Ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson vieraili myös perussuomalaisten vaalitilaisuudessa Helsingissä. / LEHTIKUVA
Jimmie Åkessonin vaalivinkki: ”Menestys perustuu uskottavuuteen – olkaa oma itsenne ja puhukaa samaa kieltä äänestäjien kanssa”
Ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson on tehnyt pitkän matkan politiikan hylkiöstä kansakunnan kaapin reunalle. Menestys on seurannut pitkäjänteistä työtä käsi kansakunnan pulssilla. Kuuntelemalla muita pääsee lopulta sinne, minne itse on ollut matkalla.
Perussuomalaisten neuvotteluhuoneen nurkassa istuu täysin rento ja hyväntuulinen ruotsidemokraattien puheenjohtaja. Siitäkin huolimatta, että taustalla häärii läjäpäin hermostuneita valtamedian tärkeitä toimittajia, jotka odottavat vuoroaan päästä haastamaan entistä poliittista hylkiötä ja Ruotsin nykyparlamentarismin ehkä merkittävintä vaikuttajaa.
Syksyn valtiopäivävaaleissa ruotsidemokraatit nousi maan toiseksi suurimmaksi puolueeksi. Taakse jäi porvariallianssin keulakuva moderaatit, joka sittemmin muodosti hallituksen yhdessä kristillisdemokraattien sekä liberaalien kanssa.
Määrätietoinen työ tuotti tulosta
Vaalivoitto ei puheenjohtaja Jimmie Åkessonin mukaan ollut onnenkantamoinen, salaista menestyksen reseptiä ei ollut. Kyse on aina ollut määrätietoisesta ja analyyttisesta työstä.
– Ruotsidemokraatit on melko uusi puolue Ruotsin politiikassa, vaikka olemmekin olleet valtiopäivillä jo 12 vuotta. Olemme erottuneet vanhoista puolueista siinä, että puhumme sitä kieltä, mitä ihmiset keskenään turuilla ja toreilla puhuvat. Rikollisuudesta, maahanmuutosta puhutaan. Olemme rakentaneet omaa uskottavuuttamme näiden kysymysten ympärille ja äänestäjät ovat hyvinkin lojaaleja. Menestyksemme perustuu uskottavuuteen, se on reaalipoliittinen salaisuutemme.
– Jos on johdonmukainen ja seisoo sen takana mitä sanoo, niin saa ajan myötä kansalaisten luottamuksen. Meillä oli aikoinaan ongelmia, kuten uusilla puolueilla usein on, mutta nyt olemme Ruotsin toiseksi suurin puolue. Meillä on paljon vaikutusvaltaa hallitukseen ja alamme saamaan läpi tavoitteitamme. Se on seurausta todella pitkään kestäneestä työstä.
“Hallituksella ei ole enemmistöä kaikissa asioissa”
Ruotsidemokraatit on porvarihallituksen pönkäpuolue, joka äänestää hallituksen esitysten mukaisesti valtiopäivillä ennalta sovituista asioista. Ruotsin valtamedian mukaan kyse tosin on jopa siitä, että hallitus on käytännössä ruotsidemokraattien panttivanki. Åkesson puolestaan toteaa, että valtapoliittinen kuvio on monisäikeinen.
– Meillä on sopimus hallituksen kanssa eri asiakysymyksistä, joiden puitteissa voimme toimia yhdessä. Kriminaalipolitiikka, maahanmuuttopolitiikka, myös ympäristö- ja ilmastopolitiikka ovat sellaisia. Ja tietenkin talouspolitiikka sekä valtion budjetti.
– On myös kysymyksiä, joissa emme tee yhteistyötä ja niiden osalta olemme olleet enemmistössä esimerkiksi sosialidemokraattien ja muiden puolueiden kanssa. Hallitus ymmärtää ja hyväksyy sen, ettei sillä ole enemmistöä kaikissa asioissa.
Vastuutonta politiikkaa vuosikymmenten ajan
Porvarihallituksen ja ruotsidemokraattien yhteistyön keskiössä on maahanmuutto ja siihen liittyvät ongelmat. Kyse on valtakunnallisesti totaalisesta näkökulman muutoksesta. Uusi ja tiukka lainsäädäntö on tulossa mutta muutos vie aikansa.
– Meillä on ollut uskomattoman vastuutonta politiikkaa vuosikymmenten ajan. Lainsäädäntö vie aikansa ja kaikki ei vielä ole mallillaan. Aikaa myöten tulee tapahtumaan erittäin merkittäviä asioita tällä alueella.
– Pohjoismainen hyvinvointimalli on ainutlaatuista koko maailmassa ja sen eteen kannattaa kamppailla. Kun jokainen tekee velvollisuutensa, hän voi sen jälkeen nauttia myös oikeuksistaan.
Åkessonin mielestä Ruotsi on monella tapaa fantastinen maa. Metsään on kuitenkin menty yhdessä asiassa vuosikymmenten ajan. Yhteiskuntaan on rakennettu jännitteitä kehittyvistä maista vyöryneen maahanmuuton myötä. Kehitys on johtanut yhteiskunnan sirpaloitumiseen, jengeihin, slummiutumiseen ja klaanien valtaan.
– Lyhyellä tähtäimellä asialle ei voi mitään, mutta pitemmällä tähtäimellä kyllä. Tätä kehitystä Suomenkin kannattaa seurata. Suomi on kuitenkin Suomi ja täällä on onnistuttu hyvin monessa asiassa. Onkin hyvä jatkaa omalla tiellään sen sijaan, että kaiken aikaa seuraisi muiden maiden tilannetta Euroopassa.
Perussuomalaisuus vie pitkälle
Åkesson ei halua ryhtyä neuvomaan perussuomalaisia vaalitaiston tiellä. Hän viittaa omiin ja puolueensa kokemuksiin vuosien saatossa. Kannatus täytyy ansaita ja se onnistuu pitkäaikaisella ja johdonmukaisella työllä.
– Perussuomalaiset on jo nyt suuri puolue. Vinkkinä voin sanoa, että kannattaa vain jatkaa olemalla perussuomalainen. Suomi on esimerkillinen maa monessa mielessä ja sillä tiellä kannattaa jatkaa. Pitää olla itseluottamusta ja tehdä tarvittavat muutokset, eikä heittää pois hyviä asioita.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- pitkäjänteinen toiminta itseluottamus valtapolitiikka sirpaloituminen Ruotsin valtiopäivävaalit 2022 Ruotsin porvarihallitus pohjoismainen hyvinvointivaltio Moderaatit eduskuntavaalit 2023 slummiutuminen parlamentarismi Klaanit Kristillisdemokraatit rikollisjengit Liberaalit Jengirikollisuus Jimmie Åkesson Ruotsidemokraatit Rikollisuus maahanmuutto
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Demarit uskoo, että vihreä siirtymä toisi mukanaan talouskasvua – Purra pyysi saada näyttöjä: ”Vihreällä etuliitteellä veronmaksajan raha on aina halpaa”
Perussuomalaiset varoittanut katujengi-ilmiöstä jo vuosia – nyt on viimeinen hetki toimia puuttumalla juurisyihin eli maahanmuuttoon
Jimmie Åkesson haluaa samat säännöt kaikille: Ruotsissa asuminen ei kuulu ihmisoikeuksiin
Suomalaislapset maksavat kovaa hintaa epäonnistuneesta maahanmuuttopolitiikasta – Rantanen vaatii toimenpiteitä lasten väkivallan kitkemiseksi
Perussuomalaiset haluaa turvallisen Suomen – Meri: “Lopetetaan nykyinen löperö maahanmuuttopolitiikka”
Viikon suosituimmat
Kirjailija Jarkko Tontti: Punavihreä kupla on puhkeamassa – ”Eliitille koittanut viimeinen hetki havahtua, että he ovat irtautuneet suomalaisesta elämästä”
Punavihreä kupla on suomalaisessa poliittisessa keskustelussa tunnettu käsite, jolla kuvataan sananmukaisesti kuplautunutta, vasemmistoa myötäilevää yhteisöä. Punavihreään hegemoniaan on tähän saakka keskeisesti kuulunut yhteiskunnallisen eliitin ja sitä myötäilevän median voimakas vieraantuminen tavallisesta kansasta, sen huolenaiheista ja toiveista. Juristitaustainen kirjailija Jarkko Tontti esittää nyt konkreettisin perusteluin, miten ajat ovat muuttuneet ja punavihreä arvomaailma törmännyt seinään.
Ilmastonmuutos ei sytyttänyt Los Angelesin maastopaloja – epäiltyjä tuhopolttajia otettu kiinni
Ilmastonmuutos on saattanut pahentaa Kalifornian kuivuutta ja voimistaa tuulia, mutta maastopalot johtuvat ihmisten toiminnasta. Useita epäiltyjä tuhopolttajia on jo otettu kiinni. Kuvernööri Newson on kutsunut kansalliskaartin apuun estämään palaneiden kotien ryöstelyä.
Mikä meni pieleen journalismissa? – Näkökulmia median alennustilan aiheuttajista
2020-luvulla journalismi on kriisissä. Toimittajien ja mediayleisön suhde on jännittynyt, ja samalla uudet ailahtelevat ansaintamallit kasaavat painetta toimituksille. Mediamaailmaa läheltä seuraavat vaikuttajat tarkastelevat syitä siihen, miksi journalismi on ajautunut alennustilaan.
Vanhemmat ottavat jo juristin mukaan lapsensa opettajatapaamisiin – opettajilta kuppi nurin
Opettajien työelämä Ruotsissa ei ole välttämättä ollut ruusuilla tanssimista tähänkään asti. Uusin vitsaus ovat juristit, joita vanhemmat raahaavat mukaan pikkupiltin opettajatapaamisiin. Näin tapahtuu sekä hyvinvoivissa yksityiskouluissa että ongelmalähiöiden kunnallisissa oppilaitoksissa. Kuppi meni nurin jo opetusministeriltäkin.
Antikainen: Scholzin päätös jättää Ukraina ilman apua on häpeällinen – Tuppurainen siunasi Suomen demarien tuen Berliinissä
Saksan liittokansleri Olaf Scholz (SPD) päätti estää noin kolmen miljardin euron arvoisen tukipaketin Ukrainalle. Tukipaketti olisi sisältänyt kriittisiä puolustusjärjestelmiä, kuten IRIS-T-ilmatorjuntajärjestelmiä ja Patriot-ilmatorjuntaohjuksia, joita Ukraina on pyytänyt suojellakseen kansalaisiaan Venäjän aggressioilta. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen pitää päätöstä käsittämättömänä ja vastuuttomana.
DEI-ideologia ei varjellut Kaliforniaa maastopaloilta – viranomaisille kovaa kritiikkiä
Yksi kritiikin kohde Los Angelesin alueen maastopaloihin liittyen on se, että monien mielestä poliitikkojen ja pelastuslaitoksen johdon olisi pitänyt ideologisen yhdenvertaisuuspuuhastelun sijasta keskittyä perusasioihin, kuten varmistamaan palopostien toimivuus ja sammutusveden saatavuus. Los Angelesin pelastuslaitoksella on viime vuosina panostettu vahvasti DEI-ideologian edistämiseen.
Somaleista puolet työttöminä ja lopuilla usein toimeentulovaikeuksia Ruotsissa – maan työikäisistä enemmistö ulkomaalaistaustaisia jo vuonna 2033
Yli puolet Ruotsin työikäisestä väestöstä on ulkomaalaistaustaisia vuonna 2033. Heistä useimpien tausta on Euroopan ulkopuolella. Kohti mielenkiintoisia aikoja ollaan menossa ja äänestämisessä saattaa piillä demokratian muutoksen avain. Göteborgs-Posten on haastatellut somalivaikuttajaa.
Mielipiteenvapaus somessa kuohuttaa saksalaisia – viestipalvelu X:stä alkoi joukkopako, kun Musk kehotti saksalaisia äänestämään AfD:tä
Amerikkalaisen teknomiljardöörin Elon Muskin ja Vaihtoehto Saksalle -puolueen (AfD) puheenjohtajan Alice Weidelin torstai-iltana X-viestipalvelukanavalla käymä keskustelu Saksan politiikasta ja Mars-lennoista räjäytti käyntiin myrskyisän keskustelun vaalivaikuttamisesta ja mielipiteenvapaudesta sosiaalisessa mediassa. Monet ammattiliitot ja Saksan korkein oikeus ovat ilmoittaneet jättävänsä X:n.
Kiinalaiset troolarit imuroivat kalat maailman meristä – pian tyhjän saa pyytämättäkin
Kun Kiinan omat merialueet oli kalastettu tyhjäksi, kommunistivaltio pystytti maailman suurimman kalastuslaivaston ja lähetti sen imuroimaan maailman merille. Valtavat uivat tehtaat tuhoavat kalakantoja kiihtyvällä vauhdilla. 3,3 miljardia ihmistä saa maailmassa huomattavan osan ravintoaan kalasta, mutta ennen pitkää yhä useammalle jää nälkä.
Hybridiosaamiskeskuksen johtaja Jukka Savolainen: Suomalaiset oikeusoppineet politikoivat asiantuntijaroolissa – ”Vastauksiin yhdistyy omia toiveita siitä, kuinka asioiden pitäisi olla”
Hybridiosaamiskeskuksen verkostojohtaja Jukka Savolainen arvostelee suomalaisia oikeustieteilijöitä sortumisesta politikointiin. Asetelma oli nähtävissä etenkin viime kesänä eduskunnan säätämästä rajaturvallisuuslaista käydyn julkisen keskustelun yhteydessä. Eduskunta sääti lain, vaikka eräät kansainvälisen oikeuden professorit katsoivat että lain soveltaminen rikkoisi kansainvälisiä ihmisoikeussopimuksia.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 3/2024
Lue lisää
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää