Italian vaaleissa miinavaara EU:lle – Pohjoisen liiton ja Viiden tähden liikkeen kumppanuus vaalien jälkeen olisi myrkkyä Brysselille
Noin viiden viikon päästä pidettävissä Italian parlamenttivaaleissa voi EU:n kannalta käydä kohtuullisen hyvin, kohtuullisen huonosti tai todella huonosti. EU:lle mieluisin ja varmasti hankalin lopputulema vaatii kuitenkin vaaliliittojen rapautumista. Italian hankala taloustilanne tummentaa kaikkia vaihtoehtoja.
Tässä “hyvässä skenaariossa” oikeistoblokkiin kuuluva Forza Italia saisi sen verran kannatusta, ettei oikeistokoalitio saa riittävästi parlamenttipaikkoja enemmistöhallitusta varten – mutta kuitenkin sen verran, että puolue voi liittoutua vaalien jälkeen sosialidemokraattisen PD:n kanssa.
Hyvä vaihtoehto avaa kuitenkin samalla oven EU:n kannalta hankalimpaan mahdollisuuteen. Tuolloin eurovastainen Pohjoisen liitto olisi vapaa oikeistokoalitiosta ja voisi liittoutua eurokriittisen Viiden tähden liikkeen kanssa.
Kohtuullisen huonossa vaihtoehdossa maassa jouduttaisiin pitämään uusintavaalit.
Vaaliliitoista pidettävä kiinni
Italiassa vaaliliitoista on pidettävä kiinni ja ne on solmittava ennakkoon. Oikeistoblokki vie mielipidemittausten mukaan voiton, mutta kolmen suuren kisaajan kesken tämä ei välttämättä riitä kuitenkaan enemmistöhallitukseen. Hallituskuvioiden kariuduttua puolueet voivat hakea kumppaneita yli blokkirajojen.
Tämä mahdollistaisi kahden ex-pääministerin, Forza Italian Silvio Berlusconin ja PD:n Matteo Renzin yhteisen hallituskoalition. Berlusconi on sysännyt syrjään ajatuksen rinnakkaisvaluutasta, ja hän on pyrkinyt viime aikoina esiintymään enemmän EU-myönteisenä valtiomiehenä. Hän on toisin sanoen halunnut pitää kaikki mahdollisuudet avoinna.
Renzin ehdokaslista aiheutti myrskyn
Vaalien ehdokasasettelun takarajan lähestyttyä Renzi yliviivasi PD:n sisäiset kriitikot ja asetti ehdolle hänen lähimpiä liittolaisiaan. Erityisesti puolueen vasemman laidan jäsenet ovat kritisoineet puolueen jättävän sosialidemokraattiset arvot ja ajautuvan oikealle.
Osa puolueen sisäisistä kriitikoista arveli Renzin jopa petaavan puolueen hallituskoalitiota Forza Italian kanssa, jos mielipidetiedustelujen povaama epäselvä vaalitulos toteutuu. Tällainen oikeisto-vasemmistohallituskaan ei välttämättä saa tarpeeksi edustajia Italian parlamenttiin.
PD on vaarassa menettää noin puolet nykyisistä edustajapaikoistaan. Renzi totesi ehdokaslistojen laadinnan olleen musertava kokemus.
Monimutkainen vaalimatematiikka voi yllättää
Italian vaalituloksen ennustamiseen vaikuttaa vaaliliittojen lisäksi myös yksittäisten puolueiden menestys, jos liitot repeävät vaalien jälkeen. Tuloksen ennustettavuus on taas tavallista epävarmempaa kahdesta syystä. Ensiksi Italian vaaliennusteet ovat tavanneet mennä verrokkimaita enemmän pieleen. Berlusconi yllätti viime vaaleissa ennusteet paljon suuremmalla äänimäärällään. Toiseksi Italian parlamenttipaikat jaetaan tyystin uudella tavalla, ja se voi vaikuttaa äänestyskäyttäytymiseen poikkeavasti.
Parlamenttipaikkoja jaetaan siten, että osa paikoista jaetaan vaalipiirien voittajille. Loput paikoista määritellään suhteellisella vaalimenestyksellä. Menetelmä on uusi ja se räätälöitiin vähentämään Viiden tähden liikkeen parlamenttipaikkoja näissä vaaleissa.
EU:n kannalta pahin mahdollinen hallitus muodostuisi Pohjoisesta liitosta ja Viiden tähden liikkeestä. Sitä on pidetty epätodennäköisenä, sillä jälkimmäinen on moneen otteeseen kertonut olevansa protestipuolue, joka ei solmi vaaliliittoja. Kyseessä on siten eräänlainen yksinäinen susi Italian blokkikartalla.
Puolueet voivat kuitenkin yhdistää voimansa, jos oikeistoblokki tai mikään muukaan blokki ei kykene muodostamaan hallitusta. Italialaislehti La Stampan mukaan kahden eurokriittisen puolueen välinen hallitus ei ole kuitenkaan mahdotonta.
Markkinat veikkaavat eurooppalaisvaalit usein väärin
Myös Financial Timesin vakiokolumnisti Wolfgang Münchau kirjoittaa, ettei näiden kahden puolueen hallitus ole todennäköinen vaihtoehto, mutta sen riski ei ole myöskään nolla. Hän ihmettelee markkinoiden tyyneyttä, koska eurooppalaisissa vaaleissa markkinat ovat hermostuneet “väärien vaalien” aikana.
Ranskan presidentinvaalien alla markkinoita säikäytti Kansallinen rintama. Sen sijaan Saksan liittopäivävaaleihin markkinat suhtautuivat tyynesti. Ranskassa oli pikatahdissa EU-myönteinen presidentti ja pian sen jälkeen samansuuntainen parlamentti. Saksassa taas EU-myönteiset puolueet eivät tahdo millään löytää yhteisiä päämääriä ja maassa ei ole ollut toimivaa hallitusta noin neljään kuukauteen.
Münchau havaitsee lukuisia yhtymäkohtia kahden eurokriittisen puolueen ohjelmista. Tämäkään hallitus tuskin ajaisi Italiaa irti eurosta. Sen sijaan puolueiden ohjelmista käy väistämättä selväksi se, ettei niitä noudattamalla olla likimainkaan EU:n kasvu- ja vakaussopimuksen sallimissa budjettirajoissa.
Ja vaikka tällainen EU:n painajaishallitus jäisikin toteutumatta, ei suurista blokeista yksikään ole luvannut ohjelmissaan talousuudistuksia ja tiukkaa julkista menokuuria. Vaaliohjelmissa ei olla huolissaan alhaisesta työllisyysasteesta, maan pankkien heikosta tilasta tai tuottavuuden kasvattamisesta.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Miko Bergbom: Päätös Somalian maaohjelman keskeyttämisestä on oikea
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää