LEHTIKUVA
Itävallassa vaalivoitto Kansanpuolueelle – saa valita hallituskumppaninsa
Itävallassa jouduttiin järjestämään ennenaikaiset parlamenttivaalit sunnuntaina. Vaalivoitto lankesi keskustaoikeistolaiselle ja konservatiiviselle Kansanpuolueelle (ÖVP). Puolue sai alustavien tulosten mukaan 37,1 prosenttia äänistä. Puolueella on kolme vaihtoehtoa hallituskumppaniksi.
ÖVP kasvatti kannatustaan viime vaaleista. Alustavan vaalituloksen mukaan puolue miehittäisi 71 paikkaa 183-paikkaisessa parlamentissa. Edellisissä vaaleissa puolue metsästi 62 paikkaa.
– Olen häkeltynyt. Olen lähes sanaton, ex-liittokansleri ja ÖVP:n puheenjohtaja Sebastian Kurz (kuvassa) kertoi vaalituloksen ensimmäisten tulosten jälkeen.
Puolueen kannattajat huusivat toistuvasti yhteen ääneen “liittokansleri Kurz” -voitonjuhlahuutoa.
Vihreät paransi parhaiten
Vihreät rynnivät kertaheitolla Itävallan parlamenttiin ja saavuttivat peräti 14 prosenttia äänistä. Lisäystä tuli mykivästävät 10,2 prosenttiyksikköä aiemmista vaaleista. Vihreiden edustajia uuteen parlamenttiin tulee peräti 26 kappaletta. Vihreät jäivät alle äänikynnyksen vuoden 2017 vaaleissa.
Vihreiden kannatusnousu noudattaa yleiseurooppalaista trendiä. Kannatuksen taustalla on ajatus, etteivät EU-maiden päättäjät ota ilmastonmuutoshuolia riittävän vakavasti. Vihreistä tuli Itävallan neljänneksi suurin puolue. Vaalitulos on myös puolueen historian paras.
ÖVP:n ja Vihreiden lisäksi vaalivoiton sai myös liberaalinen NEOS. Puolue sai läpi 15 kansanedustajaa.
Demareille ja Vapauspuolueelle tappiot
Toiseksi suurimmaksi puolueeksi tulee sosiaalidemokraattinen SPÖ 21,7 prosentin äänisaaliilla. Puolue menettää 11 paikkaa ja saa uuteen parlamenttiin 41 edustajaa. Se on puolueen huonoin tulos maailmansotien jälkeisenä aikana.
Kolmanneksi suurin puolue on Vapauspuolue FPÖ. Puolue menetti 21 paikkaa ja sai vain 30 edustajaa läpi. Puolueen imago kärsi Ibizan lomahuvilassa salaa kuvatun videon vuoksi. Videolla silloinen puheenjohtaja Heinz-Christian Strache lupaili tuottavia liiketoimia naiselle, jonka Strache oletti olevan venäläisen liikemiehen sukulainen.
Strache erosi puolueen kärjestä syrjään ja puoluetta johtaa nyt presidentinvaaleissa hyvin menestynyt Norbert Hofer.
Kurzilla valinnanvaraa
Kurz voi nyt valita hallituskumppaninsa. Mahdolliset kumppanit ovat SPÖ, FPÖ ja Vihreät. Ennen vaaleja hän on sanonut haluavansa keskustaoikeistolaisen hallituksen.
Demarien tai vihreiden kanssa tällainen toive tuskin toteutuu. Kurz voi myös muodostaa uuden hallituksen kansallismielisen FPÖ:n kanssa.
FPÖ on halukas jäämään oppositioon vaalitappion myötä. Sen sijaan Vapauspuolue on ÖVP:n kannattajien selkeä ykkössuosikki hallituskumppaniksi.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Itävallan liittokansleri haluaa EU:n rajavalvontavirastolle lisää toimivaltaa: Euroopan rajat kiinni jo Afrikassa
Itävalta sulkee moskeijoita ja karkottaa kiihkomielisimmät imaamit
Itävallan hallituspuolueet haluavat uuden EU-perussopimuksen ja pisteen väestönvaihdolle
Itävallan kansa luottaa vapauspuolueeseen – paikka EU-parlamentista napsahti myös kohupoliitikolle
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Rydman: Helsingin väestökehitys on haitallista – ”Lähiöissä tikittää aikapommi”
Helsingin pormestariksi ensi kevään kuntavaaleissa pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman rohkaisee helsinkiläisäänestäjiä ja toteaa, että kehityssuunta, jossa suomalainen kantaväki on jäämässä vähemmistöksi omilla asuinalueillaan, voidaan vielä pysäyttää ja suunta voidaan kääntää. – Perussuomalaisilla on kaikki edellytykset tavoitella suurimman puolueen paikkaa kuntavaaleissa.
Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle
Suomen maahanmuuttopolitiikkaa tiukennetaan ulkomaalaislain muutoksilla. Kansainvälinen suojelu muutetaan luonteeltaan väliaikaiseksi, ja lupien kestoa lyhennetään EU-oikeuden mahdollistamaan minimiin. Jatkossa rikoksiin syyllistyminen ja kansallisen turvallisuuden vaarantaminen johtavat suojeluaseman myöntämättä jättämiseen tai lakkauttamiseen.
Yöllä nousevat piiloistaan Butšan noidat – naiset putsaavat Ukrainan taivasta vihollisen drooneista
Päivisin he ovat eläinlääkäreitä, opettajia, yrittäjiä. Yöllä heistä kuoriutuu aivan jotakin muuta. Butšan noidat puhdistavat ilmatilaa venäläisten drooneista rynnäkkö- ja konekivääreillä. Vuoden 2022 verilöyly ja kansanmurha eivät unohdu, oli sodan lopputulos mikä hyvänsä.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Puheenjohtaja Koskelalla ei ollut laskelmia työllisyystoimiensa tueksi illan A-talkissa: “Mulla ei ole antaa lukua sulle”
Pääministeri Petteri Orpo peräsi eilisessä A-talkissa vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskelalta lukuja kasvutoimiin. Vasemmistoliiton vaihtoehtobudjetti julkaistaan ensi viikolla, mutta Koskelalla ei ollut vielä antaa lukuja puheidensa tueksi. Suomen talouden tilaa koskevassa puheenjohtajien välisessä keskustelussa olivat paikalla Orpon ja Koskelan lisäksi perussuomalainen valtiovarainministeri Riikka Purra ja SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman.
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikaisen mielestä nyt on tullut aika, että Suomi irrottautuu jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta.