Jimmie Åkesson vaalikiertueella Pohjois-Ruotsissa: Sosialidemokraatit ryntäävät nyt ruotsidemokraatteihin
Ruotsidemokraatit näyttävät saaneen myös maaseudun kansan puolelleen. Puoluejohtaja Jimmie Åkessonin vaalikiertue Pohjois-Ruotsissa muistuttaa enemmänkin kansanjuhlaa tai herätyskokousta kuin perinteistä “nakki kädessä yksin räntäisellä ostarilla” -poliittista tilaisuutta.
Viimeisimpien mielipidetiedustelujen mukaan poliittinen siirtymä demareista ruotsidemokraatteihin lähestyy kansainvaellusta.
Luulajan keskustan kävelykadun varrelle on kokoontunut runsaat 200 ihmistä, jotka haluavat kuulla puheenjohtaja Jimmie Åkessonin viestin. Se on Aftonbladet-lehden mukaan paljon enemmän kuin edellisten vaalien aikaan neljä vuotta sitten. Paikalla on myös muutama nuori mielenosoittaja, mutta heitä taas on paljon vähemmän kuin vuonna 2014.
Ruotsiin otettu liikaa maahanmuuttajia
Kannattajien joukossa seisoo myös Sven-Olof Lumio, osin suomenkielisellä seudulla kun ollaan. Lumio on vaihtanut leiriä 50 vuotta kestäneen sosialidemokraattisen kauden jälkeen. Eikä aio palata. Lumion valinta on vaatinut vankasti pohdintaa, sillä perinteisesti sosialidemokraatit ovat paikkakunnalla saaneet vaaleissa puolet äänistä.
– Olen tehnyt töitä jugoslaavien, italialaisten ja kreikkalaisten kanssa eikä minulla ole mitään heitä vastaan. Tänne vain on otettu liikaa väkeä. Ja vaikka Luulajan päättäjät sanoisivat mitä hyvänsä, hallitus kävelee ylitsemme ja pakottaa meidät ottamaan paikkakunnalle lisää maahanmuuttajia, Lumio kuvailee.
Vielä vuonna 2014 Lumio sai kärsiä puoluevalinnastaan, sillä jotkut sylkivät päin hänen yrittäessään värvätä heitä puolueeseen ja toiset kuiskivat äänestävänsä salaa ruotsidemokraatteja. Tänään on täysin toinen ääni kellossa.
– Ruotsidemokraattien kannatus on noussut täällä pohjoisessa viiveellä, mutta nyt meno on aivan kuin korkki olisi lentänyt pullon suusta, Lumio kuvailee puolueen suosion kasvua.
Puolueen oma ehdokasmäärä räjähti kasvuun
Ruotsidemokraattien paikallinen puheenjohtaja Petter Nilsson on huomannut tuulen kääntymisen ihan päivittäisessä toiminnassa. Ehdokkaita riittää niin, että parhaat on voitu valita päältä.
– Viime vaaleissa listoilla oli kuusi henkilöä ja nyt meitä on 46, Nilsson laskee.
Hänen mukaansa ei ole ihme, että entiset sosialidemokraatit tungeksivat tänään ruotsidemokraattien ovella. Ruotsidemokraatit ovat perinteisen hyvinvointiyhteiskunnan asialla, siinä missä demarit syytävät rahaa Uumajan oopperaan ja naishistorialliseen museoon.
– Olen tavallinen hitsari Volvolta. Minulle lasten päivähoitopaikat ovat tärkeämpiä kuin yhteiskunnan tuki oopperan pääsylipuille.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Ruotsidemokraattien Jimmie Åkesson tuhopoltoista: “Ei ole kyse siitä, että muutama kundi polttaa pari autoa, koko maa on menossa säpäleiksi”
Näkökulma: Vaalipaniikissa suvaitsevaisto toivoo natseja, Putinia ja sensuuria
Ruotsidemokraatit tukevat perussuomalaisia: Maahanmuuttoa ei nähdä Suomessa vielä ongelmana – “Tehkää kaikkenne, ettei tilanne mene yhtä pahaksi kuin Ruotsissa”
Vanha valta varpaillaan ruotsidemokraattien suosiosta – Jimmie Åkessonilta estettiin pääsy TV:n pääministeriväittelyyn
Vaalit ovat taistelua todellisuuskuvasta – ruotsidemokraatit Facebookissa suurempi kuin muut yhteensä
Ruotsin vaalien seuranta – Suomen Uutiset raportoi Tukholmasta
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Uusimmat
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää