

LEHTIKUVA
Jimmie Åkesson vie ruotsidemokraatteja jo seuraaviin vaaleihin: ”Rikkinäistä valtiota ei korjata roudarinteipillä”
Ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson on ollut kesän ja 10 viikkoa poissa median parrasvaloista. Hänen perinteinen kesäpuheensa herätti siten runsaasti kiinnostusta. Maahanmuuttopolitiikan kritiikki sekä seuraavat vaalit ja hallitus olivat keskeisestä puheen sanomassa. Rikkinäistä valtiota ei korjata hetkessä.
Medialle Jimmie Åkesson lähetti terveisiä jo puheensa alussa ilmoittamalla, että 10 viikon tauko mediasta oli hänen oma valintansa. Puheenjohtaja työskentelee hänen mukaansa joka päivä ja joidenkin mielestä mediassakin pitäisi olla päivittäin, mutta ”se ei ole minun valintani”.
Nopeasti Åkesson siirtyi käsittelemään vakavaa kansainvälistä tilannetta ja oli huolissaan siitä, ymmärtävätköhän kaikki tai haluavatko edes nähdä, miten syvällä kriisissä oikeastaan olemme. Näin siitä huolimatta, että viestintäkonsulttien mukaan ”puheessa pitäisi aina olla jotakin positiivista”.
– Meidän periaatteemme perustuvat todellisuuteen.
Zelenskyi teki vaikutuksen
Ruotsidemokraattien keulakuva oli edellisellä viikolla tavannut Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin, joten vakavat sanat ehkä kumpusivat tuosta vahvan vaikutuksen tehneestä keskustelusta.
Ruotsidemokraatit toki suhtautuvat kriittisesti maansa perinteisesti harjoittamaan maahanmuuttopolitiikkaan ja erityisesti pakolaispolitiikkaan. Ukrainalaisten hätä suurvallan hyökkäyksen alla on kuitenkin kaikkien ruotsalaisten asia.
– Puhuimme kaikesta mahdollisesta lähtien maan kyvystä sotia ja tämän vaatimista tarpeista aina taistelutahtoon, kansalliseen ylpeyteen, eikä vähiten rikotun maan jälleenrakennuksen tarpeisiin asti.
Tahto puuttuu liian monilta
Åkessonin puhe sisälsi perinteisen paljon maahanmuuttopolitiikkaan liittyvää kriittistä viestiä. Kesällä Järvan alueella tapahtunut etiopialaisryhmien keskinäinen yhteenotto nousi erityisesti esille.
Eritrealaisten keskinäiset erimielisyydet johtivat väkivaltaiseen kaaokseen kulttuurifestivaaleilla Järvafältet-luonnonsuojelualueella Tukholman luoteisosassa. Sekasortoisissa yhteenotoissa oli mukana satoja, jopa tuhat ihmistä. Poliisi otti kiinni 200 mellakoitsijaa ja kymmenet tappelijat sekä poliisit loukkaantuivat.
– Ihmisestä ei tule ruotsalaista pelkästään muuttamalla tänne. Toki sekin on mahdollista. Mutta se vaatii tahtoa. Ja tämä tahto puuttuu aivan liian monilta, jotka ovat tehneet valinnan ja muuttaneet tänne.
Kaikki tai ei mitään
Valtiopäivävaaleista alkaa olla vuosi ja Åkesson sanoi ymmärtävänsä heitä, joita mielestä ”mitään ei ole tapahtunut”.
– Tämä turhauttaa minuakin ja se on jatkuvasti mielessä. Kaikki se, mitä on revitty alas vuosikymmenten aikana pitää nyt rakentaa uusiksi, Åkesson sanoi muistattaen kuitenkin siitä, että ruotsidemokraattien koneisto työskentelee ”yötä päivää” täyttääkseen äänestäjille antamansa lupaukset.
– Jokaista ruotsidemokraattia ajaa tahto rakentaa parempaa Ruotsia. Se on syy siihen, miksi jaksamme nousta aamulla.
Vuoden 2026 valtiopäivävaalien tavoitteeksi ruotsidemokraatit ottavat sosialidemokraattien lyömisen ja nousun Ruotsin suurimmaksi puolueeksi. Vaihtoehdot ovat vähissä: joko hallituspuolueeksi tai oppositioon.
Tukipuolueen asema ei riitä
Tidö-sopimus ja tukipuolueen asema ei enää kelpaa ja Åkesson vertasikin kyseistä sopimusta roudarinteippiin (silvertejp) ja tämän perinteinen media nostikin esille lähes joka jutussaan.
– Se toimii loistavasti ratkaisuksi tilapäisiin ongelmiin. Mutta rikkinäisen kanootin, fillarin tai aurinkovarjon ratkaisuksi se ei ole optimaalinen. Eikä se todellakaan kelpaa pelastamaan ja avuksi rakentamaan uusiksi rikkinäistä valtiota.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- silvertejp roudarinteippi tahto Järvafältet sommartal kesäpuhe Tidö-sopimus turhautuminen hallituksen tukipuolue sekasorto yhteenotto Volodymyr Zelenskyi Sölvesborg kaaos jälleenrakennus sosialidemokraatit pääministeripuolue Jimmie Åkesson Maahanmuuttopolitiikka Ruotsidemokraatit Väkivalta hallitus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Porvarihallitus haluaa suitsia ammattiliittojen rahavirtaa demareille – ruotsidemokraatit olisi uudistuksen voittaja

Ruotsi tiukentaa kansalaisuuden saamisen ehtoja: toimeentulovaatimus ja pitempi asumisaika

Ruotsi purkaa kannustinloukut – tuet eivät saa olla suurempia kuin palkka

Valtiovarainministeriön budjettiehdotus julki: Työn ja liikkumisen verotus kevenee, kehitysapuun leikkauksia, merkittäviä panostuksia turvallisuuteen ja hyvinvointiin

Marinin hallitus jätti seuraajalleen perinnöksi valtavat velat – valtion budjetista ensi vuonna 3,2 miljardia pelkästään velan korkomenoihin

Julkista taloutta pakko korjata, että hyvinvointijärjestelmä säilyy – Purra: ”Velkalaivaa käännetään hitaasti, mutta suunta on nyt oikea”
Viikon suosituimmat

Käsittämätön kahakka vaaliteltalla – Sofia Virta usutti avustajiaan häiriköimään työtään tekevää toimittajaa – kameraa revittiin kädestä, naamaan läpsittiin vaaliesitteillä
”En ole 20 toimittajavuoden aikana nähnyt poliitikkoa, joka hoitaisi mediasuhteitaan yhtä ala-arvoisesti.”

Purra sai lapsen äidiltä tyrmistyttävän viestin – koulurauha oli jo valmiiksi mennyttä, kunnes opettaja esitti kummallisen pyynnön

Juontajamalli Sini Ariell vieraili eduskunnassa ja kertoi Australian woke-sekoilusta tavalla, joka sai jopa Juha Mäenpään hetkeksi hiljenemään (video)

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Vaalivalvojaiset – suora lähetys

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Wille Rydman: Helsingin poliittisesta ilmapiiristä tulossa punavihreä – ”Ihmiset tulevat ainakin näkemään, mihin suuntaan Helsinkiä ei pidä viedä”
Perussuomalaiset saa Helsinkiin pienen valtuustoryhmän. - Teemme valtuustossa kaiken sen minkä voimme. Edustamme tervehenkistä sinivalkoista politiikkaa, ja pidämme ääntä senkin edestä, minkä vaalituloksessa menetimme, Wille Rydman sanoo ja kehottaa ammentamaan valituloksesta sisua.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää