

LEHTIKUVA
Italian vaalivoittajat toistavat vaalilupauksiaan – maa on törmäyskurssilla komission ja pohjoisten EU-maiden kanssa
Italian vaalien jälkeen uusi parlamentti ja senaatti järjestäytyvät ensi kertaa maaliskuun 24. päivänä. Tuolloin valitaan kumpaankin kamariin puhemiehet. Samalla viralliset hallitustunnustelut alkavat.
Maan presidentti Sergio Mattarella (kuvassa) on peräänkuuluttanut vastuullista hallitusta. Hänen käsissään on uuden hallituksen muodotaminen, sillä hän määrää hallitustunnustelijan.
Vaalivoittajiksi julistautuneet Viiden tähden liike ja Liitto ovat toistaneet omat vaalilupauksensa. Viiden tähden liike pitää kiinni 780 euron kuukausittaisesta minimitoimeentulosta, joka ulottouisi noin yhdeksälle miljoonalle italialaiselle. Maan tilastokeskus on laskenut sen tuovan 15 miljardin euron kolon maan budjettiin.
Liitto keventäisi verotusta
Liiton puheenjohtaja Matteo Salvini totesi suorasukaisesti, että heidän talousohjelmansa on tyystin päinvastainen kuin mitä Euroopan komissio toivoo sen olevan. Oikeistoblokin suurimmaksi puolueeksi noussut Liitto esittää alhaista tasaveromallia. Budjetin tasapainottamiseksi ei tehdä suuria muutoksia. Siten myös Liiton budjettikurittomuus tietää päänsärkyä Brysselille.
Salvinin mukaan Brysselissä tyytyväisyys kuitenkin nousisi Italian talouden kasvaessa.
– Me leikkaamme verotusta ja byrokratiaa. Kunnioitamme EU:n budjettisäännöksiä niin kauan kuin ne mahdollistavat Italian talouden kasvun. Muutoin me toimimme italialaisten parhaaksi, emmekä parin byrokraatin mieleen, Salvini sanoi viitaten byrokraateilla komissioon.
Demareilla ristiriitainen suhtautuminen Viiteen tähteen
Sosiaalidemokraateilla (PD) voi olla ratkaiseva asema tulevan hallituksen muodostuksessa. Jotkut demarit näkisivät puolueensa mielellään yhteishallituksessa Viiden tähden liikkeen kanssa tai antamalla liikkeelle epäsuoraa tukea oppositiosta käsin. Tällä hallituspohjalla vältyttäisiin Viiden tähden liikkeen ja Liiton hallitukselta.
Rumasta vaalitappiosta huolimatta PD:n vetämän keskusta-vasemmistoblokin ja Viiden tähden liikkeen yhteishallitus muodostaisi enemmistön.
PD:n ex-pääministeri Matteo Renzi ei halua viedä puoluettaan hallitukseen. Hän on aiemmin kertonut eronsa ajankohdan toteutuvan vasta sitten, kun Italialla on toimiva hallitus. Renzi kuitenkin erosi puoluejohtajan paikalta maanantaina. PD:ssä kritisoitiin Renzin eron lykkäystä.
Renzin mukaan sekä Liitto, että Viiden tähden liike ovat ääripuolueita, eikä PD voi tehdä näiden kanssa minkäänlaista yhteistyötä. Puolueen varapuheenjohtaja Maurizio Martina kertoi PD:n paikan olevan oppositiossa.
Pohjoisten EU-maiden velan uudelleenjärjestelyehdotus olisi Italialle myrkkyä
Tukku pohjoisia EU-maita korostaa unionin jäsenmaiden velan hallittua uudelleenjärjestelyä. Suomi lukeutuu näihin jäsenmaihin. Tällainen esitys tuskin käy yhdellekään italialaispuolueelle. Italian pankkisektori tuskailee tuottamattomien luottojen kanssa ja maan pankeilla on rutkasti Italian velkaa taseissaan. Niiden uudelleenjärjestely kriisitilanteessa rokottaisi suoraan maan pankkien taseita ja se iskisi suoraan italialaisten lompakoihin.
Italian valtionvelka on yli kaksi kertaa niin suuri kuin Maastrichtin sopimus edellyttää. Euromääräisesti sitä on massiivisesti ylittäen 2 200 miljardia euroa.
Mattarellalla on joka tapauksessa hyvin hankala tehtävä luovia Italiaan EU-myönteinen hallitus, koska yli 50 prosenttia äänistä meni EU-kriittisille puolueille. Mattarella voisi nimetä teknokraattihallituksen, mutta se tietäisi poliittista myrskyä. Italialla on viime vuosina ollut vaaleilla valitsemattomia pääministereitä.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Italian parlamenttivaaleista saattaa tulla kansallismielisten voimien näytös

Päälle unohtuneet mikrofonit paljastivat: Viiden tähden liike jyrää, Salvini voi ohittaa Berlusconin

Italian vaaleissa täystyrmäys euromyönteisille – Renzi ulos sosiaalidemokraattien johdosta

Italian vaalitulos herättää Halla-ahossa optimismia – “Sosialistipuolue hävisi, kuten sosialisteille onkin oikein”

Italiassa Viiden tähden liike ja oikeistokoalitio sopivat parlamentin puhemiehistä – hallituspohjaa yhä arvuutellaan
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää