

Italialaisia miehiä istuskelemassa 2003. Kuvituskuvaa. Alex Miley, Flickr.
Italian väestö hyvin iäkästä, voimakas vaikutus koronakuolleisuuteen
Italiassa on nyt enemmän koronan takia kuolleita kuin Kiinassa. Virus on niittänyt Italiassa erityisesti vanhuksia, joista monilla on ollut muitakin sairauksia. Italian väestö on hyvin iäkästä, ja tämä näkyy koronaviruksen uhriluvuissa. Vanhukset ovat riskiryhmä myös Suomessa.
Koronavirukseen liittyvien kuolintapausten määrä on Italiassa jatkuvassa nousussa. Pelkästään lauantaina rekisteröitiin 793 koronakuolemaa yhdessä päivässä, uutisoi New York Times. Kyseessä oli suurin päivittäinen kuolonuhrien määrä tähän mennessä.
Italiassa on nyt yli 53 000 rekisteröityä tartuntaa ja yli 4800 kuollutta. Epidemia on yhä kiihtymässä. Jo nyt Italia on mennyt Kiinan ohi kuolonuhrien määrässä, jos Kiinan virallisiin tilastoihin on luottaminen.
Ikääntynyt väestö on altis koronalle
Synkkiin lukuihin vaikuttaa osaltaan se, että Italian väestö on paljon ikääntyneempää kuin Kiinan. Noin 23 prosenttia Italian väestöstä on yli 64-vuotiaita. Ja koronavirus on erityisen kohtalokas vanhuksille, joilla on usein muitakin perussairauksia, kuten diabetes tai sydän- ja verisuonisairaudet.
Myös tavallinen kausi-influenssa niittää heikkokuntoisia vanhuksia. Italialaistutkimuksen mukaan normaali talvikauden influenssa-aalto johtaa joka vuosi jopa 20 000 vanhuksen kuolemaan.
Uutistoimisto Reuters kertoo, että Italian terveydenhuoltoviranomaiset tiedottivat äskettäin koronavirukseen kuolleiden keski-iän olevan 78,5 vuotta. Nuorin uhri oli 31-vuotias ja vanhin 103. Lähes kaikilla kuolleilla oli muita perussairauksia. Noin 76 prosenttia kuolleista oli iältään 70-89-vuotiaita. Miehiä oli 70,6 prosenttia ja naisia 29,4 prosenttia.
Suomen väestö on mediaani-iältään Italian ja Kiinan välissä
Italian väestön mediaani-ikä on 46,5 vuotta. Suurista maista vanhempi väestö on Japanissa (48,6) ja Saksassa (47,8). Suomen väestö on mediaani-iältään 42,8 vuotta, eli meillä on selvästi italialaisia nuorempi väestö, mutta vanhempi kuin Kiinassa (38,4).
Ikärakenteensa puolesta parhaiten koronalta turvassa on Niger, jossa väestön mediaani-ikä on uskomattomat 14,8 vuotta. Monissa muissakin Afrikan maissa ikärakenne on samaa luokkaa. Esimerkiksi Somaliassa väestön mediaani-ikä on 18,5 vuotta.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Italian epidemia pahenee joka rintamalla – Etelä-Italiassa pelätään tragediaa

Belgiassa enemmän koronaan kuolleita kuin Kiinassa

Korona näkyy Ruotsin mediassa – sunnuntain sanomalehdessä yhdeksän sivua kuolinilmoituksia
Viikon suosituimmat

Käsittämätön kahakka vaaliteltalla – Sofia Virta usutti avustajiaan häiriköimään työtään tekevää toimittajaa – kameraa revittiin kädestä, naamaan läpsittiin vaaliesitteillä
”En ole 20 toimittajavuoden aikana nähnyt poliitikkoa, joka hoitaisi mediasuhteitaan yhtä ala-arvoisesti.”

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Vaalivalvojaiset – suora lähetys

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Wille Rydman: Helsingin poliittisesta ilmapiiristä tulossa punavihreä – ”Ihmiset tulevat ainakin näkemään, mihin suuntaan Helsinkiä ei pidä viedä”
Perussuomalaiset saa Helsinkiin pienen valtuustoryhmän. - Teemme valtuustossa kaiken sen minkä voimme. Edustamme tervehenkistä sinivalkoista politiikkaa, ja pidämme ääntä senkin edestä, minkä vaalituloksessa menetimme, Wille Rydman sanoo ja kehottaa ammentamaan valituloksesta sisua.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Samuli Salminen ja Simo Grönroos avaavat karuja tutkimustuloksia: Maahanmuutto ei ole ratkaisu väestön ikääntymiseen vaan Ponzi-pyramidihuijaus, joka pahentaa tilannetta
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää