Italialaisia miehiä istuskelemassa 2003. Kuvituskuvaa. Alex Miley, Flickr.
Italian väestö hyvin iäkästä, voimakas vaikutus koronakuolleisuuteen
Italiassa on nyt enemmän koronan takia kuolleita kuin Kiinassa. Virus on niittänyt Italiassa erityisesti vanhuksia, joista monilla on ollut muitakin sairauksia. Italian väestö on hyvin iäkästä, ja tämä näkyy koronaviruksen uhriluvuissa. Vanhukset ovat riskiryhmä myös Suomessa.
Koronavirukseen liittyvien kuolintapausten määrä on Italiassa jatkuvassa nousussa. Pelkästään lauantaina rekisteröitiin 793 koronakuolemaa yhdessä päivässä, uutisoi New York Times. Kyseessä oli suurin päivittäinen kuolonuhrien määrä tähän mennessä.
Italiassa on nyt yli 53 000 rekisteröityä tartuntaa ja yli 4800 kuollutta. Epidemia on yhä kiihtymässä. Jo nyt Italia on mennyt Kiinan ohi kuolonuhrien määrässä, jos Kiinan virallisiin tilastoihin on luottaminen.
Ikääntynyt väestö on altis koronalle
Synkkiin lukuihin vaikuttaa osaltaan se, että Italian väestö on paljon ikääntyneempää kuin Kiinan. Noin 23 prosenttia Italian väestöstä on yli 64-vuotiaita. Ja koronavirus on erityisen kohtalokas vanhuksille, joilla on usein muitakin perussairauksia, kuten diabetes tai sydän- ja verisuonisairaudet.
Myös tavallinen kausi-influenssa niittää heikkokuntoisia vanhuksia. Italialaistutkimuksen mukaan normaali talvikauden influenssa-aalto johtaa joka vuosi jopa 20 000 vanhuksen kuolemaan.
Uutistoimisto Reuters kertoo, että Italian terveydenhuoltoviranomaiset tiedottivat äskettäin koronavirukseen kuolleiden keski-iän olevan 78,5 vuotta. Nuorin uhri oli 31-vuotias ja vanhin 103. Lähes kaikilla kuolleilla oli muita perussairauksia. Noin 76 prosenttia kuolleista oli iältään 70-89-vuotiaita. Miehiä oli 70,6 prosenttia ja naisia 29,4 prosenttia.
Suomen väestö on mediaani-iältään Italian ja Kiinan välissä
Italian väestön mediaani-ikä on 46,5 vuotta. Suurista maista vanhempi väestö on Japanissa (48,6) ja Saksassa (47,8). Suomen väestö on mediaani-iältään 42,8 vuotta, eli meillä on selvästi italialaisia nuorempi väestö, mutta vanhempi kuin Kiinassa (38,4).
Ikärakenteensa puolesta parhaiten koronalta turvassa on Niger, jossa väestön mediaani-ikä on uskomattomat 14,8 vuotta. Monissa muissakin Afrikan maissa ikärakenne on samaa luokkaa. Esimerkiksi Somaliassa väestön mediaani-ikä on 18,5 vuotta.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Italian epidemia pahenee joka rintamalla – Etelä-Italiassa pelätään tragediaa
Belgiassa enemmän koronaan kuolleita kuin Kiinassa
Korona näkyy Ruotsin mediassa – sunnuntain sanomalehdessä yhdeksän sivua kuolinilmoituksia
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Näin Yle valeuutisoi pikkutyttöjen teurastuksen
Itäkeskuksen muslimiyrittäjä HS:lle: Hameen on oltava löysä lantion kohdalta, jotta muut miehet kuin minä eivät näe
Helsingin Itäkeskuksen Hansasillalla esillä ollut islamilaisia pukeutumissääntöjä esittelevä kyltti on puhututtanut mediassa ja somessa tällä viikolla. Kyltissä kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa samankaltaisia kylttejä on nähty jo pitkään. Saksassa on tuotu oikeuden eteen myös sharia-poliiseja.
Maahanmuuttopolitiikka kiristyy koko EU:ssa – PS-meppi Sebastian Tynkkynen: ”Ratkaisujen aika on tullut” – kokoomuksen meppi Aura Salla nosti äärioikeistokortin
Euroopan unionin maahanmuuttopolitiikka on liikkeessä ja kääntymässä selvästi tiukempaan suuntaan. Sekä keskeisissä EU-toimielimissä että jäsenvaltioiden hallinnoissa ilmenee tahtotilaa tiukentaa maahanmuuton sääntöjä ja tehostaa laittomasti EU:ssa oleskelevien palautuksia. - Ihmisoikeuksista EU:ssa pidetään jatkossakin kiinni, mutta kenenkään ihmisoikeus ei ole oleskelu laittomasti EU-maissa, perussuomalaisten meppi Sebastian Tynkkynen sanoo.
Vihersiirtymä vastatuulessa: Saksalaisautoilijat vaihtavat sähköautonsa bensaan ja dieseliin
Autoilijoiden siirtyminen sähköisiin kulkuvälineisiin tökkii välittömästi, kun tuet loppuvat. Saksassa jopa kolmannes sähköautoaan vaihtaneista on siirtynyt takaisin bensaan tai dieseliin sen jälkeen, kun avustukset hiipuivat. Tavoite fossiilivapaasta uusien autojen kaupasta vuonna 2035 karkaa yhä kauemmaksi.
Mäenpää: Itäkeskuksen kyltit seurausta vihreiden maahanmuuttopolitiikasta
Yksi kuluvan viikon kuumimmista puheenaiheista on ollut Helsingin Itäkeskukseen ilmestynyt herättänyt ohjetaulu koskien musliminaisten pukeutumista. Perussuomalaisten kansanedustaja Juha Mäenpää muistuttaa ohjeistuksesta pöyristynyttä vihreiden puheenjohtajaa Sofia Virtaa siitä, että tapahtunut on seurasta vihreidenkin tukemasta avoimien rajojen maahanmuuttopolitiikasta.
Yle kehysti Trumpin kampanjatilaisuuden vitsin rasismiksi: ”Roskasaari” – tosiasiassa Puerto Rico hukkuu roskiin
Ylen toimittajien mieleen ei tullut tarkistaa, miksi Amerikassa on ennenkin kutsuttu Puerto Ricoa roskasaareksi. Rasismi ei liity asiaan, vaan vertaus on sangen kirjaimellinen, koska roskia Puerto Ricossa riittää. Saaren asukkaiden yksi suurimpia ongelmia onkin jäteasemien tilan puute, ja eri arvioiden mukaan kaatopaikkatila saattaa loppua kesken 2–4 vuodessa.
Kamala Harris on positiivisen erityiskohtelun tuotos – maailman menestynein “DEI-rekry”
Kamala Harris on uransa joka käänteessä hyötynyt siitä, että hän on nainen ja kuuluu rodulliseen vähemmistöön. Hän on malliesimerkki siitä, miten paljon positiivinen erityiskohtelu voi edistää vähemmistöjen menestystä. Varapresidenttinä hän oli Bidenin "DEI-rekry", joka lopulta syrjäytti presidentti Bidenin. Nyt hänellä on mahdollisuus nousta maailman mahtavimman maan presidentiksi.
PS-Nuoriso: Suomessa ei ole sijaa sharia-laille
Perussuomalainen Nuoriso on tyrmistynyt, mutta ei vähääkään yllättynyt islamilaisten pukeutumissääntöjen julistamisesta Itäkeskuksessa. Uutisoidussa julisteessa kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa julisteet ovatkin jo vuosia sitten vaihtuneet islamistisiin “sharia-poliiseihin”, jotka häiriköivät kansalaisia islamilaisten oppien rikkomisesta.
Koko läntinen maailma velloo tunnemyrskyissä – Suomestakin tuli puberteettiyhteiskunta, jota rakennetaan fiilispohjalta
Tietokirjailija-kouluttaja Katleena Kortesuon uutuuskirja "Tunteet tapissa" kertoo havainnollisesti, kuinka olemme siirtyneet tietopohjaisesta konsensusyhteiskunnasta tunneuskovaisuuden maailmaan, jonka perustukset valettiin 1980- ja 1990-luvuilla. Monelta osin yhteiskuntamme on kuin 13-vuotias teini, joka kokee tunteita vahvasti ja viskoutuu tunnemyrskyn mukana milloin mihinkin suuntaan. Pelkkä tunne on kuitenkin surkea kumppani silloin, jos edessä on vaikea ja kauaskantoinen päätös.
Kun transkiihkoilu tieteen jyräsi: woke-aktivistilääkäri salasi tutkimustulokset, joiden mukaan murrosiän siirtäminen ei paranna nuorten mielenterveyttä
Merkittävänä transoikeuksien puolestapuhujana tunnettu lääkäri myönsi estäneensä julkaisemasta tutkimustuloksia vuosikymmenen takaisesta hankkeesta, jonka tulokset eivät miellyttäneet häntä. Veronmaksajien rahoittaman, 10 miljoonaa dollaria maksaneen hankkeen tarkoituksena oli selvittää murrosikää jarruttavien hoitojen vaikutuksia amerikkalaislapsiin. Tutkimuksesta ei löytynyt näyttöä sille, että murrosiän lykkääminen parantaisi potilaiden mielenterveyttä. New York Timesin haastattelema kohutohtori Johanna Olson-Kennedy uskoo, että lapsille suunnattujen transhoitojen kriitikot saattaisivat hyödyntää tutkimustuloksia poliittisesti. Olson-Kennedyn toimintaa on arvosteltu tieteen vastaiseksi. Kriitikot huomauttavat, että tutkimustulosten panttaaminen estää kansaa saamasta tieteellistä tietoa aiheesta, joka jakaa amerikkalaisten mielipiteitä erittäin jyrkästi.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää