

Banca Toscana Firenzessä. Kuvityskuvaa.
Italian kansanäänestys lähestyy – sijoittajien spekulaatiot maan euroerosta ennätyskorkealla
Tutkimuslaitos Sentixin tekemän mielipidekyselyn mukaan melkein viidennes sijoittajista arvelee Italian lähtevän euroalueesta seuraavan 12 kuukauden aikana, uutistoimisto Reuters kirjoittaa. Lähtöä uumoilee 19,3 prosenttia vastaajista. Lukema on Sentixin mittauksissa korkein Italialle saatu tulos. Kyselyyn osallistui yhteensä tuhat pien- tai instititutionaalista sijoittajaa.
Italia ohitti lokakuussa tehdyissä eroarveluissa Kreikan.
Todennäköisyys sille, että jokin euromaista eroaa yhteisvaluutasta, kohosi 24,1 prosenttiin. Lukema on silti reilusti pienempi kuin eurokriisin riehuessa kesällä 2012. Tuolloin Sentixin kyselyyn vastanneet arvelivat jonkun euromaan lähtöä 70 prosentin todennäköisyydellä. Tuolloin korkea lukema selittyi Kreikan vaikean tilanteen vuoksi.
Italian euroero merkitsisi kuitenkin Kreikkaa monin verroin suurempia vaikutuksia koko Euroopalle. Italia on euroalueen kolmanneksi suurin maa heti Saksan ja Ranskan jälkeen. Maan pankkisektorilla on 360 miljardin euron edestä tuottamattomia luottoja taseissaan.
Kansanäänestyksen tulos voi johtaa pankkikriisiin
Ensi sunnuntaina järjestettävän kansanäänestyksen tulosta on vaikea ennakoida. Italian lait eivät salli mielipidetiedustelutulosten julkistamista äänestyksen alla kahteen viikkoon. Viimeisimmät kyselyt osoittavat kuitenkin siihen suuntaan, että pääministeri Matteo Renzin toivoma perustuslakiuudistus on kaatumassa ei-äänien voittoon. Renzi on kertonut astuvansa syrjään näin käydessä. Poliittinen epävarmuus tulevasta onkin saanut sijoittajat varpailleen.
Talouslehti Financial Times (FT) kirjoittaa, että peräti kahdeksan italialaispankkia on vaarassa ajautua selvitystilaan, jos ei-äänet voittavat. Pankit tarvitsevat kipeästi pääomaa. Italialaispankkien pääoman ja ongelmaluottojen välinen suuri epäsuhta vaarantaa sijoittajien halua pääomittaa pankkeja.
Pankkeja voidaan toki pääomittaa julkisin varoin. Uuden sijoittajavastuusopimuksen mukaan se tietäisi tappioita pankkeihin jo sijoittaneille.
Sijoittajavastuu satuttaisi kansalaisia
Italialaispankeilla on poikkeuksellisen paljon epätyypillisiä sijoittajia: tavalliset kansalaiset. FT:n mukaan pienyrittäjien luottojen vakuutena on käytetty muun muassa pankkien osakkeita. Osakkeiden arvon romahdettua vakuusarvot eivät ole riittäviä, ja vaikeudet voisivat johtaa suoranaiseen konkurssiaaltoon.
Yli sata tuhatta piensijoittajaa on jo menettänyt noin viisi miljardia euroa aiemmissa pankkien pelastusoperaatioissa, eikä “talkoille” näy loppua. Muun muassa teollisuuden etujärjestö Unioncamere del Veneto arvioi Veneton maakunnan bruttokansantuotteen laskevan 3,4 prosenttia tänä vuonna.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Todennäköisyyslaskelmat Italian Renzin voittoa vastaan

Kaataako Viiden tähden liike sunnuntaina Italian pääministerin?

Talouslehden tyly arvio: “Italia on suurin uhka yhteisvaluutta eurolle, jonain päivänä maata johtaa eurovastainen hallitus”
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää