
Italiassa haetaan hallitusta EU- ja maahanmuuttokriittisten kesken
Italiassa pitkään paikoillaan junnanneet hallitustunnustelut nytkähtivät liikkeelle torstaina, kun kaksi suurta vaalivoittajapuoluetta lähtivät tunnustelemaan yhteishallitusta. Euro- ja maahanmuuttokriittiset Liitto ja Viiden tähden liike pystyivät aloittamaan tunnustelut, kun Liiton oikeistoblokin Silvio Berlusconin johtama Forza Italia antoi suostumuksensa Liitolle irtaantua blokista.
Toinen syy ryhtyä hallitustunnusteluihin tuli presidentti Sergio Mattarellalta. Mattarella oli päättäväisesti käyttämässä presidentin valtaoikeuksiaan ja valmis muodostamaan oman hallituksen uusintavaalien sijaan. Hän antoi puolueille torstaina alustavasti 24 tuntia aikaa muodostaa tarvittava enemmistöhallitus. Aikaraja oli joustava, ja tänään Liiton ja Viiden tähden liikkeen pitäisi saada hallitusyhteistyö sovituksi.
Kuukautta ennen maaliskuun alun vaaleja Suomen Uutiset kävi lävitse erilaisia mahdollisia hallituskokoonpanoja tai uusintavaalien mahdollisuuksia. Liiton ja Viiden tähden liikkeen hallituskoalition väliltä esteet ovat poistuneet.
Hallituksella kosolti haasteita
Italian tulevalla hallituksella on pahoja haasteita. Italian talous on polkenut vuosia paikoillaan. Tämän vuoksi yli puolet alle 45-vuotiaista italialaisista äänestäisi Italian EU-eron puolesta. Euroalueen talousluvuista on kuulunut myös huolestuttavia hiipumisen merkkejä. Italiaa hyödyntänyt Euroopan keskuspankin arvopaperien osto-ohjelma on sekin loppusuoralla. Ohjelma on painanut Italian rahoituskustannuksia alas.
Italialla on myös maahanmuuton vuoksi haasteita. Välimeren kautta maahan on tullut pääosin Libyasta tuhansia maahanmuuttajia. Tulijamäärät ovat pudonneet sen jälkeen, kun Italia solmi Libyan kanssa palautussopimuksen. Sopimuksen vuoksi Italia on nyt haastettu Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen. Maahanmuutto voi paisua Italiassa myöhemmin uudelleen suureksi haasteeksi.
Suhde EU:hun on ongelmallinen
Viiden tähden liike on ilmoittanut, ettei se aio olla uhka EU:lle. Liitto ja Viiden tähden liike on jo päässyt sopuun mahdollisen yhteishallituksen talousohjelmasta. Se sisältää veroleikkauksia. Samalla hallitus kasvattaisi menojaan. Aiemmin tehty eläkeiän nosto kumoutuisi.
Tällainen ohjelma ei voi millään muotoa pysyä EU-maiden talouskurisopimuksen raameissa. Puolueet eivät ole vielä ilmoittaneet mahdollisia leikkauksia, joilla talouskurisopimusta noudatettaisiin.
Lisäksi Viiden tähden liikkeen perustaja Beppe Grillo on toistanut ajatuksensa Italian eurojäsenyyden alistamista kansanäänestykselle. Italian lait eivät salli kansanäänestyksiä kansainvälisistä sopimuksista.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

Intia juhlii hiilenlouhinnan ennätystä – Suomi murehtii porojen röyhtäyksiä
Suomessa murehditaan lehmien pieruja ja porojen röyhtäyksiä, jotka ilmastoaktivistien mukaan tuhoavat koko maailman ilmaston. Samaan aikaan Intiassa juhlitaan sitä, että maa tuottaa enemmän hiiltä kuin koskaan. Intialaiset iloitsevat, koska edullinen fossiilinen polttoaine tarkoittaa heille halpaa energiaa, talouskasvua ja omavaraisuutta.

SDP jälleen turpo-kuutamolla – kun Lulu Ranne totesi, ettei suomalainen puolustusteollisuus välttämättä hingu työntekijöiksi venäläisiä, demarit menivät välittömästi epäkuntoon
Vaikuttaisi itsestäänselvyydeltä, että suomalainen puolustusteollisuus toivoo työvoimaa, joiden lojaliteeteista voidaan kohtuullisella varmuudella mennä takuuseen. Yhtä lailla vaikuttaa itsestäänselvältä, etteivät Suomeen saapuvat venäläiset sattuneesta syystä ole puolustusvoimien ykkösrekryjä. Asian ääneensanominen aiheutti kuitenkin Hämeenlinnan valtuustossa melkoisen demariäläkän.

Yle-pomo Merja Ylä-Anttila skippasi viime viikolla kysymyksen Yleisradion vasenkallistumasta – ”Mikään tutkimus ei tällaista todista…”
EVA:n juuri julkaistu syksyn 2024 arvo- ja asennetutkimus paljastaa, että jopa 40 prosenttia suomalaisista katsoo Yleisradion uutisoinnin oleva vasemmalle kallellaan. Perussuomalaisten kansanedustaja Pekka Aittakumpu kysyi viime viikolla samasta asiasta Yleisradion toimitusjohtajalta Merja Ylä-Anttilalta, joka tuolloin katsoi, että kysymykseen vastaaminen on hankalaa.

Vihreät syyllistää suomalaisia rasismista – samaan aikaan vihreä kansanedustaja syynää julkisista tapahtumista ihmisten ihonväriä
Vihreät lähtee kunta- ja aluevaaleihin ylimielisessä woke-asennossa, eli puolue solvaa nyt äänestäjiä rasisteiksi. Kaksisuuntaisesta keskustelusta kieltäytyneen puolueen arvioidaan jo olevan kriisitilassa.

Musk-viha roihuaa ja Teslat palavat – erityisesti transseksuaalit vihaavat maailman rikkainta miestä
Elon Muskin omistaman yrityksen valmistamat sähköautot ovat joutuneet vasemmistolaisten vihan kohteeksi. Tesloja on naarmutettu, sotkettu maalilla ja tuhottu polttopulloilla. Erityisesti transseksuaalit tuntuvat vihaavan Elon Muskia. Tuleeko Tesla-mellakoista uusi Black Lives Matter -ilmiö?

Vieläkö muistat? Sanna Marin kiisti kielitaidottomien hoitajien aiheuttavan ongelmia – nyt hoitajaliitto SuPer pelkää vieraskielisten hoitajien vaarantavan jo potilasturvallisuutta
Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Superin julkaisema tuore selvitys viimeistään osoittaa kaikille, että sotealan ongelmia ei ole mahdollista korjata siten, että alalle aktiivisesti haalitaan henkilökuntaa maailman toiselta puolelta. Vielä eduskuntavaalien 2023 alla monet eturivin poliitikot kuitenkin pyrkivät kiistämään kielitaidottomien hoitajien työyhteisölle aiheuttamat ongelmat ja työyhteisölle kasaantuvan lisäkuorman.

Yle painostaa hallitusta likaisilla menetelmillä – Antikainen: Johtajat vaihtoon
Yleisradion toiminnassa on havaittu vakavia epäkohtia muutosneuvotteluiden jälkeen, ja irtisanomisten perusteet ovat herättäneet runsaasti kysymyksiä. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen vaatii, että Ylen tulee leikata kustannuksiaan hallinnon ja byrokratian puolelta sen sijaan, että se lakkauttaa suositut ohjelmat ja irtisanoo arvostettuja toimittajia.

EVA:n tutkimuksen tulos on karua luettavaa Ylestä – Vigelius: ’’Puolueellisuus ei kuulu verorahoitteiseen mediaan’’
Tänään julkaistun EVA:n Arvo- ja asennetutkimuksen mukaan jopa 40 prosenttia suomalaisista arvioi Yle Uutisten painottavan tiedonvälityksessään vasemmistolaista näkökulmaa.

Bernerin taksilaki kylvää tuhoa, mutta korjaus tulee: Taksisääntelyn uudistus eduskuntaan vielä tänä vuonna – ”Kuljettajien vaatimustasoa tiukennetaan huomattavasti”
Hallitus panostaa arjen sujuvuuteen ja turvallisuuteen uudistamalla taksialan sääntelyä. Tavoitteena on palauttaa Suomeen turvalliset taksit ja luottamus koko taksialaan. Pitkään valmisteltu hallituksen esitys on tarkoitus antaa eduskuntaan vielä tämän vuoden puolella, syysistuntokaudella 2025.

EVA tutki: Jopa 40 prosenttia suomalaisista arvioi Yleisradion uutisoinnin kallistuvan tiedonvälityksessään poliittisesti vasemmalle
EVA:n juuri julkaistu syksyn 2024 arvo- ja asennetutkimus paljastaa yllättäviä tuloksia kansalaisten suhtautumisesta Yleisradion uutistuotantoon. Jopa 40 prosenttia vastaajista pitää Yle Uutisia vasemmalle kallistuvana. Vastaajista 19 prosenttia arvioi Ylen näkökulman olevan selvästi vasemmistolainen. Tutkimuksessa vain SDP:n puoluemedia Demokraatti ja vasemmistoliiton Kansan Uutiset arvioitiin vielä Yle Uutisiakin vasemmistolaisemmiksi.
Uusimmat
Toimitus suosittelee

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää