Artikkeli kuva

Markku Jokisipilä. Arkistokuvaa. / LEHTIKUVA

Jokisipilä Mäenpää-tapauksesta: “Puuttuminen edustajien puheoikeuteen on aina vakava riski kansanvallalle – Kansalaisten näkemykset välittyvät päätöksentekoon heidän edustajiensa kautta”

24.02.2020 |13:55

Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä ottaa Ilkka-Pohjalaisessa kantaa kansanedustaja Juha Mäenpään (ps.) “vieraslaji”-puheeseen. Jokisipilän mukaan puntarissa ei ole pelkästään Mäenpään tai edes perussuomalaisten asia, vaan kyseessä on kansanvallan toteutumisen kovin ydinalue. Jos Mäenpään sananvapautta rajoitetaan nyt, tehdään se jatkossa myös toisenlaistenkin mielipiteiden kohdalla.

Markku Jokisipilä painottaa, että “edustuksellisessa demokratiassa on elintärkeää, että kansalaisten näkemykset välittyvät päätöksentekoon heidän edustajiensa kautta mahdollisimman väärentymättöminä.”

– Vaikka Mäenpään puhetta voi arvostella mauttomaksi, on ymmärrettävä myös asian demokraattiset ulottuvuudet. Eurooppalaisessa oikeuskäytännössä sananvapauden suoja on vahvin juuri poliittisessa keskustelussa. Kansanedustajan tehtävänä on edustaa valitsijoitaan ja puhua heidän puolestaan. Puuttuminen edustajien puheoikeuteen on aina vakava riski kansanvallalle, ja juuri siksi eduskunnalla on valta estää edustajia joutumasta valtiopäivätoimistaan syytetyiksi.

– Koska politiikan asioihin liittyy usein voimakkaita kiistoja, mielipide-eroja ja jännitteitä, on edustajan voitava kokea saavansa vapaasti ilmaista toimensa hoitamisen vaatimat näkökannat. Ne voivat olla kärjekkäitä ja rajuja, jopa vastenmielisiksi ja loukkaaviksikin koettuja. Eduskunta on kansan valitsema toimielin, jonka perustuslaillisena tehtävänä on konkretisoida ja lausua julki kansan tahto, ei jakaa oppitunteja kaunopuheisuudessa.

– Valtakunnansyyttäjän mukaan ei ole tullut ilmi mitään, jonka nojalla Mäenpään lausunnot nauttisivat sananvapauden suojaa. Näkemys on varsin jyrkkä ja yksipuolinen, sillä se sivuuttaa kokonaan asian kansanvaltaisen puolen. Kansanedustajalla on oltava laaja vapaus arvostella tehtyä politiikkaa. Häntä sitoo toimessaan vain perustuslaki, ja tietyissä tilanteissa puhevapaus voi ylittää rikoslainkin rajat.

Demokratiassa ei Jokisipilän mukaan ole syytä suhtautua kevyesti siihen, että syyttäjänviranomainen pyrkii rajoittamaan poliittista keskustelua.

– Jos tämä nyt hyväksytään Mäenpään osalta, voidaan se jatkossa tehdä myös toisenlaisten mielipiteiden kohdalla. Asiassa ei suinkaan ole kyse pelkästään Mäenpäästä tai edes perussuomalaisista, vaan kansanvallan toteutumisen kovimmasta ydinalueesta.

SUOMEN UUTISET


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

1.
Suomen uutiset logo

Tamponit poistetaan Facebookin konttoreiden miestenvessoista – DEI-ideologia tekee kuolemaa Amerikassa

16.01.2025 |14:19
2.
Suomen uutiset logo

Jättimäinen grooming-skandaali lopulta julki: rasismisyytösten pelko ja väestösuhteiden vaaliminen tukkivat viranomaisten suut -“Suurin rauhan ajan rikos ja sen peittely Britannian historiassa”

15.01.2025 |12:27
6.
Suomen uutiset logo

Europarlamentaarikko Tynkkynen lupaa edistää digitaalista sananvapautta EU:ssa – vihreiden Niinistö sen sijaan rajoittaisi lailla somekeskusteluja

16.01.2025 |00:06
8.
Suomen uutiset logo

Brittihallinto leimaa termin “aasialaiset raiskausringit” rasistiseksi – tilaston mukaan pakistanilaiset syyllistyvät neljä kertaa todennäköisemmin lasten seksuaaliseen hyväksikäyttöön

15.01.2025 |15:29
10.
Suomen uutiset logo

Ylen Jälkidigin raati kävi läpi Metan tulevia yhteisöhuomautuksia journalismin näkökulmasta – katsojille ei kerrottu journalististen sisältöjen olevan olennainen osa huomautuksia

17.01.2025 |14:11

Uusimmat

PS Naiset 3/2024

Mainos kuva

Lue lisää

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää