Italiassa haetaan hallitusta EU- ja maahanmuuttokriittisten kesken
Italiassa pitkään paikoillaan junnanneet hallitustunnustelut nytkähtivät liikkeelle torstaina, kun kaksi suurta vaalivoittajapuoluetta lähtivät tunnustelemaan yhteishallitusta. Euro- ja maahanmuuttokriittiset Liitto ja Viiden tähden liike pystyivät aloittamaan tunnustelut, kun Liiton oikeistoblokin Silvio Berlusconin johtama Forza Italia antoi suostumuksensa Liitolle irtaantua blokista.
Toinen syy ryhtyä hallitustunnusteluihin tuli presidentti Sergio Mattarellalta. Mattarella oli päättäväisesti käyttämässä presidentin valtaoikeuksiaan ja valmis muodostamaan oman hallituksen uusintavaalien sijaan. Hän antoi puolueille torstaina alustavasti 24 tuntia aikaa muodostaa tarvittava enemmistöhallitus. Aikaraja oli joustava, ja tänään Liiton ja Viiden tähden liikkeen pitäisi saada hallitusyhteistyö sovituksi.
Kuukautta ennen maaliskuun alun vaaleja Suomen Uutiset kävi lävitse erilaisia mahdollisia hallituskokoonpanoja tai uusintavaalien mahdollisuuksia. Liiton ja Viiden tähden liikkeen hallituskoalition väliltä esteet ovat poistuneet.
Hallituksella kosolti haasteita
Italian tulevalla hallituksella on pahoja haasteita. Italian talous on polkenut vuosia paikoillaan. Tämän vuoksi yli puolet alle 45-vuotiaista italialaisista äänestäisi Italian EU-eron puolesta. Euroalueen talousluvuista on kuulunut myös huolestuttavia hiipumisen merkkejä. Italiaa hyödyntänyt Euroopan keskuspankin arvopaperien osto-ohjelma on sekin loppusuoralla. Ohjelma on painanut Italian rahoituskustannuksia alas.
Italialla on myös maahanmuuton vuoksi haasteita. Välimeren kautta maahan on tullut pääosin Libyasta tuhansia maahanmuuttajia. Tulijamäärät ovat pudonneet sen jälkeen, kun Italia solmi Libyan kanssa palautussopimuksen. Sopimuksen vuoksi Italia on nyt haastettu Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen. Maahanmuutto voi paisua Italiassa myöhemmin uudelleen suureksi haasteeksi.
Suhde EU:hun on ongelmallinen
Viiden tähden liike on ilmoittanut, ettei se aio olla uhka EU:lle. Liitto ja Viiden tähden liike on jo päässyt sopuun mahdollisen yhteishallituksen talousohjelmasta. Se sisältää veroleikkauksia. Samalla hallitus kasvattaisi menojaan. Aiemmin tehty eläkeiän nosto kumoutuisi.
Tällainen ohjelma ei voi millään muotoa pysyä EU-maiden talouskurisopimuksen raameissa. Puolueet eivät ole vielä ilmoittaneet mahdollisia leikkauksia, joilla talouskurisopimusta noudatettaisiin.
Lisäksi Viiden tähden liikkeen perustaja Beppe Grillo on toistanut ajatuksensa Italian eurojäsenyyden alistamista kansanäänestykselle. Italian lait eivät salli kansanäänestyksiä kansainvälisistä sopimuksista.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Uusimmat
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää