
Italiassa haetaan hallitusta EU- ja maahanmuuttokriittisten kesken
Italiassa pitkään paikoillaan junnanneet hallitustunnustelut nytkähtivät liikkeelle torstaina, kun kaksi suurta vaalivoittajapuoluetta lähtivät tunnustelemaan yhteishallitusta. Euro- ja maahanmuuttokriittiset Liitto ja Viiden tähden liike pystyivät aloittamaan tunnustelut, kun Liiton oikeistoblokin Silvio Berlusconin johtama Forza Italia antoi suostumuksensa Liitolle irtaantua blokista.
Toinen syy ryhtyä hallitustunnusteluihin tuli presidentti Sergio Mattarellalta. Mattarella oli päättäväisesti käyttämässä presidentin valtaoikeuksiaan ja valmis muodostamaan oman hallituksen uusintavaalien sijaan. Hän antoi puolueille torstaina alustavasti 24 tuntia aikaa muodostaa tarvittava enemmistöhallitus. Aikaraja oli joustava, ja tänään Liiton ja Viiden tähden liikkeen pitäisi saada hallitusyhteistyö sovituksi.
Kuukautta ennen maaliskuun alun vaaleja Suomen Uutiset kävi lävitse erilaisia mahdollisia hallituskokoonpanoja tai uusintavaalien mahdollisuuksia. Liiton ja Viiden tähden liikkeen hallituskoalition väliltä esteet ovat poistuneet.
Hallituksella kosolti haasteita
Italian tulevalla hallituksella on pahoja haasteita. Italian talous on polkenut vuosia paikoillaan. Tämän vuoksi yli puolet alle 45-vuotiaista italialaisista äänestäisi Italian EU-eron puolesta. Euroalueen talousluvuista on kuulunut myös huolestuttavia hiipumisen merkkejä. Italiaa hyödyntänyt Euroopan keskuspankin arvopaperien osto-ohjelma on sekin loppusuoralla. Ohjelma on painanut Italian rahoituskustannuksia alas.
Italialla on myös maahanmuuton vuoksi haasteita. Välimeren kautta maahan on tullut pääosin Libyasta tuhansia maahanmuuttajia. Tulijamäärät ovat pudonneet sen jälkeen, kun Italia solmi Libyan kanssa palautussopimuksen. Sopimuksen vuoksi Italia on nyt haastettu Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen. Maahanmuutto voi paisua Italiassa myöhemmin uudelleen suureksi haasteeksi.
Suhde EU:hun on ongelmallinen
Viiden tähden liike on ilmoittanut, ettei se aio olla uhka EU:lle. Liitto ja Viiden tähden liike on jo päässyt sopuun mahdollisen yhteishallituksen talousohjelmasta. Se sisältää veroleikkauksia. Samalla hallitus kasvattaisi menojaan. Aiemmin tehty eläkeiän nosto kumoutuisi.
Tällainen ohjelma ei voi millään muotoa pysyä EU-maiden talouskurisopimuksen raameissa. Puolueet eivät ole vielä ilmoittaneet mahdollisia leikkauksia, joilla talouskurisopimusta noudatettaisiin.
Lisäksi Viiden tähden liikkeen perustaja Beppe Grillo on toistanut ajatuksensa Italian eurojäsenyyden alistamista kansanäänestykselle. Italian lait eivät salli kansanäänestyksiä kansainvälisistä sopimuksista.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää