LEHTIKUVA
Itävallan tiukka linja: Ei pakolaisia Kreikasta – EU:n taakanjakojärjestelmä on epäonnistunut
Itävallan hallitus kieltäytyy määrätietoisesti ottamasta vastaan turvapaikanhakijoita Kreikasta. Maan eurooppaministeri pitää EU:n taakanjakojärjestelmää epäonnistuneena.
Noin 150 kansalaisjärjestöä vaati äskettäin EU-päättäjille kohdistetussa yhteisessä vetoomuksessaan, että Kreikan leireillä olevat turvapaikanhakijat on siirrettävä muihin EU-maihin turvaan koronavirukselta. Myös Euroopan parlamentin LIBE-valiokunta on kehottanut jäsenmaita osoittamaan solidaarisuutta Kreikalle ottamalla vastaan sieltä siirrettäviä turvapaikanhakijoita. Painostus EU-maita kohtaan on siis kovaa.
Itävallan hallitus pysyy kuitenkin tiukasti linjallaan: maa ei aio ottaa vastaan turvapaikanhakijoita Kreikasta. Tämän kannan ovat vahvistaneet sekä ulkoministeri Alexander Schallenbergin tiedottaja että liittokansleri Sebastian Kurz, kertoo Kronen Zeitung -lehti.
Ei pakollista taakanjakoa EU:hun
Eurooppaministeri Karoline Edtstadler ei halua EU:n enää ryhtyvän uuteen yritykseen pakollisen taakanjakojärjestelmän luomiseksi.
– On selvää, että pakotettu turvapaikanhakijoiden jakaminen EU:ssa on epäonnistunut, eurooppaministeri Edtstadler toteaa.
Edtstadler viittaa Euroopan unionin tuomioistuimen äskettäin antamaan päätökseen, jonka mukaan Puola, Unkari ja Tšekki rikkoivat EU:n lainsäädäntöä, kun ne vuonna 2015 kieltäytyivät ottamasta vastaan turvapaikanhakijoita Kreikasta ja Italiasta niin kutsutun ”taakanjaon” puitteissa.
Itävallan eurooppaministeri ehdottaa, että EU:n yhteisen turvapaikkajärjestelmän tulisi tarjota jäsenmaille mahdollisuus osoittaa solidaarisuuttaan esimerkiksi antamalla taloudellista tukea tai lähettämällä Frontexin puitteissa rajavartijoita muihin jäsenmaihin, mutta EU:n ei enää kannata yrittää pakottaa jäsenmaita ottamaan vastaan turvapaikanhakijoita vastoin maiden tahtoa.
Suomi ottaa vapaaehtoisesti 175 Kreikasta siirrettävää
Suomen hallitus on jo aiemmin sitoutunut ottamaan vastaan 175 turvapaikanhakijaa Kreikasta. Suomeen siirrettäville turvapaikanhakijoille tehtäisiin Kreikassa paikallisten viranomaisten toimesta koronatestit, ja siirto-operaatio toteutettaisiin rajojen avauduttua.
Perussuomalaisten mielestä hallituksen tulisi keskittyä omien kansalaistemme hyvinvoinnin ja toimeentulon varmistamiseen koronakriisin keskellä. Kansanedustaja Sanna Antikainen on jättänyt sisäministeri Maria Ohisalon vastattavaksi asiaa koskevan kirjallisen kysymyksen.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Karoline Edtstadler Alexander Schallenberg koronavirus Maria Ohisalo Sebastian Kurz Itävalta Taakanjako Sanna Antikainen Turvapaikanhakijat Kreikka EU
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Meri: Päättäjien pitäisi viestittää, että nyt huolehditaan ensi sijassa omien kansalaisten asioista – ”Vapaamatkustajia ei pidä hyväksyä”
Frontexin johtaja: Kreikan rajalla yhä kova paine – kaikki tulijat eivät ole pakolaisia
Ohisaloa hiillostettiin Kreikka-lausunnosta – pyöritteli päätään ja viittasi kansainvälisiin sopimuksiin, mutta ei vastannut kysymykseen
Suomen sisäministerillä ja Euroopan komission puheenjohtajalla eri näkemykset unionin ulkorajapolitiikasta
Antikainen: Ajaako sisäministeri Ohisalo toiminnassaan hallituksen linjaa vai omaa linjaansa?
Orbán: Poikkeusvaltuuksista voidaan luopua ehkä jo kuun lopussa – “Silloin voitte pyytää anteeksi vääriä syytöksiä”
Orbánin hallitus luopuu poikkeustilavaltuuksista – aiemmin kuin Suomi
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää