KUVAKAAPPAUS/YLE
Jälkiviisaat antoivat esimerkin “huolipuheen tekopyhyydestä” – Yle sensuroi videon
Yle vaati YouTubea poistamaan videokoosteen, joka toi nololla tavalla esille Ylen vakiokasvojen kaksinaamaisuuden. Sensurointi ei kuitenkaan johtanut Ylen toivomaan lopputulokseen, vaan entistäkin useampi suomalainen on nyt nähnyt kyseisen videon. Jopa Ylen omat “jälkiviisaat” myöntävät, että eihän se nyt niin kovin vahvasti mennyt ja toivovat videon palauttamista.
Tamperelainen perussuomalaisten kaupunginvaltuutettu Joakim Vigelius latasi maanantaina YouTubeen videon, johon hän oli leikannut pätkiä kahdesta Ylen Jälkiviisaat-ohjelman jaksosta. Molemmissa jaksoissa käsiteltiin mielenosoitusta, joka oli tukkinut Mannerheimintien. Ensimmäisessä oli kyse Elokapinasta, toisessa Convoy-mielenosoituksesta.
Vähemmän yllättävästi Ylen jälkiviisaiden vakiokeskustelijoiden suhtautuminen tien tukkimiseen näytti riippuvan täysin siitä, että kuka siellä on tietä tukkimassa. Vigeliuksen video toi hyvin esille Anna Perhon ja Maryan Abdulkarimin kaksinaismoralistisen suhtautumisen.
Syyskuussa Ylen Jälkiviisaissa pidettiin Elokapinan tientukkimista freesinä ja ilahduttavana.
Viime perjantaina Convoyn kohdalla tientukkiminen olikin vastuutonta ja ehkä jopa Venäjän hybridioperaatio.
Niin se mieli muuttuu. Taattua Yle-laatua. pic.twitter.com/ohlUI7waIa
— Joakim Vigelius (@joakimvigelius) February 7, 2022
Yle suivaantui tästä kahden ja puolen minuutin videokoosteesta niin paljon, että vaati YouTubea poistamaan sen tekijänoikeuksiinsa vedoten. Twitterissä sama video on vielä tallella, joten ilmeisesti Twitter ei suhtaudu sensuurivaatimuksiin yhtä suosiollisesti kuin YouTube.
– Juristiemme mukaan tämä video ei mahdu siteerauksen tai sallitun parodian piiriin, Yle väittää.
Ylen tulkinta tekijänoikeuksista on vähintäänkin kyseenalainen, sillä Suomen tekijänoikeuslaki nimenomaan sallii teosten siteeraamisen esimerkiksi arvostelua varten. Iltalehden toimittaja kysyi Ylen viestintä- ja brändijohtaja Jere Nurmiselta tarkempia perusteluja poistopyynnölle. Nurminen ei kyennyt antamaan juridisesti päteviä perusteluja, vaan vaikutelmaksi jäi, että Yle vain halusi poistaa itselleen epäedullisen videon.
Miksi julkisilla varoilla tuotettuja sisältöjä ei saisi käyttää?
Ylen suhtautuminen onkin herättänyt Twitterissä paljon keskustelua sitaattioikeudesta ja siitä, miten laajat oikeudet suomalaisilla tulisi olla Ylen omien sisältöjen käyttöön, sillä onhan ne jo kertaalleen maksettu Yle-verolla.
– Miksi julkinen yleisradioyhtiö tahtoo rajoittaa sisältöjensä leviämistä? Joakim Vigelius kysyy.
– Miksei se salli parodiaa ja kriittistä tarkastelua ohjelmistaan? Ketä tällainen linja hyödyttää?
Tampereen kaupunki vaati valtuustokoosteen poistamista
Vigeliuksen mukaan tilanne muistuttaa viime marraskuusta, kun Tampereen kaupunki vaati hänen valtuustokokouksesta tekemänsä koosteen poistoa tekijänoikeuksiinsa vedoten. Tampereen kaupunki oli siis sitä mieltä, että sillä on tekijänoikeus kaupunginvaltuuston kokouksesta kuvattuun koosteeseen.
Kyseisessä kokouksessa Veikko Vallin (ps) piti puheen, jossa hän arvosteli nykyistä humanitääristä maahanmuuttoa. Useat valtuutetut eri ryhmistä kokivat puheen rasismiksi, ihmisvihaksi, ihmisoikeussopimusten vastaisiksi sekä kiihottamiseksi kansanryhmää vastaan. Jokainen voi katsoa Vigeliuksen tekemän koosteen itse ja tehdä omat johtopäätöksensä siitä, miksi Tampereen kaupunki vaati sen poistamista.
Videon poistaminen aiheutti Streisand-ilmiön
Internetissä käy usein niin, että vaatimukset jonkin asian poistamisesta tai vaientamisesta aiheuttavatkin sen, että asia saa suorastaan räjähdysmäisesti julkisuutta. Tämä tunnetaan nimellä Streisandin ilmiö, koska laulaja-näyttelijä Barbra Streisand yritti aikoinaan saada rantahuvilaansa esittävän ilmakuvan poistettua netistä.
Ylelle kävi tässä vähän samalla tavalla. Noin 20 000 suomalaista ehti nähdä Vigeliuksen videon YouTubessa ennen poistoa. Vigelius oli ladannut saman videon myös Twitteriin, jossa sillä oli katselukertoja noin 80 000 siinä vaiheessa, kun Ylen poistatti YouTube-videon.
Tätä juttua kirjoitettaessa Yleä harmittavalla videolla on Twitterissä jo yli 424 000 katselukertaa. Sen suosio on siis noussut räjähdysmäisesti Ylen sensuurivaatimuksen takia.
Anna Perho haluaa videon takaisin YouTubeen
Ylen jälkiviisaat ovat itsekin kommentoineet tilannetta. Anna Perho ei ole lainkaan pahoillaan saamastaan kritiikistä, vaan vaatii, että videokoosteen jakaminen pitää sallia.
– Mietin mikä meitä yhdistäisi, ja sit keksin: sen videon jakaminen pitää sallia, Anna Perho kirjoittaa Joakim Vigeliukselle Twitterissä.
– En tunne tekijänoikeuslakia, mut mun puolesta saat tehdä ja jakaa parodiaa meidän kaikkien maksamasta sisällöstä. Mä en siitä maindaa.
– Taistele se video takasin ja kiva et katoit Jälkiviisaat!
“Tulin antaneeksi esimerkin huolipuheen tekopyhyydestä”
Myös Maryan Abdulkarim on pohtinut omaa suhtautumistaan Convoy-mielenosoitukseen. Hän toteaa, että hänen oma puheenvuoronsa oli ristiriidassa sen kanssa, mitä hän oikeasti ajattelee sanan-ja ilmaisunvapaudesta.
– Kritisoin viime viikolla Convoy mielenilmausta Jälkiviisaissa, Maryan Abdulkarim kirjoittaa.
– Oma puheenvuoroni oli ristiriidassa sen kanssa, mitä ajattelen sanan-ja ilmaisunvapaudesta ja olen saanut siitä aiheellista kritiikkiä.
– Kiitos palautteistanne. Tulin antaneeksi esimerkin huolipuheen tekopyhyydestä.
Yle lähettää joka perjantai mediakriittistä Viimeinen sana -ohjelmaa, jonka tavoitteena on kertoa miten media käyttää valtaansa. Jostain syystä Yle ei tämän perjantain jaksossa lainkaan maininnut viikon tärkeintä mediakriittistä uutistapahtumaa: sitä miten Yle vaati sensuroimaan omalta kannaltaan nolon videokoosteen. Convoy-mielenosoitus mainittiin ohjelmassa, mutta vain siitä näkökulmasta, että siellä oli häiritty toimittajien työskentelyä.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- huolipuhe sitaattioikeus Viimeinen sana Streisand-ilmiö Barbra Streisand Jere Nurminen Anna Perho Convoy Finland 2022 Joakim Vigelius Elokapina mediakritiikki Jälkiviisaat Maryan Abdulkarim Tekijänoikeudet Veikko Vallin Sensuuri Youtube Yle
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Yle kutsui studioon Sanna Marinin puoluetoverin selittelemään parhain päin pääministerin bilekohua – “Ylessä on turha itkeä, että luottamus rapautuu”
Yleisradiolle ei riitä 1,5 miljoonaa euroa päivässä: Yle-veroon vihjaillaan korotuksia – budjetti paisuu ja johdon palkkiot paukkuvat
Yleisradio hyökkää rajusti pelastusalan kimppuun ja tuomitsee koko alan seksuaalisesta häirinnästä – mutta vaatii samalla vaikenemista turvapaikanhakijoiden tekemistä törkeistä seksuaalirikoksista
Ei ole todellista: Yle-toimittaja raivostuu silmittömästi Esko Valtaojalle N-sanan käytöstä – sama toimittaja tanssii Pasilan tornissa ja hoilaa itse N-sanoja
Perussuomalaiset: Yle kulukuurille ja kehitysavusta 520 miljoonaa euroa pois
Hallintoneuvoston PS-edustajat: Yle osoittaa puolueellisuutensa vaatiessaan laajalle levinneen videon poistamista – ”Jäi kiinni housut nilkoissa eivätkä selittelyt enää auta”
Perussuomalaiset: Hallituksen ihmisoikeuspoliittinen selonteko sivuuttaa suomalaisten vaikeudet ja oikeudet
Ylen poistovimman uhriksi joutuvat myös sen omat uutiset – Tynkkynen vaatii vastausta ministeriltä
Yle kokkasi kasaan sakeaa mielikuvapropagandaa: Yhdisti kuvamanipuloinnilla ja vihjailulla nuoren vaihto-opiskelijan ääriajatteluun
Viikon suosituimmat
Kirjailija Jarkko Tontti: Punavihreä kupla on puhkeamassa – ”Eliitille koittanut viimeinen hetki havahtua, että he ovat irtautuneet suomalaisesta elämästä”
Punavihreä kupla on suomalaisessa poliittisessa keskustelussa tunnettu käsite, jolla kuvataan sananmukaisesti kuplautunutta, vasemmistoa myötäilevää yhteisöä. Punavihreään hegemoniaan on tähän saakka keskeisesti kuulunut yhteiskunnallisen eliitin ja sitä myötäilevän median voimakas vieraantuminen tavallisesta kansasta, sen huolenaiheista ja toiveista. Juristitaustainen kirjailija Jarkko Tontti esittää nyt konkreettisin perusteluin, miten ajat ovat muuttuneet ja punavihreä arvomaailma törmännyt seinään.
Ilmastonmuutos ei sytyttänyt Los Angelesin maastopaloja – epäiltyjä tuhopolttajia otettu kiinni
Ilmastonmuutos on saattanut pahentaa Kalifornian kuivuutta ja voimistaa tuulia, mutta maastopalot johtuvat ihmisten toiminnasta. Useita epäiltyjä tuhopolttajia on jo otettu kiinni. Kuvernööri Newson on kutsunut kansalliskaartin apuun estämään palaneiden kotien ryöstelyä.
Mikä meni pieleen journalismissa? – Näkökulmia median alennustilan aiheuttajista
2020-luvulla journalismi on kriisissä. Toimittajien ja mediayleisön suhde on jännittynyt, ja samalla uudet ailahtelevat ansaintamallit kasaavat painetta toimituksille. Mediamaailmaa läheltä seuraavat vaikuttajat tarkastelevat syitä siihen, miksi journalismi on ajautunut alennustilaan.
Jättimäinen grooming-skandaali lopulta julki: rasismisyytösten pelko ja väestösuhteiden vaaliminen tukkivat viranomaisten suut -“Suurin rauhan ajan rikos ja sen peittely Britannian historiassa”
Useamman vuosikymmenen ajan jatkunut tuhansien englantilaistyttöjen järjestelmällinen groomaus, ahdistelu ja sarjaraiskaukset ovat suurin rauhanajan rikos modernin Euroopan historiassa, kirjoittaa historioitsija ja kolumnisti Dominic Green amerikkalaisessa The Free Press -lehdessä. Nämä rikokset ovat enimmäkseen pakistanilaistaustaisten muslimimiesten tekemiä, ja valtaosa heistä ei ole joutunut vastuuseen. 2010-luvulla sekä oikeiston että vasemmiston johtamat hallitukset yrittivät hyssytellä vyyhtiä muutamien symbolisten oikeudenkäyntien jälkeen. Se näytti onnistuvan, kunnes Elon Musk perehtyi osaan oikeudenkäyntiasiakirjoista ja nosti asian esille omistamallaan X-alustalla. Nyt skandaali ravistelee Ison-Britannian yhteiskuntajärjestystä, eikä vyyhtiä voi enää hyssytellä.
DEI-ideologia ei varjellut Kaliforniaa maastopaloilta – viranomaisille kovaa kritiikkiä
Yksi kritiikin kohde Los Angelesin alueen maastopaloihin liittyen on se, että monien mielestä poliitikkojen ja pelastuslaitoksen johdon olisi pitänyt ideologisen yhdenvertaisuuspuuhastelun sijasta keskittyä perusasioihin, kuten varmistamaan palopostien toimivuus ja sammutusveden saatavuus. Los Angelesin pelastuslaitoksella on viime vuosina panostettu vahvasti DEI-ideologian edistämiseen.
Yliopistotutkimuksen karu tulos: Ulkomaalaistaustaisten yliedustus raiskauksissa jopa 7-kertainen – syrjäytyminen ei ole syynä
Suuri enemmistö kaikista Ruotsissa raiskaustuomion vuosina 2000-2020 saaneista oli maahanmuuttajataustaisia. Ero etnisesti ruotsalaisiin oli jopa 7-kertainen. Sosioekonomiset seikat ja syrjäytyminen eivät selitä rikoksia, selviää Lundin yliopiston tekemästä tutkimuksesta. Syyt on etsittävä muualta.
Tamponit poistetaan Facebookin konttoreiden miestenvessoista – DEI-ideologia tekee kuolemaa Amerikassa
DEI-ideologia jyllää vielä vahvasti Suomessa, varsinkin julkisella sektorilla, mutta synnyinmantereellaan DEI vetää viimeisiä henkäyksiään. Facebookin omistava Meta-konserni on liittynyt niiden suuryritysten joukkoon, jotka ovat ilmoittaneet lopettavansa DEI-hankkeensa. Käytännössä se näkyy muun muassa siten, että jatkossa Facebookin toimitilojen miestenvessoissa ei ole enää tarjolla ilmaisia tamponeja.
Antikainen: Scholzin päätös jättää Ukraina ilman apua on häpeällinen – Tuppurainen siunasi Suomen demarien tuen Berliinissä
Saksan liittokansleri Olaf Scholz (SPD) päätti estää noin kolmen miljardin euron arvoisen tukipaketin Ukrainalle. Tukipaketti olisi sisältänyt kriittisiä puolustusjärjestelmiä, kuten IRIS-T-ilmatorjuntajärjestelmiä ja Patriot-ilmatorjuntaohjuksia, joita Ukraina on pyytänyt suojellakseen kansalaisiaan Venäjän aggressioilta. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen pitää päätöstä käsittämättömänä ja vastuuttomana.
Somaleista puolet työttöminä ja lopuilla usein toimeentulovaikeuksia Ruotsissa – maan työikäisistä enemmistö ulkomaalaistaustaisia jo vuonna 2033
Yli puolet Ruotsin työikäisestä väestöstä on ulkomaalaistaustaisia vuonna 2033. Heistä useimpien tausta on Euroopan ulkopuolella. Kohti mielenkiintoisia aikoja ollaan menossa ja äänestämisessä saattaa piillä demokratian muutoksen avain. Göteborgs-Posten on haastatellut somalivaikuttajaa.
Kiinalaiset troolarit imuroivat kalat maailman meristä – pian tyhjän saa pyytämättäkin
Kun Kiinan omat merialueet oli kalastettu tyhjäksi, kommunistivaltio pystytti maailman suurimman kalastuslaivaston ja lähetti sen imuroimaan maailman merille. Valtavat uivat tehtaat tuhoavat kalakantoja kiihtyvällä vauhdilla. 3,3 miljardia ihmistä saa maailmassa huomattavan osan ravintoaan kalasta, mutta ennen pitkää yhä useammalle jää nälkä.