LEHTIKUVA
Italiassa Viiden tähden liike ja oikeistokoalitio sopivat parlamentin puhemiehistä – hallituspohjaa yhä arvuutellaan
Italian parlamentin ylä- ja alahuoneiden puhemiesvalinnat ovat lähentäneet oikeistokoalitiota ja vasemmistopuolueeksi laskettavaa Viiden tähden liikettä. Parlamentin alahuoneen puheenjohtajuus meni Viidelle tähdelle, kun taas ylähuoneen eli senaatin puheenjohtajuus meni oikeistoblokin toiseksi suurimmalle puolueelle, Silvio Berlusconin kipparoimalle Forza Italialle. Eroavaisuuksistaan huolimatta vaalivoittajat voivat hakea yhteistä hallitusohjelmaa.
Parlamentin alahuonetta isännöi Roberto Fico ja senaatin puheenjohtajuus on Elisabetta Casellatilla. Oikeistoblokin suurimman puolueen eli Liiton puheenjohtaja Matteo Salvini joutui torjumaan Forza Italian ensimmäisen puhemiesehdokkaan Paolo Romanin, koska Viiden tähden liike ei voinut tukea Romania tämän kavallustuomion vuoksi.
Liitolla ei vielä painavaa pestiä
Oikeistokoalition Liitolla ei ole vielä merkittävää vakanssia parlamentissa. Mikäli oikeistoblokki ja Viiden tähden liike muodostaisi yhteishallituksen, olisi Salvinille pedattu pääministeriys.
Berlusconi on aiemmin ehdottanut, että vaalivoittajat voisivat muodostaa hallituksen etukäteen räätälöidyllä ohjelmalla. Oikeiston tuki Ficon puhemieheydelle lähensi Viiden tähden liikkeen ja eritoten Forza Italian välisiä suhteita. Viiden tähden liikkeen mielestä Berlusconi on ollut synonyymi korruptiolle, eikä puolue ole halunnut tehdä yhteistyötä Forza Italian kanssa.
Viiden tähden liikkeen puheenjohtaja Luigi Di Maio ylisti Salvinia siitä, että oikeistokoalitio piti sanansa puhemiesäänestyksissä.
Salvini on todennut Italian tarvitsevan eron yhteisvaluutta eurosta ensimmäisessä mahdollisessa käänteessä. Viiden tähden liike on aiemmin kannattanut eurojäsenyyden jatkamisesta kansanäänestystä. Kansanäänestystä ei voida nykyisten lakien mukaan järjestää kansainvälisistä sopimuksista.
Mikäli Salvinista tulisi Italian pääministeri, olisi euromaiden joukossa selkeästi euroeroa kannattava valtiojohtaja.
Euromailla muitakin huolia kuin Italian tuoma epävarmuus
Italian euroero aiheuttaisi vakavan kriisin euroalueelle. Sen vaikutukset voisivat levitä myös koko maailman talouteen. Italian eurokriittisten puolueiden hallitustaival ei tosin olisi euroalueen ainoa uhka.
Huoli kauppasodasta on kasvanut sen jälkeen, kun Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on aloittanut protektionistisen talouspolitiikan suurien tullimaksujen myötä. Maailman talous voi nuupahtaa myös pitkään jatkuneen kasvukauden päätteeksi. Financial Timesin vakiokolumnisti Wolfgang Münchau pitää molempia huolia vakavasti otettavina.
Hän kirjoittaa, että mikäli Italiaan muodostuisi heikko hallitus, niin tuolloin parlamentti on vahvoilla. Parlamenttipaikoista 60 prosenttia on mennyt populisteille.
Viiden tähden liikkeen ja Liiton vaalilupaukset viittaavat kintaalla EU-maiden sopimalle talouskurille. Münchaun mukaan puolueet käynnistäisivät itsetuhon, jos ne unohtaisivat lupauksensa.
Talousohjelmassa eroavaisuuksia
Rikkaassa Pohjois-Italiassa menestynyt Liitto haluaa laskea verotusta tuntuvasti. Heidän tasaveromallinsa jättäisi suuren aukon Italian budjettiin. Työverotusta keventämällä Liitto haluaa äänestäjiensä ostovoiman kasvua.
Italian eteläisissä osissa menestynyt Viiden tähden liike haluaa puolestaan minimitoimeentulon. Tämä kohentaisi puolestaan työttömien ja muiden vähävaraisten italialaisten ostovoimaa. Tämäkin ehdotus sysäisi Italian budjetin ongelmiin.
Molemmilla puolueilla on myös yhteisiä päämääriä. Viiden tähden liikekin haluaisi keventää verotusta. Sen lisäksi molemmat puolueet haluavat kumota aiemmin teknokratia-aikana laaditut eläke- ja työmarkkinauudistukset.
Münchaun mukaan Italian suurpuolueiden talousohjelmat veisivät Italian mennessään, jos maailman talous hyytyisi.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Italialaiset ekonomistitkin ehdottavat maalleen rinnakkaisvaluuttaa – Italialle pehmeä euroero
Italian vaalitulos herättää Halla-ahossa optimismia – “Sosialistipuolue hävisi, kuten sosialisteille onkin oikein”
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Miko Bergbom: Päätös Somalian maaohjelman keskeyttämisestä on oikea
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää