PS ARKISTO
Jani Mäkelältä tyrmäys EU-rahastolle: EU ei pärjää kilpailussa Yhdysvaltoja vastaan, ja siksi sen kanssa on liittouduttava
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jani Mäkelä kertoo Iltalehden haastattelussa hallituksen suhtautuvan kielteisesti SDP:n esittämään investointirahastoon. Mäkelän mukaan on vaikea kuvitella EU:ssa sellaista rahastoa, jossa Suomi olisi saamapuolella. Sen sijaan Suomen ja Euroopan pitäisi ennemmin liittoutua taloudellisesti Yhdysvaltain kanssa.
SDP:n Antti Lindtman on esittänyt, että EU:hun pitäisi perustaa investointirahasto jakamaan yritystukia ja estämään EU:n suuria maita pumppaamasta suuria summia maidensa yrityksille. Lindtmanin mielestä Suomi ei valtiontukikilpailussa pärjää, mistä syystä tukia pitäisi ennemmin jakaa yhteisestä rahastosta. Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jani Mäkelä ei lämpene ajatukselle.
– Nythän USA ja Kiina tukevat hyvin voimakkaasti omien yritystensä toimintaa valtiontuilla. Saksa ja Ranska ovat myös lähteneet sille linjalle, että ne yksittäisinä maina tukevat omia yrityksiään. Mutta eihän niillä sellaisia rahoja ole laittaa kuin Yhdysvalloilla ja Kiinalla, Mäkelä pohtii.
Kiinastako maailman johtaja?
Mäkelän mukaan Suomi ei pysty EU:n sisämarkkinoilla kilpailemaan Saksan ja Ranskan kaltaisten maiden kanssa yritysten tukemisessa, mutta jos käyttöön otettaisiin yhteinen rahoitusväline, joutuisi Suomi käytännössä maksamaan tukia Puolan, Italian ja Espanjan teollisuudelle saamatta tukea itse samassa määrin. Mäkelän mielestä on hyvin lyhytnäköistä pitää Yhdysvaltoja kilpailijanaan.
– Euroopassa nähdään, että USA ja Kiina olisivat kilpailijoitamme. Mutta sitten kun ajatellaan yleistä maailmanjärjestystä, niin haluammeko me sellaisen maailmanjärjestyksen, jossa Kiina pitää valtaa? Ja mitä me Euroopassa mahdamme sen maailmanjärjestyksen muodostumiselle? Emme yhtään mitään muuten kuin liittoutumalla Yhdysvaltain kanssa, Mäkelä kiteyttää.
Omistaa vihreän siirtymän
Mäkelän mukaan nyt pitäisi saada taloussuhteet Yhdysvaltain kanssa kuntoon ja taloudellinen ja tutkimuksellinen yhteistyö toimimaan paremmin. Se nivoutuu yhteen esimerkiksi tekoälyn kehittämisen kanssa, joka vaatii valtavia taloudellisia resursseja. Euroopassa ei päästä mukaan vaikuttamaan tekoälyn kehittämiseen ja suuntaan muuten kuin tekemällä yhteistyötä Yhdysvaltain kanssa.
– Suomessa ei ole ollut paljon yleisessä keskustelussa se, että Kiinahan omistaa vihreän siirtymän. Kiinalaiset ovat järjestelmällisesti hankkineet kaikki tarvittavat akkumineraalit ja aurinkopaneeliresurssit haltuunsa. He pitävät hallussaan niitä mineraaleja, tai käytännössä niitä maita, jotka niitä tuottavat. Ja jalostus on mennyt pidemmällekin. Kiinalaiset tekevät jo sähköautojakin eurooppalaisille, Mäkelä sanoo.
Uusi kylmä sota
Mäkelän mukaan käynnissä on globaali valtapeli, eräänlainen uusi kylmä sota, johon pitäisi alkaa pikku hiljaa asennoitumaan. Hänen mielestään on ylimielisyyttä kuvitella, että Eurooppa yksinään kykenisi tätä peliä voittamaan. Itä nousee ja houkuttelee puolelleen globaalin etelän maita. Sotilaallinen yhteistyö Naton kanssa toimii, mutta ilman Yhdysvaltoja Eurooppa ei pärjää sotilaallisiakaan uhkia vastaan.
– Venäjä on edelleen ongelmallinen Euroopalle. Eurooppalaiset ovat edelleen riippuvaisia venäläisestä energiasta. Venäjä saa raaka-aineita myytyä muun muassa Intiaan, eikä Eurooppa pysty tukemaan Ukrainaa riittävästi edes koko Euroopan voimin. Ukrainan tukeminen ja Venäjän pitäminen hollillaan ei onnistu ilman Yhdysvaltoja, Mäkelä muistuttaa.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- investointirahasto EU-rahasto Ukrainan tukeminen venäläinen energia vihreä siirtymä valtiontuki Yritystuet Euroopan unioni Tekoäly Antti Lindtman Jani Mäkelä Kiina Yhdysvallat Venäjä talous nato Teollisuus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
PS-Nuorison eurovaaliehdokkaat: Kiilusilmäinen ilmastopolitiikka uhkaa Euroopan omavaraisuutta
Valeuutiset kumottu: Trump ei jätä Nato-maita oman onnensa nojaan eikä uhkaa ihmisiä “verilöylyllä”
Supo: Venäjä on edelleen Suomen suurin turvallisuusuhka
Halla-aho varoittaa Kiina-riippuvuudesta ja kehottaa irtikytkentään hyvissä ajoin: ”Riski ei saa realisoitua”
Niemen ratkaisut Suomen sotilaalliseen turvallisuuteen ja puolustukseen: Reservi, Nato ja yhteistyö Yhdysvaltain kanssa
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Miko Bergbom: Päätös Somalian maaohjelman keskeyttämisestä on oikea
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää