
Italian poliittinen tilanne kääntynyt päälaelleen – Myrkyn sijaan Brysselille tarjolla akkuhappoa
Uudet vaalit näyttävät olevan Italiassa vääjäämättömät. Puoluejohtajat ovat kieltäytymässä jo etukäteen nykyisen vaalituloksen mukaisesta toisesta mahdollisesta hallitusvaihtoehdosta. Italian senaatti äänestää tänään ajankohdasta, jolloin mitataan epäluottamus nykyiselle hallitukselle.
Äänestykseen päädyttiin, koska ajankohdasta ei päästy maanantaina yksimielisyyteen. Oikeistopuolueet haluavat käsitellä hallituksen epäluottamuksen pikaisesti. Se ei ole ihme, sillä oikeistokoalitio voi palata jälleen yhteen omana vaaliblokkinaan.
Brysselin myrkky vaihtumassa akkuhapoksi
Viimeisimpien kannatusmittausten mukaan pienempi hallituspuolue ja omalle hallitukselleen epäluottamusta esittävä Liitto saisi noin 38-39 prosentin vaalipotin. Se olisi yli kaksi kertaa enemmän kuin mitä puolue saalisti edellisissä parlamenttivaaleissa.
Viiden tähden liike saavutti kirkkaan kärkipaikan ja kahmi noin kolmasosan äänistä. Nyt sen kannatus on melko tarkalleen puolittunut.
Ennen aiempia parlamenttivaaleja Suomen Uutiset arveli EU:lle koituvan päänsärkyä, mikäli Liitto ja Viiden tähden liike muodostavat hallituksen. Presidentti Sergio Mattarella laimensi “Brysselin myrkkyä” hylätessään hallituksen esityksen valtiovarainministeristä.
Tällä kertaa arvailut voi jättää vähemmälle. Vaalituloksesta on jännättävää vain vähän. Saako Liitto keskenään parlamenttienemmistön vai ottaako se mukaan vielä radikaalimman Italian veljet -puolueen? Haluaako Liiton puheenjohtaja Matteo Salvini palata yhteen oikeistokoalitioon saavuttamaan vielä suurempaa vaalivoittoa?
Liiton ja Italian veljien varaan muodostuva hallitus on myrkyn sijaan akkuhappoa Brysselille. Liiton talousohjelman arvioidaan sysäävän Italian budjettialijäämän 2,8 prosenttiin. Se rikkoo räikeästi EU:n talouskurisopimusta Italian korkean velkamäärän vuoksi.
Sivistyssanakirjassa “Ironian” kohdalla Renzin kuva
Italian ex-pääministeri Matteo Renzi saattaa tuntea ironian kolkon naurun. Hänen henkilökohtaisen ponnistuksen vuoksi Italian vaalilakeja muutettiin keväällä 2015. Uusi laki astui voimaan kesällä 2016.
– Maahamme tulee vaalijärjestelmä, josta lopultakin tulee poliittisen vakauden referenssipiste. Se on ennakkoehto talouden ja kulttuurin kehitykselle, keskustavasemmistolaisen Demokraattisen puolueen Renzi juhlisti tuolloin saavutustaan.
Vaalilain uudistus koski kahta asiaa. Ensiksi se muutti parlamenttipaikkojen jakoperiaatteen. Kolmasosa paikoista jaettiin vaalipiirin voittajille ja loput paikat jaetaan suhteellisen vaalimenestyksen mukaan. Toiseksi puoluejohtajat saivat vallan asettaa puolueensa ehdokkaat.
Parlamenttipaikkojen uusi jakotapa johti siihen, että suuret puolueet saavat äänimääräänsä enemmän edustajia läpi. Se räätälöitiin nimenomaan hillitsemään Viiden tähden liikkeen nousua. Ironista kyllä tämä vaalitapa on nyt sementoimassa Liitolle lähestulkoon suoran enemmistön parlamenttiin. Tähän tarvitaan noin 40 prosentin äänimäärä.
Ironia ei jää tähän. Renzi valitsi Demokraattisen puolueen johtajana miltei yksinomaan hänelle lähimpänä olleita ehdokkaita. Uusi puoluejohtaja Nicola Zingaretti torppasi kansanrintamahallituksen ilmeisesti juuri tästä syystä. Hän haluaa vaihtaa Renzin luottoremmin pois parlamentista.
Salvinin ajoitus voi mennä pieleen
Salvini on ilmeisesti odotellut puolueensa kannatuksen nousua kohti kriittistä pistettä. Tuo piste on mahdollisuus saavuttaa yksin parlamentaarinen enemmistö.
Ajoitus on kaksiteräinen miekka. Italialaiset eivät ole sataan vuoteen käyneet syksyllä äänestämässä, sillä tuo aika on pyhitetty seuraavan vuoden budjettiriihelle. Italialaiset voivat rangaista vaaleissa Salvinia siitä, että maan budjetin käsittely jää vaalien vuoksi toiselle sijalle.
Salvini haluaa luonnollisesti Liiton käsialan näkyvän budjetissa, joten aikataulusta tulee tiukka.
Erikoista vertoapua Richard Gereltä
Salvini voi saada kuitenkin yllättävää vetoapua näyttelijä Richard Gereltä. Gere torui Salvinia siitä, että maan maahanmuuttolakeja on ruuvattu aiempaa kireämmiksi.
– Salvinin äänestäjien mielestä Geren ulostulo näyttää ulkopuoliselta sekaantumiselta. Salvini voi muodostaa Gerestä kuvan tekopyhänä, joka vierailee aluksella muutaman tunnin ajan tapaamassa siirtolaisia ja lähtee sitten takaisin miljoonahuvilaansa, kansainvälisten suhteiden professori Raffaele Marchetti kertoi Financial Timesille.
Salvini ehdotti Gerelle, että hän voi hyvin viedä siirtolaiset mukanaan yksityiskoneellaan Hollywoodin huvilalleen ja huolehtia heistä siellä.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Richard Gere Nicola Zingaretti Italian hallituskriisi Sergio Mattarella Matteo Salvini Matteo Renzi Italia
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viiden tähden liikkeen jäsenet hyväksyivät hallituspohjan arkkivihollisensa kanssa

Italian sosiaalidemokraatit repesi kahteen osaan
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää