

LEHTIKUVA
Järjestäytynyt rikollisuus pyrkii uimaan sisälle hyvinvointiyhteiskuntaan – avainasemassa ovat avustajat organisaatioiden sisällä
Järjestäytynyt rikollisuus pyrkii yhä laajemmassa määrin hyödyntämään yhteiskunnan hunajapurkkia, todetaan Ruotsin rikostorjuntaneuvosto Brå:n raportissa. Hankkimalla apureita tai soluttamalla verkostonsa jäseniä järjestäytyneen yhteiskunnan toimintoihin rikolliset pyrkivät saalistamaan yhteisiä verorahoja tai luomaan rikolliselle toiminnalleen lailliset kulissit.
Mahdollistaja (möjliggörare) on henkilö, joka hyödyntämällä laillista työtään tai yhteiskunnallista asemaansa auttaa rikollisverkostoja helpottamaan ja monipuolistamaan rikollista liiketoimintaansa.
Osittain kyse on liiketoiminnan transformaatiosta uusille aloille, koska huumerikollisuuden torjuntaa on tehostettu ja kiinnijäämisen riski on kasvanut.
Rikollisverkostot pyrkivät hyödyntämään sukulaisiaan ja ystäviään. Keskeistä on vaikutus- tai alistussuhde henkilöön, joka halutaan vetää mukaan laittomuuksiin. Toki joskus on mahdollista, että henkilö ei itse edes huomaa joutuneensa hyväksikäytetyksi, todetaan Ruotsin rikostorjuntaneuvoston (Brå) raportissa.
Rahanpesua, salattua tietoa ja tukipetoksia
Kontaktit yrityksissä ja julkishallinnossa auttavat rikollisverkostoa salakuljetuksessa, kuljetuksissa yleensäkin sekä laittoman tavaran varastoinnissa. Rikolliset pyrkivät järjestämään toiminnalleen lailliset puitteet ja siinä tarvitaan avustajia sekä yhteyshenkilöitä.
Avustajat ovat usein tarpeen myös rikoksilla hankitun rahan pesemisessä putipuhtaaksi. Rikolliset voivat päästä yhteyshenkilöidensä avustuksella kiinni luottamukselliseen tietoon esimerkiksi ratsioista, voimassa olevista pidätysmääräyksistä sekä muista viranomaistoimenpiteistä sekä niiden aikatauluista.
Erityisen huolestuttava on tapa, millä järjestäytynyt rikollisuus on päässyt ujuttautumaan hyvinvointiyhteiskunnan järjestelmiin siten, että se on mahdollistanut mittavat erilaisten tukien ja avustusten väärinkäytökset.
Rikollisista ei pääse eroon
Rikolliset pyrkivät myös uimaan haluamiaan tahoja edustavien henkilöiden liiveihin. Tällöin kyseeseen voivat tulla vaikkapa lapsuuden kaveruussuhde, vapaa-ajan yhteinen harrastus tai aatteellinen toiminta.
Yhdyshenkilöt sopivissa paikoissa lisäävät rikollisen statusta ja kontaktit ovat rahanarvoista tietoa, jos niitä jaellaan korvausta vastaan eteenpäin. Muutoin omista kontakteista ollaan hiirenhiljaa.
Mahdollistaja auttaa rikollista periaatteessa joko sinisilmäisyyttään ja naiiviuttaan tai sitten puhtaasti rahaa vastaan. Polut yhtenevät silloin, kun rikollisesta haluaa eroon. Se ei nimittäin onnistu. Rikolliset ottavat esille väkivaltapotentiaalinsa tai uhkaavat ilmiantaa avustajansa tämän työnantajalle.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- tuki- ja avustuspetokset ratsiat kätkeminen alistussuhde lailliset kulissit sukulainen tuttava möjliggörare mahdollistaja Ruotsin rikostorjuntaneuvosto liigat etsintäkuulutus Ruotsin rikostutkimuslaitos soluttautuminen Brå huumerikollisuus salakuljetus avustaja Klaanit järjestäytynyt rikollisuus rikollisjengit Jengirikollisuus Rahanpesu
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Jengirikolliset tienaavat omaisuuksia Marbellan auringossa maaten – erityyppisissä petoksissa liikkuvat jo miljardit

Jengirikolliset soluttautuvat poliisihallintoon – etsivät pääsyä hyödyllisiin tietoihin

Tutkijat: Suomessa on useita ulkomailta johdettuja rikollisorganisaatioita

Nuorisorikollisuuden kasvu ei tullut yllätyksenä kuin vihervasemmistolle – nyt hallitus tarjoaa tilanteeseen ratkaisuja

Laittoman maahanmuuton kasvu näkyy Saksan rikostilastoissa – yhä useampi tekijä on ulkomaalainen

Rikollisjengit salakuljettavat huumeita Ruotsista Suomeen jättivoittojen toivossa – hinta jopa viisinkertainen lahden tällä puolen

Ruotsin kehitysapumiljoonat omaan taskuun Afrikassa – diplomaatti pidätetty epäiltynä törkeistä lahjus- ja petosrikoksista

Mansikkasesonki ilahduttaa alamaailmaa – rikollisjengit käyttävät marja- ja vihanneskauppaa rahanpesuun

Happohyökkäys aseena asuntomurroissa – lukkojen sulattaminen ei aiheuta meteliä mutta voi saada aikaan hengenvaaran
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää