

LEHTIKUVA
Jo kuusi EU-maata hankkimassa rokotteita komission rokoteohjelman ulkopuolelta – Rantanen: Olisiko Suomenkin pitänyt lähteä mukaan?
Euroopan komission rokoteohjelman takkuilun vuoksi jo kuusi EU-maata hankkivat rokotteita myös komission ohjelman ulkopuolelta. Komissio ei voinut kertoa EU-maiden johtajille viime torstaina konkreettista apua. EU-maiden kansalaistenkin mitta alkaa täyttyä komission rokoteohjelmaan. Perussuomalaisten kansanedustaja Mari Rantanen muistuttaa kotimaisen rokotekehityksen tärkeydestä.
Unkarin lisäksi Tšekki, Puola, Itävalta, Tanska ja Slovakia hakevat rokotteita EU-ohjelman ulkopuolelta.
Slovakian presidentti Zuzana Čaputová piti vielä helmikuun loppumetreillä hyvänä asiana maansa mukanaoloa EU:n ohjelmassa. Pari päivää myöhemmin maahan tuotiin venäläistä Sputnik V -rokotetta.
Kansalaisten mitta täyttymässä
Yli puolet saksalaisista on tyytymättömiä EU:n rokoteohjelman sen hitauden vuoksi. Vain 17 prosenttia saksalaisista arvelee komission hoituneen tehtävästään hyvin.
Briteistä jopa 77 prosenttia on tyytyväisiä maan omaan rokottamiseen.
EU:n ohella kansallisten johtajien toivotaan tekevän enemmän. Esimerkiksi Saksassa on jatkunut yhtäjaksoinen sulkutila jo useita kuukausia. Maan liittokansleri Angela Merkel on vaihtamassa mielipidettään ja nyt hän haluaa höllentää rajoitustoimia.
Rantanen huolissaan huoltovarmuudesta
Perussuomalaisten kansanedustaja Mari Rantanen kysyi Twitterissä, olisiko Suomenkin kannattanut hankkia rokotteita komission ohjelman lisäksi muualta esimerkiksi liittymällä Tanskan, Itävallan ja Israelin yhteiseen rokoteohjelmaan. Hän oudoksuu hallituksen haluttomuutta ryhtyä vastaaviin toimiin.
– Kuten aina kriiseissä, valtiot pyrkivät suojaamaan omaa kansaansa ja näin ollen ne maat, jotka ovat aktiivisia ja lyövät rahaa pöytään, ovat parhaimmassa asemassa, Rantanen kertoo Suomen Uutisille.
Pitkällä tähtäimellä huoleksi nousee huoltovarmuus. Suomen tulisi nojata omaan rokotekehitystyöhön ja lääkevalmistukseen.
– Meillähän on aiemmin ollut maassa sekä lääketuotantoa että rokotetuotantoa. Globalismi vei nekin, kun ei olla ymmärretty turvata selustaa, Rantanen muistuttaa.
Rokotusten nykyvauhdilla yksikään EU-maa ei yllä komission tavoitteeseen. Tavoite on, että syksyyn mennessä 70 prosenttia väestöstä olisi rokotettu.
Olisiko tähän porukkaan kannattanut pienen Suomenkin lähteä? Vai oliko jotain tärkeämpää? #korona #rokotteet #yhteistyö #selustanturvaaminen https://t.co/4ltPYzRphY
— Mari Rantanen (@MariPSRantanen) March 2, 2021
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Rantanen ihmeissään THL:n suosituksesta koronarokotevälin pidentämiseksi: ”Ylittää valmistajan ohjeet kaksinkertaisesti”

Euroopan komission puheenjohtaja von der Leyen myöntää viimein: EU:n rokoteohjelmassa on tehty virheitä

Angela Merkel nojaa Venäjään – maakaasu korvaa ydinvoiman ja Sputnik V paikkaa EU:n rokotemunaukset

EU-johtajat tuskailevat komission rokoteohjelman fiaskoa – Komissio vaatii rajoja auki ja rokottamaan olemattomilla rokotteilla tarjoten jaksuhaleja

Slovakian liberaalille presidentille täysi nöyryytys rokotefarssista – maa ajautumassa hallituskriisiin

Suomalaisrokotteiden kehittäminen etenee hitaasti – Koponen: “Kuka muu meitä auttaa, jos emme me itse?”

Purra kehottaa hallitusta hankkimaan ripeästi rokotteita – ”Pitääkö kaikessa olla aina EU:n selän takana?”

Hoitajien potilaisiin kohdistamat henkirikokset järkyttävät – Rantanen: ”Terveydenhuoltoon tarvitaan tarkempaa valvontaa”

Hallituksella ennätysmäärä ministerien poliittisesta lähipiiristä palkattuja avustajia – Rantanen: “Vähentääkö hallitus avustajien määrää?”
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää