Vaalitoimitsija laskee sunnuntaisen kansanäänestyksen ääniä. Rooma, Italia.
Italian kansanäänestyksen murskaluvut voivat vaikuttaa maan pankkeihin
Italian kansanäänestyksen tulokset ovat kotimaan äänissä selvillä, noin 59,3 prosenttia äänestäjistä hylkäsi esityksen. Lisäksi äänestysaktiivisuus oli italialaisen mittarin mukaan runsas, mikä osaltaan sementoi tulosta vielä lisää. Maanantain aikana maan pääministeri Matteo Renzi jättää tuloksen vuoksi eropyyntönsä presidentti Sergio Mattarellalle. Maanantaina kokoontuvat myös maan kolmanneksi suurimman pankin Monte dei Paschi di Sienan (MPS) ja yhdysvaltalaispankki JPMorganin edustajat selvittämään italialaispankin jatkoa.
JPMorgan toimii italialaispankin pääomitusaikeissa neuvonantajana. Pahoissa ongelmaluottovaikeuksissa olevan italialaispankin pitäisi vuoden loppuun mennessä saada uutta markkinaehtoista pääomaa viiden miljardin edestä. Kansanäänestyksen murskaluvut voivat vaikuttaa pääomitusaikeisiin kielteisesti. Pääomitushaaveille voi joutua vilkuttamaan myös useampi italialaispankki.
Äänestystulos heikensi euroa noin 1,5 prosenttia Yhdysvaltain dollariin nähden. Eurolla saa tällä hetkellä noin 1,05 dollaria.
Pankkien pääomitus herättää kysymyksiä
MPS-pankin pääomitus voitaisiin pääomittaa myös julkisin varoin. EU-sääntöjen vuoksi tämä tietäisi sijoittajatappioita. Italialaisilla kotitalouksilla on yhteensä 170 miljardia euroa sijoitettuna pankkien yrityslainoihin. Sijoittajavastuu pyyhkisi tätä omistusta pois joko kokonaan tai osittain. Se olisi poliittisesti hyvin arkaluonteista. Kansalaisten näkökulmasta tämä merkitsisi isoa kertaluontoista omaisuusveroa.
Pankkeja on pelastettu jo julkisvaroin aiempina vuosina. Jotkut pankit ovat saaneet pelastusrenkaan moneenkin kertaan. Joka ainoa julkisvaroilla tehty pelastuspaketti on kasvattanut Italian valtion velkataakkaa. Italian velkalasti on bruttokansansuhteeseen mitattuna yli 130 prosenttia, eli yli kaksinkertainen EU-sääntöihin nähden. Italian valtion velka on euromääräisesti euroalueen korkein, ja maailmassakin kärkisijoilla.
Pankkiirit olettavat, että MPS kansallistetaan, mikäli pääomitus ei etene toivotulla tavalla.
MPS voi aloittaa dominoketjun ja vesittää muidenkin italialaispankkien pääomitusaikeet. Esimerkiksi maan suurin pankki UniCredit toivoo kasaavansa 13 miljardia euroa uutta pääomaa. UniCreditin odotetaan pääsevän maaliin asti kaikesta huolimatta, mutta muutama keskikokoinen pankki voi olla kiperämmässä tilanteessa.
Virkamieshallitus vai ennenaikaiset vaalit?
Oppositiossa olevat Viiden tähden liike ja Pohjoinen liitto ovat vaatineet ennenaikaisia parlamenttivaaleja. Puolueet kertovat olevansa valmiit maan hallitukseen. Renzin esitystä vastusti muun muassa ex-teknokraattipääministeri Mario Monti. Hänen mielestään uudistus oli kömpelö. Monti toivoi ennen äänestystä, että Renzi jatkaisi äänestystuloksesta riippumatta.
Montin ohella uudistusta vastustaneet sosiaalidemokraatit valittivat Renzin päätöstä tehdä uudistusäänestyksestä hallituksen luottamusäänestys. Luottamus olikin heikkoa. Italian talous on edelleen samoissa lukemissa kuin maan liityttyä euroon vuonna 1999.
Presidentti Mattarellalla on kiperä tilanne. Hän voi nimittää uuden virkamieshallituksen vetäjän, ilmoittaa ennenaikaisista parlamenttivaaleista tai olla hyväksymättä Renzin eroa. Viimeisin vaihtoehto tuskin toteutuu.
Virkamieshallituksella olisi aikaa vain hieman reilu vuosi. Aikataulun mukaiset vaalit järjestetään vuonna 2018, eikä uusi hallitus ehtisi puuttua Italian talouden uudistuksiin. Huomio kiinnittyisi Italian budjetin hyväksymiseen, sekä maan vaalilakien uudistamiseen. EU:n huolena on myös se, että Italian oppositiopuolueet kasvattavat kannatustaan edelleen.
Ennenaikaiset parlamenttivaalit jatkaisivat Euroopan poliittista hermopainetta. Ajankohta vaaleille olisi EU-myönteisille puolueille myrkkyä. Ranskassa käydään keväällä presidentinvaalit. Hermoilua haluttaneen siten siirtää vuodelle 2018, jolloin Hollannin, Ranskan ja Saksan vaalit on saatu käydyksi.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Italian pääministeri tunnustaa vaalitappion, eroaa
Talouslehden tyly arvio: “Italia on suurin uhka yhteisvaluutta eurolle, jonain päivänä maata johtaa eurovastainen hallitus”
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Uusimmat
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää