Italian vaalien alla oikeistoblokki lupaa kuun taivaalta
Italiassa järjestetään parlamenttivaalit 4. maaliskuuta. Vaaleihin osallistuu kolme merkittävää blokkia. Minkään blokin ei kuitenkaan odoteta saavuttavan riittävää äänimäärää enemmistöhallituksen muodostamiseen. Oikeistoblokki on lähimpänä tätä päämäärää. Sen takana tulevat EU-myönteinen vasemmistoblokki ja keskenään kisaileva Viiden tähden liike.
Oikeistoblokin vaalilupaukset ovat hurjia. Lupauksiin lukeutuvat muun muassa eurokriisivuosina tehdyn eläkeuudistuksen kumoaminen ja alhainen tasaveromalli. Italialaislehti La Repubblican laskelmien mukaan oikeistoblokin vaalilupaukset kairaavat mittavan 200 miljardin euron budjettiaukon.
Italia on Euroopan velkaisin maa
Oikeistoblokin vaalilupausten rahoitus on epäselvää. Vaihtoehtoja on kolme. Joko budjettikuria tiukennetaan jostain muualta, tai alijäämä kuitataan ottamalla velkaa. Kolmas vaihtoehto on, että lupauksia ei edes yritetä pitää.
Näin suuren budjettialijäämän kuittaaminen velalla on periaatteessa kiellettyä, sillä Italia menisi ryminällä aivan väärään suuntaan kuin mihin kasvu- ja vakaussopimus edellyttää. Budjettialijäämä ei saisi ylittää kolmea prosenttia suhteessa maan bruttokansantuotteeseen.
Lisäksi Italialla on euroissa mitattuna velkaa valmiiksi jo mykistävät 2 300 miljardia euroa. Se on hieman yli 130 prosenttia maan bruttokansantuotteesta. Sopimuksen mukaan Italian tulisi kiristää budjettikuria asteittain niin, että velkaisuusaste laskisi kohti 60 prosentin lukemaa.
Oikeiston lupauksia pidetään vastuuttomina
Italian ex-pääministeri Mario Monti pitää oikeiston vaalilupauksia yksinkertaisesti vastuuttomina. Hänen mukaansa lupausten kuittaaminen aiheuttaisi katastrofin.
Italian talousministeri Pier Carlo Padoan on Montin kanssa samoilla linjoilla. Hänen mielestään lupausten lunastaminen kumoaisi kaiken sen työn, jonka Italia on tehnyt viime vuosien aikana pyrkiessään trimmaamaan talouttaan.
EU:n talouskomissaari Pierre Moscovici on esittänyt niin ikään huolensa Italian tulevista vaaleista. Hän aikoo kuitenkin odottaa vaalien tulosta ja tulevan hallituksen tekoja ja sitoutumista EU:hun.
Oikeistoblokki luopunut eurovastaisuudestaan – vai onko?
Eurovastaisina mielletyt puolueet ovat vaienneet aiemmista puheistaan viedä Italia ulos yhteisvaluutta eurosta. Esimerkiksi maan ex-pääministeri Silvio Berlusconi on todennut, että euroero on teknisesti mahdotonta.
Eurosta ei tosin tarvitse erota poliittisella päätöksellä. Sen voi hoitaa myös toimimalla niin, ettei yhteisvaluutan käytölle ole enää mahdollisuuksia.
Mikäli Italian oikeistoblokki pärjää vaaleissa ja aikoo pitää lupauksistaan kiinni niin holtiton velkaantuminen toisi jomovan päänsäryn euroalueelle. Italialla ei ole tosin omin päin lupaa tehtailla euroja, mutta maa voisi käyttää valtion hyväksymää rinnakkaisvaluuttaa. Rinnakkaisvaluutan yleinen hyväksyntä on toki tärkeää. Valtion hyväksymänä tällainen rinnakkaisvaluutta toisi kaivattua kansalaisten luottamusta.
Eurokriittisen brittilehti Telegraphin pitkäaikainen taloustoimittaja Ambrose Evans-Pritchard kirjoittaa keskusteltuaan oikeistoblokin yhden puolueen talousasiantuntijan kanssa, ettei puolue pidä rinnakkaisvaluutan käyttöä ongelmallisena. Rinnakkaisvaluutta olisi Euroopan keskuspankin kontrollin ulkopuolella.
Italia voisi avoimesti uhmata kasvu- ja vakaussopimuksen sääntöjä, sillä Italian keskuspankin vastuut EKP:lle ovat jo yli 450 miljardia euroa. Nämä vastuut ovat kasautuneet hiljalleen pääomapaon myötä TARGET2-järjestelmän sisällä. Eurokriisi leimahtaisi ennennäkemättömään roihuun, jos nämä TARGET2-saatavat jäisivat hoitamatta tai ne hoidettaisiin Italian omalla valuutalla.
Telegraph muistuttaa, että avoin eurovastaisuus ei riittänyt Ranskan presidentinvaaleissa. Italian eurovastaiset puolueet ovat luopuneet näkyvästä eurovastaisuudestaan juuri tästä syystä.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Uusimmat
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää