
Italian parlamentin suurin puolue hajoamassa käsiin
Viiden tähden liike on horjumassa pahoin, uutistoimisto Reuters kirjoittaa. Puolueesta on loikannut ja eronnut lukuisia kansanedustajia. Puolueen kannatusluvut ovat jyrkässä laskussa ja vaalimenestys aluevaaleissa on surkeaa. Maaliskuun puoluekokouksessa puolue voi revetä jopa kolmeen osaan.
Puolue on epäonnistunut pahoin yhteistyön saralla. Puolueen vasemmistolaiset hylkäsivät puolueensa oikeistokonservatiivisen Liiton hallituksen aikana.
Nyt konservatiivit ovat jättämässä hyvästejä, kun puolue on hallituksessa yhdessä vanhan arkkivihollisensa kanssa.
Jako kolmeen
Puolueessa vellovat kolmensuuntaiset voimat. Yksi osa haluaisi palata protestiliikkeen juurilleen ja ottaa etäisyyttä osapuilleen kaikista muista italialaisista puolueista. Toinen osa haluaisi palata Liiton kumppaniksi. Kolmannen ryhmän mielestä puolueen tulisi vahvistaa hallitusyhteistyötä sosiaalidemokraattien kanssa.
Viime viikolla käytyjen Emilia-Romagnan aluevaalien jälkeen tulos oli Viiden tähden liikkeelle musertavaa katseltavaa. Puolue keräsi vaivaiset 3,5 prosenttia äänistä. Se on pyöristäen noin kymmenesosa siitä, mitä puolue sai Italian parlamenttivaaleissa vuonna 2018.
Hieman ennen vaaleja puolueen puheenjohtajan paikalta erosi ulkoministerinä toimiva Luigi Di Maio. Uusi puheenjohtaja olisi tarkoitus valita maaliskuussa, mutta puoluekokousta on lykätty muutamalla viikolla. Di Maion ero ei tuonut uudistavaa ja tuoretta voimaa aluevaaleihin. Ero pikemminkin alleviivasi puolueen nykyistä ahdinkoa.
Sissisotaa ja epäilyksiä
Puolueen perustamisesta lähtien liikkeessä mukana ollut veteraanipolitiikko Max Bugani tiivistää puolueen korpivaelluksen vertauskuvallisesti.
– Liike tapasi perustua runollisuuteen ja toivoon. Nyt ne ovat vaihtuneet sissisotaan ja epäilyksiin, hän pamauttaa.
Hän pitää puolueen hajoamista täysin mahdollisena. Hänen mukaansa se ei välttämättä ole edes huono asia. Hajoaminen olisi parempi kuin jatkuvien sisäisten riitojen selvittely.
Liike vuotaa
Väliaikaisella johdolla voi olla vaikeuksia pitää puolue kasassa Di Maion erottua. Jotkut puolueen kansanedustajat arvelevat puolueen vuotavan lisää edustajia ennen puoluekokousta.
Joulukuussa puolueesta loikkasi viisi senaattoria parlamentin ylähuoneesta Liittoon. Italiassa parlamentin molemmilla kamareilla on vahva merkitys. Eritoten ylähuoneessa hallituksen enemmistö on käynyt hyvin ohueksi.
Liitto-puolueesta kerrotaan, että he ovat kosiskelemassa 5-6 muuta Viiden tähden liikkeen senaattoria. Viiden tähden liikkeestä tätä riiausta ei pidetä mahdottomana.
Politiikan tutkijat tulkitsevat Viiden tähden liikkeen löyhää puoluejärjestäytymistä yhtenä syynä nykyiseen hajaannukseen. Viiden tähden liike muodostui aluksi vastustamaan tiukkoja ja jähmeitä puolueorganisaatioita. Nyt hallituspuolueena liike on juuri sitä, mitä se on alusta asti vastustanut kiivaasti.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Mitä ihmettä nyt, Italia? Puolet italialaisista haluaisi maahan superjohtajan, jonka ei tarvitsisi välittää vaaleista

Italian sosiaalidemokraatit perustavat uuden puolueen

Taloustoimittaja Sandbu: Italia on suurin este euroalueen pankkiunionille

EU:n maatalousrahat mafian taskuun – 94 ihmistä pidätetty
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Wille Rydman: Helsingin poliittisesta ilmapiiristä tulossa punavihreä – ”Ihmiset tulevat ainakin näkemään, mihin suuntaan Helsinkiä ei pidä viedä”
Perussuomalaiset saa Helsinkiin pienen valtuustoryhmän. - Teemme valtuustossa kaiken sen minkä voimme. Edustamme tervehenkistä sinivalkoista politiikkaa, ja pidämme ääntä senkin edestä, minkä vaalituloksessa menetimme, Wille Rydman sanoo ja kehottaa ammentamaan valituloksesta sisua.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Puoluesihteeri Vuorenpää vaalituloksesta: Tämä on opetus

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää