LEHTIKUVA
Jo kuusi EU-maata hankkimassa rokotteita komission rokoteohjelman ulkopuolelta – Rantanen: Olisiko Suomenkin pitänyt lähteä mukaan?
Euroopan komission rokoteohjelman takkuilun vuoksi jo kuusi EU-maata hankkivat rokotteita myös komission ohjelman ulkopuolelta. Komissio ei voinut kertoa EU-maiden johtajille viime torstaina konkreettista apua. EU-maiden kansalaistenkin mitta alkaa täyttyä komission rokoteohjelmaan. Perussuomalaisten kansanedustaja Mari Rantanen muistuttaa kotimaisen rokotekehityksen tärkeydestä.
Unkarin lisäksi Tšekki, Puola, Itävalta, Tanska ja Slovakia hakevat rokotteita EU-ohjelman ulkopuolelta.
Slovakian presidentti Zuzana Čaputová piti vielä helmikuun loppumetreillä hyvänä asiana maansa mukanaoloa EU:n ohjelmassa. Pari päivää myöhemmin maahan tuotiin venäläistä Sputnik V -rokotetta.
Kansalaisten mitta täyttymässä
Yli puolet saksalaisista on tyytymättömiä EU:n rokoteohjelman sen hitauden vuoksi. Vain 17 prosenttia saksalaisista arvelee komission hoituneen tehtävästään hyvin.
Briteistä jopa 77 prosenttia on tyytyväisiä maan omaan rokottamiseen.
EU:n ohella kansallisten johtajien toivotaan tekevän enemmän. Esimerkiksi Saksassa on jatkunut yhtäjaksoinen sulkutila jo useita kuukausia. Maan liittokansleri Angela Merkel on vaihtamassa mielipidettään ja nyt hän haluaa höllentää rajoitustoimia.
Rantanen huolissaan huoltovarmuudesta
Perussuomalaisten kansanedustaja Mari Rantanen kysyi Twitterissä, olisiko Suomenkin kannattanut hankkia rokotteita komission ohjelman lisäksi muualta esimerkiksi liittymällä Tanskan, Itävallan ja Israelin yhteiseen rokoteohjelmaan. Hän oudoksuu hallituksen haluttomuutta ryhtyä vastaaviin toimiin.
– Kuten aina kriiseissä, valtiot pyrkivät suojaamaan omaa kansaansa ja näin ollen ne maat, jotka ovat aktiivisia ja lyövät rahaa pöytään, ovat parhaimmassa asemassa, Rantanen kertoo Suomen Uutisille.
Pitkällä tähtäimellä huoleksi nousee huoltovarmuus. Suomen tulisi nojata omaan rokotekehitystyöhön ja lääkevalmistukseen.
– Meillähän on aiemmin ollut maassa sekä lääketuotantoa että rokotetuotantoa. Globalismi vei nekin, kun ei olla ymmärretty turvata selustaa, Rantanen muistuttaa.
Rokotusten nykyvauhdilla yksikään EU-maa ei yllä komission tavoitteeseen. Tavoite on, että syksyyn mennessä 70 prosenttia väestöstä olisi rokotettu.
Olisiko tähän porukkaan kannattanut pienen Suomenkin lähteä? Vai oliko jotain tärkeämpää? #korona #rokotteet #yhteistyö #selustanturvaaminen https://t.co/4ltPYzRphY
— Mari Rantanen (@MariPSRantanen) March 2, 2021
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Rantanen ihmeissään THL:n suosituksesta koronarokotevälin pidentämiseksi: ”Ylittää valmistajan ohjeet kaksinkertaisesti”
Euroopan komission puheenjohtaja von der Leyen myöntää viimein: EU:n rokoteohjelmassa on tehty virheitä
Angela Merkel nojaa Venäjään – maakaasu korvaa ydinvoiman ja Sputnik V paikkaa EU:n rokotemunaukset
EU-johtajat tuskailevat komission rokoteohjelman fiaskoa – Komissio vaatii rajoja auki ja rokottamaan olemattomilla rokotteilla tarjoten jaksuhaleja
Slovakian liberaalille presidentille täysi nöyryytys rokotefarssista – maa ajautumassa hallituskriisiin
Suomalaisrokotteiden kehittäminen etenee hitaasti – Koponen: “Kuka muu meitä auttaa, jos emme me itse?”
Purra kehottaa hallitusta hankkimaan ripeästi rokotteita – ”Pitääkö kaikessa olla aina EU:n selän takana?”
Hoitajien potilaisiin kohdistamat henkirikokset järkyttävät – Rantanen: ”Terveydenhuoltoon tarvitaan tarkempaa valvontaa”
Hallituksella ennätysmäärä ministerien poliittisesta lähipiiristä palkattuja avustajia – Rantanen: “Vähentääkö hallitus avustajien määrää?”
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää