

LEHTIKUVA
Italian vaalivoittajat toistavat vaalilupauksiaan – maa on törmäyskurssilla komission ja pohjoisten EU-maiden kanssa
Italian vaalien jälkeen uusi parlamentti ja senaatti järjestäytyvät ensi kertaa maaliskuun 24. päivänä. Tuolloin valitaan kumpaankin kamariin puhemiehet. Samalla viralliset hallitustunnustelut alkavat.
Maan presidentti Sergio Mattarella (kuvassa) on peräänkuuluttanut vastuullista hallitusta. Hänen käsissään on uuden hallituksen muodotaminen, sillä hän määrää hallitustunnustelijan.
Vaalivoittajiksi julistautuneet Viiden tähden liike ja Liitto ovat toistaneet omat vaalilupauksensa. Viiden tähden liike pitää kiinni 780 euron kuukausittaisesta minimitoimeentulosta, joka ulottouisi noin yhdeksälle miljoonalle italialaiselle. Maan tilastokeskus on laskenut sen tuovan 15 miljardin euron kolon maan budjettiin.
Liitto keventäisi verotusta
Liiton puheenjohtaja Matteo Salvini totesi suorasukaisesti, että heidän talousohjelmansa on tyystin päinvastainen kuin mitä Euroopan komissio toivoo sen olevan. Oikeistoblokin suurimmaksi puolueeksi noussut Liitto esittää alhaista tasaveromallia. Budjetin tasapainottamiseksi ei tehdä suuria muutoksia. Siten myös Liiton budjettikurittomuus tietää päänsärkyä Brysselille.
Salvinin mukaan Brysselissä tyytyväisyys kuitenkin nousisi Italian talouden kasvaessa.
– Me leikkaamme verotusta ja byrokratiaa. Kunnioitamme EU:n budjettisäännöksiä niin kauan kuin ne mahdollistavat Italian talouden kasvun. Muutoin me toimimme italialaisten parhaaksi, emmekä parin byrokraatin mieleen, Salvini sanoi viitaten byrokraateilla komissioon.
Demareilla ristiriitainen suhtautuminen Viiteen tähteen
Sosiaalidemokraateilla (PD) voi olla ratkaiseva asema tulevan hallituksen muodostuksessa. Jotkut demarit näkisivät puolueensa mielellään yhteishallituksessa Viiden tähden liikkeen kanssa tai antamalla liikkeelle epäsuoraa tukea oppositiosta käsin. Tällä hallituspohjalla vältyttäisiin Viiden tähden liikkeen ja Liiton hallitukselta.
Rumasta vaalitappiosta huolimatta PD:n vetämän keskusta-vasemmistoblokin ja Viiden tähden liikkeen yhteishallitus muodostaisi enemmistön.
PD:n ex-pääministeri Matteo Renzi ei halua viedä puoluettaan hallitukseen. Hän on aiemmin kertonut eronsa ajankohdan toteutuvan vasta sitten, kun Italialla on toimiva hallitus. Renzi kuitenkin erosi puoluejohtajan paikalta maanantaina. PD:ssä kritisoitiin Renzin eron lykkäystä.
Renzin mukaan sekä Liitto, että Viiden tähden liike ovat ääripuolueita, eikä PD voi tehdä näiden kanssa minkäänlaista yhteistyötä. Puolueen varapuheenjohtaja Maurizio Martina kertoi PD:n paikan olevan oppositiossa.
Pohjoisten EU-maiden velan uudelleenjärjestelyehdotus olisi Italialle myrkkyä
Tukku pohjoisia EU-maita korostaa unionin jäsenmaiden velan hallittua uudelleenjärjestelyä. Suomi lukeutuu näihin jäsenmaihin. Tällainen esitys tuskin käy yhdellekään italialaispuolueelle. Italian pankkisektori tuskailee tuottamattomien luottojen kanssa ja maan pankeilla on rutkasti Italian velkaa taseissaan. Niiden uudelleenjärjestely kriisitilanteessa rokottaisi suoraan maan pankkien taseita ja se iskisi suoraan italialaisten lompakoihin.
Italian valtionvelka on yli kaksi kertaa niin suuri kuin Maastrichtin sopimus edellyttää. Euromääräisesti sitä on massiivisesti ylittäen 2 200 miljardia euroa.
Mattarellalla on joka tapauksessa hyvin hankala tehtävä luovia Italiaan EU-myönteinen hallitus, koska yli 50 prosenttia äänistä meni EU-kriittisille puolueille. Mattarella voisi nimetä teknokraattihallituksen, mutta se tietäisi poliittista myrskyä. Italialla on viime vuosina ollut vaaleilla valitsemattomia pääministereitä.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Italian parlamenttivaaleista saattaa tulla kansallismielisten voimien näytös

Päälle unohtuneet mikrofonit paljastivat: Viiden tähden liike jyrää, Salvini voi ohittaa Berlusconin

Italian vaaleissa täystyrmäys euromyönteisille – Renzi ulos sosiaalidemokraattien johdosta

Italian vaalitulos herättää Halla-ahossa optimismia – “Sosialistipuolue hävisi, kuten sosialisteille onkin oikein”

Italiassa Viiden tähden liike ja oikeistokoalitio sopivat parlamentin puhemiehistä – hallituspohjaa yhä arvuutellaan
Viikon suosituimmat

Intia juhlii hiilenlouhinnan ennätystä – Suomi murehtii porojen röyhtäyksiä
Suomessa murehditaan lehmien pieruja ja porojen röyhtäyksiä, jotka ilmastoaktivistien mukaan tuhoavat koko maailman ilmaston. Samaan aikaan Intiassa juhlitaan sitä, että maa tuottaa enemmän hiiltä kuin koskaan. Intialaiset iloitsevat, koska edullinen fossiilinen polttoaine tarkoittaa heille halpaa energiaa, talouskasvua ja omavaraisuutta.

SDP jälleen turpo-kuutamolla – kun Lulu Ranne totesi, ettei suomalainen puolustusteollisuus välttämättä hingu työntekijöiksi venäläisiä, demarit menivät välittömästi epäkuntoon
Vaikuttaisi itsestäänselvyydeltä, että suomalainen puolustusteollisuus toivoo työvoimaa, joiden lojaliteeteista voidaan kohtuullisella varmuudella mennä takuuseen. Yhtä lailla vaikuttaa itsestäänselvältä, etteivät Suomeen saapuvat venäläiset sattuneesta syystä ole puolustusvoimien ykkösrekryjä. Asian ääneensanominen aiheutti kuitenkin Hämeenlinnan valtuustossa melkoisen demariäläkän.

Yle-pomo Merja Ylä-Anttila skippasi viime viikolla kysymyksen Yleisradion vasenkallistumasta – ”Mikään tutkimus ei tällaista todista…”
EVA:n juuri julkaistu syksyn 2024 arvo- ja asennetutkimus paljastaa, että jopa 40 prosenttia suomalaisista katsoo Yleisradion uutisoinnin oleva vasemmalle kallellaan. Perussuomalaisten kansanedustaja Pekka Aittakumpu kysyi viime viikolla samasta asiasta Yleisradion toimitusjohtajalta Merja Ylä-Anttilalta, joka tuolloin katsoi, että kysymykseen vastaaminen on hankalaa.

Vihreät syyllistää suomalaisia rasismista – samaan aikaan vihreä kansanedustaja syynää julkisista tapahtumista ihmisten ihonväriä
Vihreät lähtee kunta- ja aluevaaleihin ylimielisessä woke-asennossa, eli puolue solvaa nyt äänestäjiä rasisteiksi. Kaksisuuntaisesta keskustelusta kieltäytyneen puolueen arvioidaan jo olevan kriisitilassa.

Musk-viha roihuaa ja Teslat palavat – erityisesti transseksuaalit vihaavat maailman rikkainta miestä
Elon Muskin omistaman yrityksen valmistamat sähköautot ovat joutuneet vasemmistolaisten vihan kohteeksi. Tesloja on naarmutettu, sotkettu maalilla ja tuhottu polttopulloilla. Erityisesti transseksuaalit tuntuvat vihaavan Elon Muskia. Tuleeko Tesla-mellakoista uusi Black Lives Matter -ilmiö?

Vieläkö muistat? Sanna Marin kiisti kielitaidottomien hoitajien aiheuttavan ongelmia – nyt hoitajaliitto SuPer pelkää vieraskielisten hoitajien vaarantavan jo potilasturvallisuutta
Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Superin julkaisema tuore selvitys viimeistään osoittaa kaikille, että sotealan ongelmia ei ole mahdollista korjata siten, että alalle aktiivisesti haalitaan henkilökuntaa maailman toiselta puolelta. Vielä eduskuntavaalien 2023 alla monet eturivin poliitikot kuitenkin pyrkivät kiistämään kielitaidottomien hoitajien työyhteisölle aiheuttamat ongelmat ja työyhteisölle kasaantuvan lisäkuorman.

Yle painostaa hallitusta likaisilla menetelmillä – Antikainen: Johtajat vaihtoon
Yleisradion toiminnassa on havaittu vakavia epäkohtia muutosneuvotteluiden jälkeen, ja irtisanomisten perusteet ovat herättäneet runsaasti kysymyksiä. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen vaatii, että Ylen tulee leikata kustannuksiaan hallinnon ja byrokratian puolelta sen sijaan, että se lakkauttaa suositut ohjelmat ja irtisanoo arvostettuja toimittajia.

EVA:n tutkimuksen tulos on karua luettavaa Ylestä – Vigelius: ’’Puolueellisuus ei kuulu verorahoitteiseen mediaan’’
Tänään julkaistun EVA:n Arvo- ja asennetutkimuksen mukaan jopa 40 prosenttia suomalaisista arvioi Yle Uutisten painottavan tiedonvälityksessään vasemmistolaista näkökulmaa.

Bernerin taksilaki kylvää tuhoa, mutta korjaus tulee: Taksisääntelyn uudistus eduskuntaan vielä tänä vuonna – ”Kuljettajien vaatimustasoa tiukennetaan huomattavasti”
Hallitus panostaa arjen sujuvuuteen ja turvallisuuteen uudistamalla taksialan sääntelyä. Tavoitteena on palauttaa Suomeen turvalliset taksit ja luottamus koko taksialaan. Pitkään valmisteltu hallituksen esitys on tarkoitus antaa eduskuntaan vielä tämän vuoden puolella, syysistuntokaudella 2025.

EVA tutki: Jopa 40 prosenttia suomalaisista arvioi Yleisradion uutisoinnin kallistuvan tiedonvälityksessään poliittisesti vasemmalle
EVA:n juuri julkaistu syksyn 2024 arvo- ja asennetutkimus paljastaa yllättäviä tuloksia kansalaisten suhtautumisesta Yleisradion uutistuotantoon. Jopa 40 prosenttia vastaajista pitää Yle Uutisia vasemmalle kallistuvana. Vastaajista 19 prosenttia arvioi Ylen näkökulman olevan selvästi vasemmistolainen. Tutkimuksessa vain SDP:n puoluemedia Demokraatti ja vasemmistoliiton Kansan Uutiset arvioitiin vielä Yle Uutisiakin vasemmistolaisemmiksi.
Uusimmat
Toimitus suosittelee

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää