

LEHTIKUVA
Joensuussa maksettu laittomasti maassa oleskelevien asumiskuluja – Meri: “Vain hätämajoitus ja ruoka voidaan tarjota maasta poistumisen järjestämiseksi”
Yle käsitteli A-studion lähetyksessään (24.11.), kuinka toimeentulotuen maksamisen käytäntö laittomasti maassa oleskeleville vaihtelee kuntien välillä. Esimerkiksi Joensuussa maksettu tuki on käsittänyt useiden päivien ruokarahan lisäksi asumiskuluja. Saman lähetyksen uutisraportissa haastateltu kaupungin sosiaalityöntekijä myös peräsi pidempiaikaista asumisratkaisua laittomille maassa oleskeleville.
“Kuntalaisten tulisi älähtää päättäjille”
Perussuomalaisten kansanedustaja Leena Meren mukaan Joensuun kaltainen tukitoiminta saattaa kannustaa ihmisiä jäämään tänne, kun heille luodaan näin oikeutta olla noudattamatta lainvoimaisia päätöksiä.
– Ihmisille voidaan järjestää hätämajoitus yhteisasuntoloissa ja välttämätön ruokatarjoilu, mutta tarkoituksena tälle kaikelle tulee olla maasta poistumisen järjestely. Mikäli kunnat lähtevät omilla päätöksillään parantamaan turvaa, on se minusta kuntalaisten verovarojen väärinkäyttöä ja kuntalaisten tulisi tästä älähtää päättäjille.
Oikeusvaltion perusteet murenevat
Meri painottaa, että jos kaikkien ei tarvitse noudattaa päätöksiä, murenevat oikeusvaltion ja yleisen lainkuuliaisuuden perusteet.
– Herää kysymys, kuka saa valita mitä päätöksiä noudattaa? Ei voi olla niin, että suomalaiset itse noudattavat kiltisti lakeja sekä päätöksiä, mutta maassa laittomasti olevien ei tarvitse noudattaa maastapoistumispäätöstä – ja että tämä vielä sallitaan miettimällä, mitä palveluita ryhdymme heille laajemmin järjestämään.
Vain välttämätöntä tukea muutamaksi päiväksi
Sisäministeriö tiedotti keskiviikkona 30.11. suunnitelmasta, jossa käsiteltiin laitonta maassa oleskelua. Maahanmuuton ministerityöryhmässä käsiteltiin toimenpidesuunnitelmaa laittoman maassa oleskelun ehkäisyyn ja hallintaan. Suunnitelmaa on valmisteltu eri ministeriöiden kesken ja se keskittyy kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden laittomaan maassa oleskeluun. Ministeriön tiedote käsitteli myös toimeentulotuen maksatusta.
– Laittomasti maassa olevien kohdalla kyseeseen tulee lähinnä kiireellinen, hakuhetkellä tarvittava välttämätön tuki. Tämä tarkoittaa esimerkiksi ruoan ja välttämättömien lääkkeiden hankintaa muutamiksi päiviksi, tiedotteessa painotetaan.
Kiireellistä apua lain mukaan annettava
Tiedotteessa tarkennettiin, että välttämättömien sosiaali- ja terveyspalvelujen osalta sosiaali- ja terveysministeriö täydentää olemassa olevaa ohjeistusta. Samalla seurataan laittomasti maassa olevien hakeutumista kiireelliseen sairaanhoitoon. Terveydenhuoltolain mukaan julkisen terveydenhuollon on annettava kiireellistä hoitoa sitä tarvitseville.
Ohjeistusta toimeentulotuen myöntämisestä ollaan täydentämässä koskien laittomasti maassa oleskelevien oikeutta perustuslain mukaiseen välttämättömään toimeentuloon ja huolenpitoon, asiakkaan ohjaamisesta vapaaehtoisen paluun järjestelmään sekä vastaanottopalvelujen päättymisestä.
Tavoitteena on kotiinpaluu
Sisäministeriön ohjeistus vastaa Merestä hyvin hänen ajamaansa linjaa, vaikka tarkemmat ohjeet toki vielä puuttuvat toimeentulotuen osalta.
– Linjaukset vastaavat ajatuksiani siitä, että laittomasti maassa oleskeleville tavoite on kotiinpaluu, jolloin heille voidaan myöntää palveluina vain välttämättömät tuet ja kiireellinen hoito hyvin lyhyeksi ajaksi. Muun kaltainen järjestelmä tukisi laittomasti maassa olevia jäämään Suomeen.
– Toki on ymmärrettävää, että yksilön kannalta päätös voi tuntua väärältä, jos tämä haluaa asua Suomessa. Oikeusvaltiona Suomi on harkinnut kunkin henkilön edellytykset toimivaltaisessa viranomaisessa ja mahdollistanut valituksen tuomioistuimeen. Kun asia on lainvoimaisesti ratkaistu, on sitä kaikkien noudatettava, Meri painottaa.
HELI-MARIA WIIK
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Meri tuomitsee kirkon aikeet tukea laittomasti maahan jääviä ulkomaalaisia: “Vastaako piilottelija, jos muut joutuvat rikoksen uhriksi?”

Meri ihmettelee paperittomille haluttavia palveluita: “Kielteisen päätöksen saaneiden poistuttava maasta – absurdia, ettei kaikkien tarvitse noudattaa lakia”

Ronkainen: “Kunnille tiedossa pommi, kun laittomasti Suomeen jäävät lampsivat toimeentuloluukulle”

Helsinkiläisten oikeustaju ei kestä laittomasti maassa olevien toimeentulotukea – “Pelleilyn on loputtava”

Elo ja Meri: Paperittomien ei pidä saada täyttä toimeentulotukea – “Ruoka, majoitus ja menolippu kotimaahan riittävät”

PS: Humanitäärinen maahanmuutto tuonut Suomeen uudenlaisia uhkakuvia – “Kaikki eivät ole täällä hakemassa turvaa”

Halla-aho: Lailliset väylät Eurooppaan pahentavat ongelmaa – “Nigerialaisille myönnetyt maahantuloluvat lisäsivät laittomasti tulevien määrää”

Valtiolta 5,3 miljoonaa euroa laittomasti maassa oleskeleville – Meri: “Tämä on niin uskomaton tilanne”
Viikon suosituimmat

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.

Brittipoliisi varoitti miestä kadulla: “puhu englantia”-kehotus voi olla viharikos
Newsweek-lehti uutisoi maailmalla leviävästä videosta, jolla brittipoliisi varoittaa miestä: Kehotus vaatia toista ihmistä "puhumaan englantia" voi olla tulkittavissa vihapuheeksi. Tapauksesta syntyi kohu, sillä video antaa lohduttoman kuvan sananvapauden tilasta Isossa-Britanniassa. Videon taustoista tiedetään kuitenkin rajallisesti. Myös poliisi on ollut verrattain vaitonainen tapahtuneesta.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.