Artikkeli kuva

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA

1. luetuin

Joka toinen somaliäiti Suomessa on yksinhuoltaja – onko yksinhuoltajuus oikeasti moniavioisuutta?

11.04.2025 |08:41

Ylen artikkeli vuodelta 2009 kertoi, että 46 prosenttia Suomessa asuvista somaliäideistä asui tuolloin yksin lastensa kanssa. Yhtenä selittävänä tekijänä jutussa pidettiin moniavioisuutta, sillä Suomessa voi kihlautua useamman henkilön kanssa.

Sosiaalisessa mediassa levisi toimittaja Eeva Grönstrandin video, jossa hän kertoi haastatelleensa espoolaista 17-vuotiasta somaliäitiä, joka oli yksinhuoltaja. Aihe puhututti, ja kommenteissa nostettiin esiin Ylen vuonna 2009 julkaisema artikkeli, jonka mukaan Suomessa asuvista somaliäideistä 46 prosenttia asui yksin lastensa kanssa. 40 prosenttia heistä oli kuitenkin yhä naimisissa. Uutisen mukaan yhtenä selittävänä tekijänä pidettiin moniavioisuutta, sillä Suomessa voi kihlautua useamman henkilön kanssa.

Jutussa haastateltu somalitaustainen pari- ja seksuaaliterapeutti Batulo Essak arvioi yksinhuoltajien määrän johtuvan pääosin miesten työttömyydestä ja kotoutumisongelmista.

– Asunnot ovat pieniä ja perheet isoja. Pieni riita kasvaa helposti tappeluksi.

Somaliassa miehellä saa olla neljä vaimoa

Ylen mukaan yksinhuoltajuus oli maahanmuuttajien joukossa yleisempää kuin kantaväestöön kuuluvilla. Erityisesti somaliväestön kohdalla yksinhuoltajia oli huomattavasti enemmän. Vertailun vuoksi mainittakoon, että suomalaistaustaisista äideistä noin 18 prosenttia oli vuonna 2009 yksinhuoltajia. Uutisen mukaan yksinhuoltajasomaliäideistä 40 prosenttia oli edelleen naimisissa. Somaliassa miehellä saa olla neljä vaimoa. Suomessa tämä onnistuu, jos yksi suhde on rekisteröity virallisesti ja uudet vaimot on naitu islamilaisen lain mukaan.

Suomessa moniavioisuus poistettiin vuonna 1999 rikoslaista. Avioliitossa ei kuitenkaan saa olla kuin yhden henkilön kanssa kerrallaan.

Vuonna 2023 puolet somaliäideistä oli yksinhuoltajia

Suomen Uutiset pyysi Tilastokeskusta selvittämään, miltä tilanne näyttää nyt. Tilastokeskus vertasi yksinhuoltajaäitiperheiden lukuja kaikkiin äiteihin, joilla on lapsia.

Tilastossa ovat mukana sekä ensimmäisen että toisen polven maahanmuuttajat. Luvut on laskettu vuoden 2023 väestötilastosta.

Vuonna 2023 somalitaustaisia äitejä oli yhteensä 3 544. Heistä yksinhuoltajaäitejä oli 50 prosenttia (1 755).

Suomalaisia yksinhuoltajia oli kaikista äideistä 20 prosenttia.

Irakilaistaustaisia yksinhuoltajia oli 29 prosenttia. Syyrialais-, libanonilais-, jemeniläis-, egyptiläis- ja palestiinalaistaustaiset äidit niputettiin tilastossa yhteen pienen määrän vuoksi. Heistä yksinhuoltajia oli 19 prosenttia.

Yksinhuoltajien tuet

Artikkeli monilapsisten yksinhuoltajien tuista julkaistiin Iltalehdessä vuonna 2022.

Artikkeli todensi, että yksinhuoltajat eivät olekaan aina ydinperheitä heikommassa taloudellisessa tilanteessa vaan päinvastoin. Jo viiden lapsen jälkeen toisen huoltajan minimietuudet ovat pienempiä kuin yh-tuet. Samoja ongelmia voi olla pienemmässäkin perhekoossa. Iltalehden laskelmien mukaan heikoimmassa asemassa voivatkin olla suurperheet, joissa vanhemmat ovat yhdessä.

Esimerkkilaskelman lopputulos oli se, että kahdeksanlapsisen yksinhuoltajaperheen voi olla mahdollista saada noin 825 euroa enemmän, jos isä ei asu lastensa luona.

Artikkeli todentaa, että kahdeksanlapsinen kahden vanhemman perhe voi saada noin 825 euroa vähemmän yhteiskunnan tukia kuin vastaava yhden vanhemman perhe.

Kela yllättyi Iltalehden laskelmasta

Iltalehti kysyi Kelalta, miksi yksinhuoltajaperhettä tuetaan näin paljon enemmän kuin työtöntä ydinperhettä.

– Hyvä kysymys ja aihe on tärkeä, Kelan kehittämispäällikkö Tomi Ståhl sanoi Iltalehdelle ja lisäsi:

– Asia tulee Kelan kehittämispäällikölle yllätyksenä sikäli, että köyhyystutkimusten mukaan yksinhuoltajat ovat korkealla köyhyystilastoissa.

Onko laskelma yhä mahdollinen?

Suomen Uutiset esitti Kelalle lähetetyssä kommenttipyynnössä Iltalehden artikkelin vuodelta 2022. Kysyimme myös, onko yhä mahdollista, että suuri yksinhuoltajaperhe saattaa olla vahvemmin tuettu kuin kahden vanhemman perhe.

Huomautimme myös, että asumistuen osalta tilanne on saattanut muuttua. Kelan viestinnästä vastattiin seuraavasti:

– Asiantuntijaltamme sain tiedon, että tällaisten laskelmien teko ei onnistu tällaisella aikataululla eikä niitä tehdä yksittäisille toimittajille. Summia voi laskea ihan Kelan laskureilla. Valmiita esimerkkejä on kuitenkin saatavilla, ei viiden lapsen yksinhuoltajalla, mutta muita.

Vuonna 2024 astui voimaan lapsilisän korotus neljästä tai useammasta lapsesta, yksinhuoltajakorotuksen korottaminen ja alle 3-vuotiaiden lapsilisän korotus.

Somaliassa syntyneillä kymmenkertaiset toimeentulotukimenot

Suomen Perustan tutkija Samuli Salmisen mukaan maksettujen toimeentulotukien keskiarvo on yli kymmenkertainen Somaliassa syntyneillä verrattuna kantaväestöön. Laskelmassa ovat mukana kaikki toimeentulotuen muodot.

Salminen selventää toimeentulotukien jakautumista X:ssä. Lukujen lähteenä ovat Tilastokeskuksen rekisteriaineistot.

– Toimeentulotukea saaneiden osuus jatkuu korkeana myös Suomessa syntyneessä toisessa sukupolvessa.  Esimerkiksi toisen sukupolven 19-vuotiaista somaleista peräti 75 % sai toimeentulotukea. Kantaväestössä osuus on hieman yli 10 prosenttia vastaavassa ikäluokassa, Salminen kirjoittaa.

Toimittaja Eeva Grönstrandin video: 

Suomen Uutiset


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

3.
Suomen uutiset logo

Luonnonvarakeskus ei vastannut määräajassa kansanedustajan tietopyyntöön susitietojen ristiriitaisuuksista – Antikainen: Salaileeko Luke jotakin?

08.04.2025 |16:18

Uusimmat










Mainos kuva

Lue lisää

PS Naiset 1/2025

Mainos kuva

Lue lisää

Perussuomalainen 1/2025

Mainos kuva

Lue lisää