

LEHTIKUVA
Italiassa Viiden tähden liike ja oikeistokoalitio sopivat parlamentin puhemiehistä – hallituspohjaa yhä arvuutellaan
Italian parlamentin ylä- ja alahuoneiden puhemiesvalinnat ovat lähentäneet oikeistokoalitiota ja vasemmistopuolueeksi laskettavaa Viiden tähden liikettä. Parlamentin alahuoneen puheenjohtajuus meni Viidelle tähdelle, kun taas ylähuoneen eli senaatin puheenjohtajuus meni oikeistoblokin toiseksi suurimmalle puolueelle, Silvio Berlusconin kipparoimalle Forza Italialle. Eroavaisuuksistaan huolimatta vaalivoittajat voivat hakea yhteistä hallitusohjelmaa.
Parlamentin alahuonetta isännöi Roberto Fico ja senaatin puheenjohtajuus on Elisabetta Casellatilla. Oikeistoblokin suurimman puolueen eli Liiton puheenjohtaja Matteo Salvini joutui torjumaan Forza Italian ensimmäisen puhemiesehdokkaan Paolo Romanin, koska Viiden tähden liike ei voinut tukea Romania tämän kavallustuomion vuoksi.
Liitolla ei vielä painavaa pestiä
Oikeistokoalition Liitolla ei ole vielä merkittävää vakanssia parlamentissa. Mikäli oikeistoblokki ja Viiden tähden liike muodostaisi yhteishallituksen, olisi Salvinille pedattu pääministeriys.
Berlusconi on aiemmin ehdottanut, että vaalivoittajat voisivat muodostaa hallituksen etukäteen räätälöidyllä ohjelmalla. Oikeiston tuki Ficon puhemieheydelle lähensi Viiden tähden liikkeen ja eritoten Forza Italian välisiä suhteita. Viiden tähden liikkeen mielestä Berlusconi on ollut synonyymi korruptiolle, eikä puolue ole halunnut tehdä yhteistyötä Forza Italian kanssa.
Viiden tähden liikkeen puheenjohtaja Luigi Di Maio ylisti Salvinia siitä, että oikeistokoalitio piti sanansa puhemiesäänestyksissä.
Salvini on todennut Italian tarvitsevan eron yhteisvaluutta eurosta ensimmäisessä mahdollisessa käänteessä. Viiden tähden liike on aiemmin kannattanut eurojäsenyyden jatkamisesta kansanäänestystä. Kansanäänestystä ei voida nykyisten lakien mukaan järjestää kansainvälisistä sopimuksista.
Mikäli Salvinista tulisi Italian pääministeri, olisi euromaiden joukossa selkeästi euroeroa kannattava valtiojohtaja.
Euromailla muitakin huolia kuin Italian tuoma epävarmuus
Italian euroero aiheuttaisi vakavan kriisin euroalueelle. Sen vaikutukset voisivat levitä myös koko maailman talouteen. Italian eurokriittisten puolueiden hallitustaival ei tosin olisi euroalueen ainoa uhka.
Huoli kauppasodasta on kasvanut sen jälkeen, kun Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on aloittanut protektionistisen talouspolitiikan suurien tullimaksujen myötä. Maailman talous voi nuupahtaa myös pitkään jatkuneen kasvukauden päätteeksi. Financial Timesin vakiokolumnisti Wolfgang Münchau pitää molempia huolia vakavasti otettavina.
Hän kirjoittaa, että mikäli Italiaan muodostuisi heikko hallitus, niin tuolloin parlamentti on vahvoilla. Parlamenttipaikoista 60 prosenttia on mennyt populisteille.
Viiden tähden liikkeen ja Liiton vaalilupaukset viittaavat kintaalla EU-maiden sopimalle talouskurille. Münchaun mukaan puolueet käynnistäisivät itsetuhon, jos ne unohtaisivat lupauksensa.
Talousohjelmassa eroavaisuuksia
Rikkaassa Pohjois-Italiassa menestynyt Liitto haluaa laskea verotusta tuntuvasti. Heidän tasaveromallinsa jättäisi suuren aukon Italian budjettiin. Työverotusta keventämällä Liitto haluaa äänestäjiensä ostovoiman kasvua.
Italian eteläisissä osissa menestynyt Viiden tähden liike haluaa puolestaan minimitoimeentulon. Tämä kohentaisi puolestaan työttömien ja muiden vähävaraisten italialaisten ostovoimaa. Tämäkin ehdotus sysäisi Italian budjetin ongelmiin.
Molemmilla puolueilla on myös yhteisiä päämääriä. Viiden tähden liikekin haluaisi keventää verotusta. Sen lisäksi molemmat puolueet haluavat kumota aiemmin teknokratia-aikana laaditut eläke- ja työmarkkinauudistukset.
Münchaun mukaan Italian suurpuolueiden talousohjelmat veisivät Italian mennessään, jos maailman talous hyytyisi.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Italialaiset ekonomistitkin ehdottavat maalleen rinnakkaisvaluuttaa – Italialle pehmeä euroero

Italian vaalitulos herättää Halla-ahossa optimismia – “Sosialistipuolue hävisi, kuten sosialisteille onkin oikein”
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää