

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Jopa 72 000 koulutettua sote-ammattilaista vaihtanut alaa heikon palkan ja huonojen työolojen vuoksi – hallituksen vastaus: Haetaan osaajat ulkomailta
Sote-uudistuksen myötä valittavien aluevaltuustojen odotetaan löytävän ratkaisuja hoitojonoille ja siten helpottaa hoitoon pääsyä. Hallituspuolueet keskusta, vihreät ja SDP olisivat valmiita tuomaan Suomeen töihin hoitajia ulkomailta, perussuomalaiset kuitenkin pyrkisi työllistämään ensin Suomessa jo olevat koulutetut ammattilaiset. Perussuomalaiset myös katsoo, että lääkärin ja hoitajien on osattava suomen kieltä.
Kiireettömässä hoitoon pääsyssä tarvitaan lisää hoitavia käsipareja. Useiden arvioiden mukaan Suomeen tarvitaan tällä vuosikymmenellä jopa 30 000 uutta hoitajaa, sillä lähivuosina alalta eläköityy runsaasti ammattilaisia ja samaan aikaan vanhusväestön määrä kasvaa.
Suomessa ollaan poikkeuksellisen yksimielisiä siitä, että tällä hetkellä kansalaisen on liian vaikeaa päästä perusterveydenhuollon palveluiden piiriin. Ongelma ei ole pelkästään pienillä paikkakunnilla, vaan jonoja kasaantuu myös pääkaupunkiseudulla ja muissa suurissa keskuksissa.
Mitoitukset tai takuut eivät vielä hoida ketään
Ilta-Sanomien järjestämässä viiden suurimman puolueen, SDP:n, perussuomalaisten, kokoomuksen, keskustan ja vihreiden, puheenjohtajien aluevaalitentissä eilen pääministeri Sanna Marin (sd) otti esille hallituksen esityksen hoitotakuusta, jonka mukaan kiireettömään hoitoon pääsisi jatkossa seitsemässä vuorokaudessa.
– Tällä sosiaali- ja terveydenhuollon kokonaisuudistuksella pyrimme – yhdessä hoitotakuuesityksen kanssa – että jokaisessa Suomen kunnassa saisi hoivan ja avun seitsemän vuorokauden sisällä, Marin sanoi.
Perussuomalaisten Riikka Purra huomautti, että mitoitukset tai takuut eivät vielä hoida ihmisiä.
– Ymmärrän, että lainsäädännöllisesti näille on tarvetta, mutta yleensä ne tarvitsevat merkittäviä resursseja toimiakseen. Esimerkiksi hoitotakuu: Meillä on eri puolilla Suomea vakavaa lääkärivajetta ja pulaa hoitajista. Hoitajapula ei suinkaan johdu siitä, etteikö koulutettuja hoitajia olisi saatavilla, heitä on ehkä vain väärissä paikoissa ja hoitotyö ei ole riittävän kannustavaa. Tässä tilanteessa hoitotakuuta ei tulla saavuttamaan, Purra sanoi.
Hallitus esittää ratkaisuksi maahanmuuttoa
Suomessa ei ole pulaa hoitajista. Kuitenkin jopa 72 000 koulutettua sote-ammattilaista vaihtanut muihin töihin sotealan huonon palkan ja kuormittavan työn vuoksi.
Hoitajavajeeseen Marinin hallitus esittää silti ratkaisuksi maahanmuuttoa eli hoitajien tuomista EU-alueen ulkopuolelta.
– On ihan selvää, että me tullaan tarvitsemaan osaajia ulkomailta, keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko sanoi.
Perussuomalaisille ratkaisu ei kelpaa, sillä ensin pitäisi työllistää kaikki saatavilla oleva suomalainen työvoima. Perussuomalaiset vaatii samalla, että Suomessa lääkärien ja hoitajien on osattava suomea.
Purra painotti, että sote-uudistukseen tarvitaan lisää resursseja ja lisää virkoja, jotta töissä jo olevien kuorma ei muodostuisi liian raskaaksi.
– Samaan aikaan tarvitaan tietysti parannusta johtamiseen ja prosesseihin ja siihen, että hoitajat saavat itse vaikuttaa omiin työvuoroihinsa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- ammattitaito ulkomaalainen työvoima palkkaus työolot Iiris Suomela hoitajapula kielitaito puheenjohtajatentti sote-uudistus palvelut Annika Saarikko Riikka Purra Sanna Marin perussuomalaiset hallitus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Perussuomalaiset vaatii, että lääkärien ja hoitajien on osattava suomea

Vihreät, kepu ja kokoomus himoitsevat Suomeen töihin ulkomaalaisia hoitajia, perussuomalaiset torppaa – Purra: ”Meidän pitää kyetä houkuttelemaan takaisin hoitoalalta lähteneitä henkilöitä”

Hoitoalalla on osattava kotimainen kielitaito – työperäinen maahanmuutto ei ole vastaus hoitajapulaan

Petteri Orpo intoili halpatyövoimasta: ”Tuhansia ja tuhansia työperäisesti maahan tulevia” – Purra ihmetteli kokoomuspomon ylenkatsetta suomalaisia hoitajia kohtaan

SDP ratkaisisi hoitajavajetta työperäisellä maahanmuutolla, PS puuttuisi hoitoalan ongelmiin ja keventäisi työn kuormittavuutta – Purra: ”Filippiiniläiset eivät auta”

Purra kritisoi aluevaltuustoryhmien uutta puoluetukea: ”Vähäiset resurssit pitäisi kohdistaa oikein” – Saarikko kimpaantui puolustelemaan hillotolpparahaa

Purra: Sote-sektorille ei ole laittaa enempää resursseja, jos niitä ei oteta ensin jostain muualta pois – ”Suomessa on rahaa, se vain menee tällä hetkellä vääriin kohteisiin”

Pääministeri Marin hoitajapulasta: ”Tarvitsemme työperäistä maahanmuuttoa” – Purra: ”Jätetään taloudellisesti haitallinen maahanmuutto pois”

Suomen Perustan Grönroos ulkomaisesta työvoimasta: “Suomesta ei löydy hoitajia” ja pari muuta ajankohtaista hokemaa
Viikon suosituimmat

Käsittämätön kahakka vaaliteltalla – Sofia Virta usutti avustajiaan häiriköimään työtään tekevää toimittajaa – kameraa revittiin kädestä, naamaan läpsittiin vaaliesitteillä
”En ole 20 toimittajavuoden aikana nähnyt poliitikkoa, joka hoitaisi mediasuhteitaan yhtä ala-arvoisesti.”

Purra sai lapsen äidiltä tyrmistyttävän viestin – koulurauha oli jo valmiiksi mennyttä, kunnes opettaja esitti kummallisen pyynnön

Juontajamalli Sini Ariell vieraili eduskunnassa ja kertoi Australian woke-sekoilusta tavalla, joka sai jopa Juha Mäenpään hetkeksi hiljenemään (video)

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Vaalivalvojaiset – suora lähetys

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Wille Rydman: Helsingin poliittisesta ilmapiiristä tulossa punavihreä – ”Ihmiset tulevat ainakin näkemään, mihin suuntaan Helsinkiä ei pidä viedä”
Perussuomalaiset saa Helsinkiin pienen valtuustoryhmän. - Teemme valtuustossa kaiken sen minkä voimme. Edustamme tervehenkistä sinivalkoista politiikkaa, ja pidämme ääntä senkin edestä, minkä vaalituloksessa menetimme, Wille Rydman sanoo ja kehottaa ammentamaan valituloksesta sisua.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää