Jimmie Åkesson: ”Jos ruotsidemokraatit on seuraavissa vaaleissa suurempi kuin moderaatit, johdamme myös hallitusta”
Ruotsin porvarihallitus on ollut vallassa puoli vuotta ja tukipuolue ruotsidemokraattien puheenjohtaja suhtautuu muutoksen hitauteen tyyneydellä. Jos tahti ei muutu ja sovitut asiat hautautuvat selvityksiin, asiaan palataan seuraavissa vaaleissa. Ruotsidemokraatit on valmis johtamaan hallitusta.
Porvarilliset hallituspuolueet ja ruotsidemokraatit rustasivat yhdessä niin sanotun Tidö-sopimuksen, joka linjaa puolueiden yhteistyötä ja tavoitteita vaalikauden aikana.
Oppositiopuolueiden edustajat ovat tulittaneet Tidö-sopimusta oikein urakalla ja vihjaavat muun muassa siitä, että sopimuksessa mainitut ehdotukset tullaan hautaamaan erilaisiin tutkimuksiin ja selvityksiin.
Ruotsidemokraattien mukaan sopimus ja sen toteuttaminen olivat avain porvarihallituksen pystyttämiseen ja siihen, että se ylipäänsä pysyy vallassa.
Maahanmuutto jakaa mielipiteitä
Erityisesti hallituspuolue liberaalien on ollut vaikeata ottaa Tidö-sopimusta muuna kuin muistiona, joka suurin piirtein hiukan sinnepäin linjaa hallituksen työtä. Liberaalien puheenjohtaja ja työministeri Johan Pehrson onkin mediassa vähätellyt sopimuksen merkitystä.
-Olen todella hämmästynyt tavasta, jolla hän ilmaisee itseään, kummastelee ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson Dagens Nyheterin haastattelussa.
-Luulen hänen tarkoittavan maahanmuuttopolitiikkaan liittyviä kysymyksiä. Se (Tidö-sopimus) on hyvin yksityiskohtainen, joten en ymmärrä hänen ajatteluaan, Åkesson lataa.
Sopimuksia on noudatettava
”Kaikki ottaa aikansa” Åkesson kommentoi tarvittavien muutosten hitautta. Kysymys on vaikkapa eri ammattiryhmien velvollisuudesta ilmiantaa tietoonsa tulleet, vailla oleskelulupaa maassa oleskelevat henkilöt.
-Minulle ei ole olemassa poikkeuksia. Jos olemme sopineet siitä, että ilmoittamisvelvollisuuden pitää koskea julkisen sektorin työntekijöitä, niin se myös koskee julkisen sektorin työntekijöitä. Hyväksyimme Tidö-sopimuksen, koska siinä on meille tärkeitä asioita ja ilman sitä hallitusvalta ei olisi vaihtunut.
Samaan syssyyn vaikeista asioista voisi listata vielä kansallisen kerjäyskiellon, turvapaikanhakuprosessin ulkoistamisen muille maille ja leikkaukset perheiden yhdistämisiin. Näistä kirjauksista ruotsidemokraatit eivät peräydy.
Ruotsidemokraateista hallituspuolue
Jimmie Åkesson on johtanut ruotsidemokraatteja 18 vuotta ja aikoo tehdä niin vastakin.
Yhteistyö hallituksen kanssa on puolestaan kestänyt puoli vuotta, ja ruotsidemokraattien johtajan mukaan paljoa ei ole saatu aikaan mutta ”prosessit ovat käynnissä”.
Åkesson ei ota nykyisyydestä paineita, mutta katse on jo tulevaisuudessa. Muutoksen aikaansaaminen olisi helpompaa, jos vallan kahva olisi oikeasti omassa kädessä.
”Ei koskaan osaksi eliittiä”
Jos oikeisto voittaa valtiopäivävaalit vuonna 2026 ja ruotsidemokraatit on suurempi kuin moderaatit, Tidö-sopimuksen osapuolten roolit vaihtuvat ja myös pääministeri.
-Se kuuluu asiaan, Åkesson kommentoi Dagens Nyheterissä.
Uutistoimisto TT:n haastattelussa hän täsmentää, ettei puolue tule kuitenkaan luopumaan ajattelunsa ytimestä:
-Meistä ei koskaan tule osa eliittiä, sellaisena kun me sen käsitämme.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- valtiopäivävaalit 2026 turvapaikanhakuprosessi julkisen sektorin työntekijät hallitusspimus Tidö-sopimus kerjäyskielto hallituspuolue hallituksen tukipuolue ilmoitusvelvollisuus Johan Pehrson Moderaatit porvarihallitus perheiden yhdistäminen Liberaalit pääministeripuolue oppositio Jimmie Åkesson Ruotsidemokraatit Julkinen sektori maahanmuutto
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Miko Bergbom: Päätös Somalian maaohjelman keskeyttämisestä on oikea
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää