Artikkeli kuva

RONI REKOMAA LEHTIKUVA

Jäsenmaksut jakavat EU:ta – “EU-politiikkamme pielessä ja pahasti”

04.12.2014 |17:04

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini suomi ankarasti EU:n kehitystä torstaina työmiehen tuumaustunnilla. Soinin mukaan EU kaventaa Suomen vaikutusmahdollisuuksia entisestään.

– Suomen jäsenmaksu kaksinkertaistuu, se kasvaa noin 600 miljoonalla eurolla. Samaan aikaan Suomen ääniosuus heikkenee puoleen. Maksu kasvaa ja valta pienenee. Kehitys on Suomelle vahingollinen, Soini moitti.

Myös maahanmuutto liittyy tähän. Soinin mukaan EU:ssa puhutaan maahanmuuton taakanjaosta niin, että EU voisi määrätä tulevaisuudessa, kuinka paljon kukin maa ottaisi maahanmuuttajia.

– Tämä ei käy perussuomalaisille: Suomen pitää päättää itse, paljonko otetaan vastaan ja keitä otetaan. Emme ole valmiita ulkoistamaan maahanmuuttopolitiikkaa EU:lle, Soini linjasi.

Kriisirahasto lisää yhteisvastuuta

Perussuomalaiset testaa perjantaina hallituksen kestävyyttä kriisirahastoon liittyvällä epäluottamuslauseella. Kriisirahastoa on propagoitu sijoitusrahastona, vaikka se todellisuudessa lisää yhteisvastuuta.

– Emme hyväksy sitä, että suomalaisten työn tuloksia jaetaan ranskalaisten ja italialaisten pankkien tukemiseen, Soini painottaa.

– Tämä kehitys hajauttaa EU:ta ja jakaa sen eri leireihin, euro- ja ei-euromaihin. Se voi johtaa EU:n rapautumiseen ja jopa hajoamiseen, Soini varoittaa.

Soini piti EU:n hyvänä puolena sitä, että se voi vakauttaa taloutta.

– Mutta nyt näyttää, että tämä hyvä puoli tai tavoite katoaa. Nyt EKP muodostuu roskapankiksi, Soini jyrähti.

Rakennetaanko uutta kuplaa?

Soini varoitti, että EU saattaa rakentaa uutta talouskuplaa. Hän kertoi keskustelustaan talouspäättäjien kanssa, jotka kertoivat ostavansa Kreikan rahoituspapereita.

– Onko se riskitöntä? On, koska EU on takana, Soinille vastattiin.

– Lehman-Brothersin opetukset on unohdettu, Soini totesi.

Hänen mielestään ainoa keino tervehdyttää heikkojen maiden taloutta on “right to fail“, lupa hävitä, jolloin talous ajetaan alas ja aloitetaan puhtaalta pöydältä. Nyt suuret tappiot siirretään kansalaisten maksettaviksi.

Kriittiset voimat kasvavat vaaleissa

EU:ssa tapahtuu sentään hyvääkin: EU-kriittiset voimat kasvavat vaali vaalilta. Sitä kautta avatutuu mahdollisuus muuttaa EU:n kehitystä.

– Eihän ole EU-kansaa, vaan EU on EU-maiden kokonaisuus, Soini muistutti.

EU:ssa toistuu Soinin mukaan jatkuvasti kädenvääntö kansallisten ja keskusvallan voimien välillä. Jäsenmaat käyttävät suurta valtaa Eurooppa-neuvostossa eli hallitusten välisissä kokouksissa. Unionissa on myös federalistisia järjestelmiä ja nämä kilpailevat keskenään.

– Siksi EU-asioihin pitää vaikuttaa jäsenmaiden sisältä käsin. EU-virkamiehiinhän ei voi vaikuttaa mitenkään, Soini sanoi.

Britannia onkin ruvennut heiluttamaan kapinalippua: pääministeri David Cameron aikoo palauttaa EU:n juurilleen dynaamiseksi vapaakauppaunioniksi.

– Se on tapa, jolla EU voi selvitä, Soini kehui.

Samalla hän moitti komission puheenjohtajaksi valittua Jean-Claude Junckeria, joka mahdollisti Luxemburgin veronkiertojärjestelmiä 20 vuoden ajan valtiovarain- ja pääministerinä.

– Tämmöinenkö kaveri johdattaa meidät auvoiseen tulevaisuuteen? Ei todellakaan, Soini naurahti.

Terho: Federalismi uhkaa kasvaa

Europarlamentaarikko Sampo Terho kertoi EU-rintamilta kahdenlaisia terveisiä. Ensin hyvät uutiset: perussuomalaiset ovat moninkertaistaneet omat vaikutusmahdollisuutensa liittoutumalla brittien konservatiiviryhmän kanssa. Terho ja Jussi Halla-aho saivat yhdessä ryhmänsä kanssa juuri ne vaikutusvaltaiset paikat, jotka he halusivatkin.

Puoluesihteeri Riikka SLunga-Poutsalo, Sampo Terho ja Timo Soini

Puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo, Sampo Terho ja Timo Soini

EPP ja Alde saivat nyt vain 288 paikkaa 751:stä. Niiden täytyy saada 100 ääntä lisää muista ryhmistä saadakseen esityksensä läpi.

– Valitettavasti nämä porvarilliset ryhmät ovat hakeneet yhteistyötä sosialistien kanssa kansallismielisten ryhmien sijasta, eli ne ovat uhranneet mieluummin porvarillisuuden kuin federalismin. Yhteistyö sosialistien kanssa uhkaa lisätä sosialistien ajamaa yhteisvastuuta, kun porvariallianssi ajoi aiemmin jäsenmaiden talouskuria, Terho kertoo.

Sitten tulivat Terhon huonot uutiset: myös tällä vaalikaudella jatkuu EU:n kehitys, jossa federalistinen kehitys uhkaa siirtyä yhä uusille alueille.

– Kun parlamentti on valittu, järjestäytynyt ja komissio valittu, asiat lukkiutuvat taas viideksi vuodeksi, eikä unionissa tapahdu mitään muutoksia ennen seuraavia vaaleja. Siksi muutoksia täytyy tehdä jäsenmaista käsin. Onneksi koko ajan käydään jossakin vaaleja, Terho sanoi.

Tulonsiirtounioni voi hyvin

– Emme voi myöskään piiloutua EU:n selän taakse: Suomen hallitukset ovat itse tukeneet tätä kehitystä, kun eivät ole sanoutuneet federalismikehityksestä irti.

– Tulonsiirtounioni voi hyvin: Suomen maksuosuus kasvaa. Kuvaava esimerkki oli maidontuotannon pieni tuki, joka olisi ollut kolme prosenttia yli miljardin euron maksuistamme. Kun sitä pyydettiin, se ei sopinut. Se on tavallisen suomalaisen oikeustajun vastaista, mutta aivan loogista EU:n omien toimintatapojen mukaan, Terho aprikoi.

– Kannattaako siis kierrättää rahaa EU:n kautta? Ei kannata, Terho päätteli.

Mutta niin kauan kun poliittinen johtomme suhtautuu EU:hun uskonnollisesti, uskoen sen dogmeihin, on EU-politiikkamme pielessä ja pahasti, Terho päätteli.

Ohessa tuumaustunti kokonaisuudessaan:

Tweetit tagilla #tuumaustunti


VELI-PEKKA LESKELÄ


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

1.
Suomen uutiset logo

Bidenin heikentynyttä tilaa salailtiin koko hänen presidenttikautensa ajan

27.12.2024 |11:20
2.
Suomen uutiset logo

Ennakkovaroitus suomalaisille veronmaksajille: Yksi jengirikollinen maksaa yhteiskunnalle miljoonia ja tuhat jengirikollista miljardeja

31.12.2024 |09:33
9.
Suomen uutiset logo

Syyrian pakolaiset eivät halua Ruotsista kotimaan epävarmuuteen – sen sijaan paluumuuttajien virta Turkista Syyriaan kiihtyy

30.12.2024 |17:01

Uusimmat

PS Naiset 3/2024

Mainos kuva

Lue lisää

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää