LEHTIKUVA
Jimmie Åkesson: Pakolaisuuteen liittyvä maahanmuutto on painettava niin lähelle nollaa kuin mahdollista
Maahanmuutto on rikollisuuden jälkeen tärkeimpiä aiheita Ruotsin kuumana käyvässä vaalitaistossa. Mielipidemittauksissa raketin lailla nousevan ruotsidemokraattisen puolueen mielestä maa ei kestä jatkuvaa pakolaispainetta, vaan siihen liittyvä maahanmuutto on painettava lähelle nollaa.
Heinäkuun alkuun mennessä Ruotsissa oli kuluvana vuonna myönnetty 97 500 oleskelulupaa. Luvista lähes 40 000 myönnettiin Venäjän hyökkäystä pakeneville ukrainalaisille.
Ruotsidemokraatit ovat alusta alkaen toivottaneet Ukrainan pakolaiset tervetulleeksi. Puheenjohtaja Jimmie Åkessonin mielestä puolueen kannattajat toimivat näin myös tänään.
– Kyseessä on EU:n tilapäisen suojelun direktiivi ja kyse on todellakin väliaikaisesta suojasta, Åkesson sanoi SVT:n puoluejohtajahaastattelussa.
Ruotsidemokraattien vastustajat ovat nälvineet puoluetta kaksilla rattailla ajamisesta, kun ukrainalaisten pakolaisten tulo Ruotsiin on hyväksyttävää mutta muiden välttämättä ei.
Nollatoleranssi pakolaisuuteen liittyvälle maahanmuutolle
Oleskelulupa myönnettiin vuoden ensimmäisellä puoliskolla SVT:n mukaan 5 240 turvapaikanhakijalle. Luku ei Åkessonin mukaan kerro koko totuutta. Hän haluaa erottaa toisistaan pakolaismaahanmuuton ja pakolaisuuteen liittyvän maahanmuuton.
– Ihmiset voivat tulla tänne joko pakolaisina, sukulaisina perheenyhdistämisten kautta tai työnhakijoina mutta ajan myötä he syrjäytyvät ja juuttuvat tukiriippuvuuteen. Heistä tulee tälle maalle rasite ja siitä me emme selviä.
– Pakolaisuuteen liittyvä maahanmuutto maailman joka kolkasta pitää saada loppumaan. Tällaisen maahanmuuton on oltava niin lähellä nollaa kuin mahdollista.
Työkaluja vielä käyttämättä
Keinona rajoittaa pakolaistyyppistä maahanmuuttoa ruotsidemokraatit esittävät, että turvapaikanhakijoita otettaisiin ainoastaan naapurimaista.
Tällöin toimittaisiin ”ensimmäisen turvallisen valtion periaatteella”. Ajatuksen käytännön toteuttaminen on riippuvainen muun muassa lakipykälistä ja käytännön toteutuksen suunnittelu on vielä kesken.
– Meidän on sovellettava EU-lainsäädännön mahdollistamaa minimitasoa, eikä Ruotsissa ole tehty kaikkea voitavaa asian eteen. Työkaluja on vielä käyttämättä, Åkesson sanoo.
Äänestäjät katsovat tulevaisuuteen
Åkesson ja ohjelman juontajat olivat Expressenin mukaan eri linjoilla, kun puheeksi otettiin ruotsidemokraattisen puolueen syntyvaiheet ja alkutaipaleen kirjava historia. Sananvaihto kävi ajoittain kiivaaksikin:
– En tunne hengenheimolaisuutta puolueeseen sellaisena, kuin se tuolloin oli. Te lässytätte aina vain noista ajoista, ja mielestänne se on tärkeintä valitsijoille. Itse olen sitä mieltä, että äänestäjät ovat kiinnostuneita siitä, mitä aion saada tulevaisuudessa aikaan.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- ensimmäisen turvallisen valtion periaate puolueen historia nolla maahanmuutto tilapäisen suojelun direktiivi Ukrainan sota Venäjän hyökkäys Ruotsin vaalit perheiden yhdistäminen valtiopäivävaalit 2022 EU-lainsäädäntö Jimmie Åkesson turvapaikka oleskelulupa Ruotsidemokraatit Turvapaikanhakijat pakolaiset maahanmuutto
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Professori laski auttamiskertoimen: Afganistanista Suomeen tulleen pakolaisen kustannuksilla voitaisiin auttaa lähialueella 50 ihmistä, muista kriisimaista tulevilla luku vielä tätäkin suurempi
Maahanmuuton kulut ovat biljoonaluokkaa kansankodin veronmaksajille – ruotsidemokraattien mukaan tuki- ja etuviidakkoa on pakko raivata
Liberaali maahanmuuttopolitiikka kylvää tuhoa Pohjoismaissa – ”Ongelmat eivät poistu vaikenemalla”
Rikollisuus tärkein kysymys Ruotsin vaaleissa – tutkijat povaavat menestystä oikeistopuolueille
Ruotsidemokraattien vaalimainonta herättää suuria tunteita: “Tervetuloa palautusjunaan, vain menolippuja. Seuraava asema Kabul.”
Ruotsissa ammuttu hengiltä jo enemmän ihmisiä kuin koko viime vuonna – nyt luodeista voi saada osumaa leikkipuistossakin
Vanhemmat huolissaan koululaisten ADHD-testauksista ongelmalähiöissä – riskinä perheiden lähtö Ruotsista
Ruotsin vaaleissa muhii jättiyllätys: Ruotsidemokraattien nousu jatkuu – oikeistoblokki jo vihervasemmistoa suurempi
Ruotsissa asuu moderaattien mukaan 700 000 ulkomailla syntynyttä työikäistä, jotka eivät pysty elättämään itseään – huomattava osa heistä äänestää vasemmistoa
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle
Suomen maahanmuuttopolitiikkaa tiukennetaan ulkomaalaislain muutoksilla. Kansainvälinen suojelu muutetaan luonteeltaan väliaikaiseksi, ja lupien kestoa lyhennetään EU-oikeuden mahdollistamaan minimiin. Jatkossa rikoksiin syyllistyminen ja kansallisen turvallisuuden vaarantaminen johtavat suojeluaseman myöntämättä jättämiseen tai lakkauttamiseen.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Puheenjohtaja Koskelalla ei ollut laskelmia työllisyystoimiensa tueksi illan A-talkissa: “Mulla ei ole antaa lukua sulle”
Pääministeri Petteri Orpo peräsi eilisessä A-talkissa vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskelalta lukuja kasvutoimiin. Vasemmistoliiton vaihtoehtobudjetti julkaistaan ensi viikolla, mutta Koskelalla ei ollut vielä antaa lukuja puheidensa tueksi. Suomen talouden tilaa koskevassa puheenjohtajien välisessä keskustelussa olivat paikalla Orpon ja Koskelan lisäksi perussuomalainen valtiovarainministeri Riikka Purra ja SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman.
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikaisen mielestä nyt on tullut aika, että Suomi irrottautuu jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.