LEHTIKUVA
Italian vaikeiksi ennakoidut hallitustunnustelut lähtivät käyntiin
Italian hallituskriisin ratkaisemiseen on aikaa enää muutama päivä. Maan presidentti Sergio Mattarella antoi puolueille aikaa tiistaihin asti löytää toimiva enemmistöhallitus.
Vasemmistopopulistinen Viiden tähden liike (M5S) koittaa saada sovun aikaan arkkivastustajansa, Demokraattisen puolueen (PD) kanssa.
Puolueiden tapaamisia on kuvattu lämminhenkisiksi. Uuden hallituksen muodostamisen ehdot ovat kovat molemmin puolin neuvottelupöytää. Viiden tähden liike haluaa kutistaa parlamentin ala- ja ylähuoneen edustajamääriä 945:stä 600:aan. Toiseksi he vaativat, että pääministeriksi pitäisi valita uudelleen hiljattain eronnut Giuseppe Conte.
Puolueiden tunnusteluvaatimukset ovat ottaneet lisää kierroksia. Kummassakin puolueessa arvellaan uusien vaalien haittaavan vastaosapuolta enemmän.
Sopu vaikea, mutta mahdollinen
PD kertoi, että edustajamäärää voidaan kutistaa, mutta samalla kertaa parlamentaarikoiden valintatapa tulisi vaihtaa takaisin puhtaaseen suhteelliseen järjestelmään. Vaalitapaa muutettiin PD:n ex-pääministeri Matteo Renzin henkilökohtaisen tavoitteen vuoksi.
Aiempi muutos tähtäsi pitämään populistipuolueet aisoissa jakamalla paikkoja enemmän suurille puolueille. Liiton kannatusnousun myötä oikeistopopulistinen Liitto hyötyisi nyt muutetusta järjestelmästä.
PD:n puheenjohtaja Nicola Zingaretti kertoi, että uuden hallituksen tulee tehdä selkeä pesäero aiempaan hallitukseen. Conte ei kelpaa puolueelle tästä syystä pääministeriksi.
– Tässä ei ole mitään henkilökohtaista, Zingaretti kertoi.
M5S:n parlamentaarikoiden vähennys on puolueelle kynnyskysymys. Kysymys näyttäisi johtavan perustuslakiuudistukseen, mikä on ainakin hidas prosessi, joskaan ei mahdoton.
Liiton kannatus vajonnut
Hallituskriisin laukaissut Liitto on uusimpien mielipidekyselyjen mukaan menettänyt noin 38 prosentin kannatuksestaan lähes 7 prosenttiyksikköä. Puolue on edelleen Italian suosituin.
Toukokuun alkupuolella PD ohitti kannatuskyselyissä M5S:n Tähtiliike on kuitenkin hyötynyt hallituskriisistä. Puolueen kannatus on toipunut. Puoluetta äänestäisi nyt joka viides italialainen. PD:n kannatus on 23 prosentin tuntumassa.
Neljäs ja viides sija menevät oikeistokoalition Forza Italialle ja Italian veljille. Molemmat nappaisivat kannatusmittausten perusteella 7 prosentin äänisaaliin.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Italiaan hallituskriisi – Vaalit mahdollisesti jo lokakuussa
Italian poliittinen tilanne kääntynyt päälaelleen – Myrkyn sijaan Brysselille tarjolla akkuhappoa
Italian pääministeri Conte pyytää eroa
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Miko Bergbom: Päätös Somalian maaohjelman keskeyttämisestä on oikea
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää