Tukholman sotamuseossa käyneet ovat nähneet Ruotsin ensimmäisen ydinpommiin liittyviä suunnitelmia ja itse pommin näköiskappaleenkin. Ydinasetta kehiteltiin kansankodissa vuosina 1945–1972 mutta sittemmin suunnitelmat pistettiin hyllylle.
Ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson jatkaa kuvia kumartelematonta linjaansa ja haluaa aloittaa keskustelun Ruotsin omasta ydinaseesta.
– Kauan sitten olimme todella pitkällä ydinaseen kehittelyssä, mutta poliittinen tahto päätti toisin. Nykytilanteessa kaikkien ratkaisujen tulisi olla pöydällä, Åkesson sanoo Göteborgs Postenissa.
Ranskan ydinsateenvarjo nopeasti käytössä
Åkesson toteaa, että Ruotsissa aikoinaan ollut osaaminen ja tietotaito ydinteknologiassa olisi voinut olla hyödyllistä nykyään. Sekä puhtaasti puolustusteollisista syistä että energiapoliittisista syistä.
Hän toteaa kuitenkin samaan hengenvetoon, että Ranskan ydinsateenvarjo juuri tällä hetkellä on kotimaista ratkaisua realistisempi vaihtoehto.
– En tiedä, onko Ruotsi välttämättä paras maa rakentamaan ydinaseita, mutta ydinaseet ovat osa nykyistä maailmanjärjestystä. Se takaa tasapainon lännen ja Venäjän välillä, eli ne ovat täysin välttämättömiä. Keskustelu koskee nyt ennemminkin sitä, pitäisikö Ranskan laajentaa ydinsateenvarjoaan. Se on luultavasti järkevämpi tie nykytilanteessa.
Ydinaseen valmistaminen vie aikaa
Yllättäen Åkessonin aloitetta ei ole heti tyrmätty, vaan mediassa on muistutettu siitä, miten nopeasti Ruotsi kääntyi Natonkin kannalle ja jäseneksi. Asiaan on otettu kantaa tieteellisestikin ja pohdittu oman ydinaseen kehittelyyn vaadittavia resursseja:
– Oman ydinaseen rakentaminen on valtava teollinen ponnistus ja projekti. Samankokoinen kuin oman häivehävittäjän rakentaminen, arvioi ydinasetutkija Martin Goliath Ruotsin puolustusvoimien tutkimuslaitoksesta Expressenissä.
– Paljolti on kyse uraanin rikastamisesta tai vaihtoehtoisesti pitäisi rakentaa erityisiä reaktoreita plutoniumin tuottamiseen ja se ottaa aikaa.
Ruotsin ydinvoimaloissa käytetty uraani on rikastettu kolmeen prosenttiin. Aseita varten uaanin pitää olla 95-prosenttiseksi rikastettua. Kaupallisten reaktorien polttoaine ei sovellu aseiden valmistamiseen.