LEHTIKUVA
Toimitus suosittelee
Viikon 9/2018 luetuin
Johan on opinnot! – Sukupuolentutkimuksen opiskelijat tanssivat Stop Deportations -mielenosoituksessa, Turun yliopisto jakoi opintopisteitä
Turkulaiset opiskelijat järjestivät tanssiesityksen turvapaikanhakijoiden käännytyksiä vastustavassa mielenosoituksessa Helsingin Rautatientorilla. Tanssiperformanssi kuului osasuorituksena sukupuolentutkimuksen opintoihin.
Turun yliopiston ja Åbo Akademin opiskelijoille viime keväänä järjestetyn sukupuolentutkimuksen kurssin opintojen osana opiskelijoille tarjoutui mahdollisuus osallistua Stop Deportations –mielenosoitukseen Helsingissä. Mielenosoituksissa vastustetaan turvapaikanhakijoiden käännytyksiä. Myös Facebookissa toimii Stop Deportations –ryhmä.
Suomen Uutiset sai haltuunsa sukupuolentutkimuksen oppiaineeseen kuuluvan Ruumiilliset käytännöt –kurssin opinto-ohjelman, josta ilmenee, kuinka turkulaisille yliopisto-opiskelijoille oli varattu yksi päivä mielenosoitukseen osallistumista varten. Opiskelijat siirtyivät Turusta Helsinkiin bussikuljetuksella, missä heidän piti osallistua Stop Deportations –mielenosoitukseen Helsingin Rautatientorilla.
Mielenosoitus osa kurssia
Opinto-ohjelmasta selviää, kuinka mielenosoitukseen osallistumiseen oli varattu aikaa kaksi tuntia. Sukupuolentutkimuksen opiskelijoita ohjeistetaan osoittamaan mielenosoittajille tukea ja karkeloimaan yhdessä heidän kanssaan. Opiskelijoita kehotetaan järjestämään improvisoitu tanssiesitys, johon tulee kutsua mukaan myös mielenosoittajia.
Opiskelijoita pyydetään mielenosoituksessa ”kokeilemaan kehojaan” ja ”heijastamaan kokemuksen kehittymistä” julkisessa tilassa.
Ruumiilliset käytännöt –kurssin laajuus on 5 opintopistettä. Yksi opintopiste vastaa tavallisesti noin 27 tunnin opiskelua. Tiedossa ei ole, kuinka suuren osan kurssisuorituksesta muodostaa mielenosoituksessa tanssiminen. Opiskelijoita pyydetään myös kirjoittamaan lyhyt opintopäiväkirja mielenosoitukseen osallistumisesta, jossa opiskelijan tulisi kirjoittaa omista kokemuksistaan.
Kurssin oheislukemistona opiskelijoille tarjotaan Judith Butlerin essee nimeltään Bodies in Alliance. Butler on tunnettu amerikkalainen sukupuolentutkimuksen akateemikko ja feministi. Kirjassaan Hankala sukupuoli Butler väittää, ettei sukupuoli ole biologinen ominaisuus, vaan jokaisen sukupuolta tuotetaan sosiaalisissa käytännöissä. Butlerin mukaan ei ole syytä olettaa, että sukupuolia olisi vain kaksi.
Vastuuopettajat eivät halua vastata
Kurssin vastuuopettajiksi on merkitty sukupuolentutkimuksen professori Salla Tuori Åbo Akademista sekä yliopistonlehtori Taru Leppänen Turun yliopistosta.
Suomen Uutiset lähetti Salla Tuorille useita sähköposteja, joissa kysyimme lisätietoja sukupuolentutkimuksen kurssista sekä siitä, miten mielenosoituksessa tanssiminen tukee opiskelua. Tuori ei aluksi halunnut kertoa aiheesta enempää, mutta kommentoi lopulta lyhyesti.
– Vierailut ovat aina vain pieni osa mitä tahansa kurssia ja mikä tahansa vierailu ja siellä opittu nivotaan osaksi relevanttia kirjallisuutta ja sitä reflektoidaan tavalla tai toisella (kirjallisesti/suullisesti), Tuori kirjoittaa vastauksessaan.
Yliopistonlehtori paiskaa ”luurin korvaan”
Leppänen ei halunnut puhelimitse kertoa aiheesta enempää, vaan hän ensin paiskaa ”luurin korvaan”, kun Suomen Uutiset kysyy asiasta. Myöhemmin Leppänen kertoo lyhyesti sähköpostitse Ruumiilliset käytännöt –kurssista.
– Kurssi sisältyi vapaaehtoisena kurssina Turun yliopiston sukupuolentutkimuksen ja Åbo Akademin genusvetenskapin opetusohjelmiin. Kurssi oli suunnattu kandivaiheen opiskelijoille, Leppänen kertoo.
Hänen mukaansa Ruumiilliset käytännöt -kurssi on mahdollista suorittaa myös tänä keväänä, mutta tällä kertaa opiskelijoiden ei tarvitse tanssia mielenosoituksessa.
– Kurssin sisältö on tänä vuonna erilainen.
Sukupuolentutkimus on kiistelty oppiaine
Sukupuolentutkimus on kiistelty oppiaine, jota voidaan pitää myös poliittisena ideologiana. Sukupuolentutkimuksen lähtökohta on kriittinen suhtautuminen patriarkaaliseen ja sukupuolten hierarkkista suhdetta ylläpitävään järjestykseen. Sukupuolentutkimus kyseenalaistaa perinteiset sukupuolinormit.
Tällä hetkellä sukupuolentutkimusta voi opiskella ainakin Helsingin, Tampereen, Turun, Jyväskylän ja Lapin yliopistoissa.
Sukupuolentutkimuksen menetelmiä tai tutkimuksen kohdetta on asiaan perehtymättömän hankala ymmärtää. Turun yliopiston opetusohjelman mukaan Ruumiilliset käytännöt –kurssilla tarkastellaan tiedon tuottamista ruumiillisten käytäntöjen kautta. Kurssi sisältää sekä teoriaa että käytännön harjoituksia.
Opetusohjelmasta selviää, että työskentely kurssilla tapahtuu työpajoissa sekä niihin liittyvissä lukupiireissä. Työpajojen aiheena on ääni, queer-kävelyt, feministinen itsepuolustus, tanssi ja roller derby. Kurssi järjestetään yhteistyössä Åbo Akademin kanssa. Kurssin työkielinä ovat suomi, ruotsi ja englanti. Opetus tapahtuu englanniksi, mutta jokainen voi puhua omaa äidinkieltään.
ILKKA JANHUNEN
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Näin meitä vedätetään: Vihervasemmistolainen media syöttää omia mielipiteitään uutisina
Sukupuolen vaihtaminen voi maksaa kymmeniä tuhansia euroja – Kela korvaa suuren osan kuluista
Stop Deportations -ryhmä levittää virheellistä tietoa, sensuroi välittömästi korjausyritykset
Näkökulma: Objektiivista journalismia vai omien mielipiteiden tuputtamista? Nuori toimittajasukupolvi marssittaa maskotteja julkisuuteen seurauksista välittämättä
Islam saamassa homoista äänekkäät vastustajat – tutkijan esimerkit uudesta trendistä Saksasta, Ranskasta ja Suomesta
Ronkainen paheksuu yliopistojen politikointia: Olisiko Rajat kiinni -mielenosoituksesta saanut opintopisteitä – tuskin!
Perussuomalaiset haluavat yliopistomaailmaan uutta puhtia: Perustutkimuksen rahoitus on turvattava, ideologinen huuhaa pois
Immonen: Politikointi kouluissa ja päiväkodeissa lopettava – ”Opettajat pelottelevat lapsia ja nuoria järjestelmällisesti ilmastokatastrofilla”
Mäkynen: Lasten ilmastolakko on opetusresurssien väärinkäyttöä – ”Mihin ideologiaan opettajat aikovat manipuloida lapsia seuraavaksi?”
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
DEI lyttäsi Yhdysvaltojen nuoret miehet “myrkyllisiksi” ja tahrasi heidän historialliset sankarinsa – he nousivat DEI:tä vastaan ja loivat vastakulttuuria, joka siivitti Trumpia voittoon
Quillette-lehden perustaja Claire Lehmann tarkastelee Trumpin voittoa päivänpoliittisten kysymysten sijaan kulttuuri-ilmiönä – erityisesti nuorten miesten parissa orastavan asenneilmapiirin kautta. Vaikka kuluneen vuoden aikana eri medioissa on käsitelty nuorten miesten oikeistolaistumista, taustalla on muutakin kuin poliittisten kantojen jyrkentymistä.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.