LEHTIKUVA
Jälleen kaatui hallituksen hanke – Kiuru ei halunnut esitystä kontolleen
Eduskunnassa käytiin keskiviikkona harvinaista näytelmää, jossa keskusteltiin pääministerin ilmoituksesta hallituksen rakennepolitiikan toteutumisesta. Kesken istunnon syntyi ilmiriita hallituksen koulutuspaketista.
Keskellä keskustelua hallituksen aitiosta käsin opetusministeri Krista Kiuru (sd.) ilmoitti yllättäen, että hän on jo eilen päättänyt vetää pois esityksensä 190 miljoonan euron säästöistä lukioiden ja muun keskiasteen koulutuksen menoista.
– En halunnut olla se ministeri, joka vie läpi tämän läpi, Kiuru sanoi ällistyneille kansanedustajille.
Puheeseen puuttui seuraavaksi pääministeri Alexander Stubb (kok.), joka sanoi, kuinka tämä keskustelu osoittaa, kuinka vaikeaa on tehdä rakennepoliittisia uudistuksia. Ja lueteltuaan numeroittain hallituksen hankkeet, joita etenkin keskusta oli vastustanut, hän sanoi:
– Uudistusta ei vedetä pois.
Keskustelun kuluessa ei tullut selväksi, kumpi linjaus piti lopulta paikkansa, vaikka sitä ministereiltä tivattiin. Kiuru, jota on eri kyselyissä luonnehdittu hallituksen heikoimmaksi ministeriksi, poistui pian aitiosta.
Kiuru: Oppositio vei pohjan säästöiltä
Kiuru sanoi aiemmin, että eduskunnassa oltiin yhtä mieltä kuntien tehtävien karsimisesta. Niitä jouduttiin karsimaan myös koulutuksesta. Hän puolusti hallituksen linjausta, jonka mukaan keskiasteen koulutuksen saatavuus taattaisiin antamalla koulutusvelvollisuus vahvemmille harteille, eli koulutusverkkoa harvennettaisiin. Näin kouluja säilyisi alueilla.
Tämän vuoksi oppilaitosten pitäisi hakea opetusoikeuttaan uudelleen opetusministeriöltä. Samalla karsittaisiin järjestämisoikeuksista 69 miljoonaa euroa. Sen lisäksi karsittaisiin keskiasteen koulutuksesta 190 miljoonaa euroa.
Oppositiopuolueet ovat tulkinneet, että tämä linjaus karsisi jopa kolmanneksen Suomen lukioista.
Stubb: Hanketta ei vedetä pois
Kiuru sanoi, ettei oppilaspaikkojen määrää haluttu laskea mekaanisesti, vaan haluttiin lisätä opetuksen tehoa ja opintopolkuja.
Oppositio onnistui kaatamaan lukioverkon karsinnan ja siihen liittyneen 69 miljoonan euron leikkauksen. Kiuru selitti silloin yllättäen, että kun karsintavaltuudet peruttiin, ei hän halua ryhtyä leikkaamaan juustohöylällä, kun juuri se haluttiin välttää.
– Kun tämä kaatui, emme voi säästää 190 miljoonaa euroakaan. Meillä ei ole vaihtoehtoa, vedämme pois rahoituslain, kun oppositio kaatoi järjestämislain, Kiuru sanoi.
Stubb sanoi silloin, ettei hanketta vedetä pois.
Paavo Arhinmäki (vas.) kysyi Stubbilta, kuinka tämä voi puolustaa rahoituslakia, kun opetusministeri esittää sen poistamista ja teki asian vuoksi poikkeuksellisen teon. Puoluetoveri Jukka Gustafsson puolusti Kiurua, että tämän ratkaisu on vastuullinen.
Soini: Kumpi
pitää paikkansa?
Puheenjohtaja Timo Soini (ps.) kysyi tällöin ministerien keskellä istuneelta valtiovarainministeri Antti Rinteeltä (sd.), kumpi tulkinta pitää paikkansa ja kumpi edustaa hallitusta.
– Kumpi on hallituksen kanta, kumman kohdalla nostatte peukaloa ylöspäin? Ja onko tämä oikeanlaista rakennepolitiikkaa? Soini ihmetteli.
Ben Zyskowicz (kok.) yritti vielä puolustaa: oppositio moittii, etteivät rakenneuudistukset etene ja samalla juhlitaan uudistuksen kaatumista.
– Rakenneuudistusta koskevasta raportista voi lukea, että hallitus on tehnyt ristiriitaisia päätöksiä: lukuisat päätökset eivät ole olleet keskenään hierarkkisessa järjestyksessä ja ne ovat olleet keskenään ristiriitaisia. Ensin on tehty päätös ja sitten toinen, joka vie edelliseltä pohjan pois, perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jari Lindström huomautti.
Rinteen mukaan opetuksen rahoitus- ja järjestämislait ovat keskenään kytköksissä ja kun järjestämislaki kaadettiin, täytyisi ilmeisesti rahoituslakiakin muuttaa. Virkamiesten mukaan siihen täytyisi tehdä tekstimuutoksia, jotka eivät ole lyhyessä ajassa mahdollisia. Hän sanoi, että asiasta neuvotellaan vielä tänään keskiviikkona.
– Emme tiedä vielä, mitä koulutuspaketilla tehdään, Stubb sanoi.
“Miksi kokoomuksen
aikana aina lama?”
Aiheeseen tuntui sopivan luontevasti myös Pentti Kettusen (ps.) kysymys:
– Mistä johtuu, että aina kun kokoomus on vallassa, Suomeen tulee lama? Näin kävi niin 1930-luvulla kuin 80-luvulla – ja vielä tämänkin hallituksen aikana. Ja aina tulee omaisuuden uusjako.
Tähän ei Stubb tohtinut vastata.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää