:n pakolaisjärjestö UNHCR varoittaa humanitaarisesta kriisistä. Vaikka Saksa tuntuu olevan afgaanien toivemaa, osa tulijoista suuntaisi myös muihin EU-maihin.
Ruotsin maahanmuuttoviraston pääjohtaja Mikael Ribbenvik uskoo, että Afganistanin tilanteen huonontuminen johtaa siihen, että yhä useammat yrittävät päästä Eurooppaan ja osa myös Ruotsiin. Hän ei kuitenkaan usko vuoden 2015 kriisin toistumiseen Ruotsin osalta, koska rajat eivät ole enää samalla tavalla avoimia.
– Vuonna 2015 kaikkien maiden rajat olivat auki. Se tilanne ei tule enää toistumaan, Ribbenvik sanoo Aftonbladetille.
Ruotsilla on silti vielä tekemistä vuoden 2015 aallossa tulleidenkin afgaanien kanssa. Lähes 7 000 afgaania odottaa karkotus- tai käännytyspäätöksen toimeenpanoa, mutta Ruotsi on toistaiseksi keskeyttänyt palautukset Afganistanin huonontuneen turvallisuustilanteen takia. Suomi on toiminut samoin.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Sybille Schnehage Taliban Mikael Ribbenvik laiton siirtolaisuus Pakistan muslimit Saudi-Arabia Turvapaikanhakijat Afganistan pakolaiset Islam Ruotsi Saksa
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Ruotsi ja Suomi myöntävät anteliaasti kansalaisuuksia maahanmuuttajille eurooppalaisessa vertailussa

Suomi velkaantuu, Marinin hallitus lapioi kehitysapuun 3,4 miljoonaa euroa joka päivä – suomalaiset maksavat jopa Etiopian sääennustukset

Ääri-islamistien terrori palasi Afganistaniin – videot ja kuvat kertovat talibanien käsittämättömästä raakuudesta

Purra tarjoaisi apua Afganistanin lähialueilla: Suomi ja Eurooppa eivät kestä uutta turvapaikanhakijoiden ja siirtolaisten virtaa

Rantanen: Suomi ei voi pelastaa Afganistania – uutiskuvien perusteella poistumista yrittävät henkilöt ovat taas nuoria miehiä

Karu tilinpäätös Afganistanista – Huhtasaari: “Hukkaan heitettyä aikaa ja rahaa”, Junnila ei usko suursotien jälkipyykin pesun kiinnostavan tämän jälkeen

Taliban tuli ja otti vallan – mikä muuttuu Afganistanissa?

Aftonbladet: ”Huumeparonien kanssa veljeilevä Taliban on Pakistanin luomus, joka käyttää uskonveljiä tykinruokana”

Halla-aho: Afgaanit ovat somalien ja irakilaisten ohella kaikkein heikoimmin integroituva maahanmuuttajaryhmä Suomessa – “Yliedustettuina kaikessa ikävässä”
Viikon suosituimmat

Käsittämätön kahakka vaaliteltalla – Sofia Virta usutti avustajiaan häiriköimään työtään tekevää toimittajaa – kameraa revittiin kädestä, naamaan läpsittiin vaaliesitteillä
”En ole 20 toimittajavuoden aikana nähnyt poliitikkoa, joka hoitaisi mediasuhteitaan yhtä ala-arvoisesti.”

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Vaalivalvojaiset – suora lähetys

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Wille Rydman: Helsingin poliittisesta ilmapiiristä tulossa punavihreä – ”Ihmiset tulevat ainakin näkemään, mihin suuntaan Helsinkiä ei pidä viedä”
Perussuomalaiset saa Helsinkiin pienen valtuustoryhmän. - Teemme valtuustossa kaiken sen minkä voimme. Edustamme tervehenkistä sinivalkoista politiikkaa, ja pidämme ääntä senkin edestä, minkä vaalituloksessa menetimme, Wille Rydman sanoo ja kehottaa ammentamaan valituloksesta sisua.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.

Samuli Salminen ja Simo Grönroos avaavat karuja tutkimustuloksia: Maahanmuutto ei ole ratkaisu väestön ikääntymiseen vaan Ponzi-pyramidihuijaus, joka pahentaa tilannetta

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää