Lauantaina julkistetun puoluekannatusmittauksen mukaan Italian populistipuolue La Lega on nostanut kannatuksensa 34,7 prosenttiin, eli korkeimmilleen ikinä. Viime kevään parlamenttivaaleissa kannatus oli 17,4 prosenttia, Uusi Suomi kertoo. Samalla Hallituskumppanin Viiden tähden liikkeen kannatus oli gallupissa 28,5 prosenttia. Vaaleissa puolue sai 32,7 prosentin kannatuksen, joten liikkeen kannatuslasku jäi pieneksi, ja koko hallituksen kannatus on vahvassa nousussa.
Uuden Suomen haastattelemat politiikan asiantuntijat olivat ihmeissään siitä, että hallitusaika ei ole pienentänyt populistien kannatusta.
Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho linkkasi ja kommentoi Uuden Suomen artikkelia Facebookissa.
– “Asiantuntijat” ovat hämmentyneitä, koska “asiantuntijat” eivät oman ideologisen positionsa vuoksi ymmärrä, mistä populistipuolueissa ja niiden äänestämisessä on kyse.
Halla-ahon mukaan “asiantuntijoiden” oletus on, että maahanmuuttokriittisillä teemoilla kampanjoivat puolueet eivät koskaan ole tosissaan, vaan ainoastaan ratsastavat maahanmuuttokriittisyydellä saadakseen valtaa ja asemia.
Vain lupauksensa pettäneiden puolueiden kannatus sulaa hallituksessa
– Valtaan päästyään populistien oletetaan välittömästi unohtavan lupauksensa ja vetäytyvän nautiskelemaan ministeriauton takapenkille, Halla-aho sivaltaa.
Halla-aho muistuttaa, että tällaisiakin tapauksia on ollut, ja niissä tapauksissa suosio on romahtanut.
– Protestipuolueita äänestetään kovin odotuksin, ja jos odotuksissa petytään, reaktio on nopea.
Sen sijaan Itävallan vapauspuolueen ja Italian Legan, samoin kuin Unkarin Fideszin ja Puolan Laki ja oikeus -puolueen kannatus on kuitenkin vain noussut hallitusvastuussa, Halla-aho toteaa.
– Tämä johtuu siitä, että ne ovat pitäneet kiinni lupauksistaan. Ihmiset ovat nähneet, että äänestämällä voi vaikuttaa.
Monet populismin tutkijat ja kansallismielisiä vastustavien puolueiden edustajat tulkitsevat tämän demokratian kriisiksi. Halla-aho tulkitsee toisin.
– Tämä on demokratiaa parhaimmillaan.