Vaalitoimitsija laskee sunnuntaisen kansanäänestyksen ääniä. Rooma, Italia.
Italian kansanäänestyksen murskaluvut voivat vaikuttaa maan pankkeihin
Italian kansanäänestyksen tulokset ovat kotimaan äänissä selvillä, noin 59,3 prosenttia äänestäjistä hylkäsi esityksen. Lisäksi äänestysaktiivisuus oli italialaisen mittarin mukaan runsas, mikä osaltaan sementoi tulosta vielä lisää. Maanantain aikana maan pääministeri Matteo Renzi jättää tuloksen vuoksi eropyyntönsä presidentti Sergio Mattarellalle. Maanantaina kokoontuvat myös maan kolmanneksi suurimman pankin Monte dei Paschi di Sienan (MPS) ja yhdysvaltalaispankki JPMorganin edustajat selvittämään italialaispankin jatkoa.
JPMorgan toimii italialaispankin pääomitusaikeissa neuvonantajana. Pahoissa ongelmaluottovaikeuksissa olevan italialaispankin pitäisi vuoden loppuun mennessä saada uutta markkinaehtoista pääomaa viiden miljardin edestä. Kansanäänestyksen murskaluvut voivat vaikuttaa pääomitusaikeisiin kielteisesti. Pääomitushaaveille voi joutua vilkuttamaan myös useampi italialaispankki.
Äänestystulos heikensi euroa noin 1,5 prosenttia Yhdysvaltain dollariin nähden. Eurolla saa tällä hetkellä noin 1,05 dollaria.
Pankkien pääomitus herättää kysymyksiä
MPS-pankin pääomitus voitaisiin pääomittaa myös julkisin varoin. EU-sääntöjen vuoksi tämä tietäisi sijoittajatappioita. Italialaisilla kotitalouksilla on yhteensä 170 miljardia euroa sijoitettuna pankkien yrityslainoihin. Sijoittajavastuu pyyhkisi tätä omistusta pois joko kokonaan tai osittain. Se olisi poliittisesti hyvin arkaluonteista. Kansalaisten näkökulmasta tämä merkitsisi isoa kertaluontoista omaisuusveroa.
Pankkeja on pelastettu jo julkisvaroin aiempina vuosina. Jotkut pankit ovat saaneet pelastusrenkaan moneenkin kertaan. Joka ainoa julkisvaroilla tehty pelastuspaketti on kasvattanut Italian valtion velkataakkaa. Italian velkalasti on bruttokansansuhteeseen mitattuna yli 130 prosenttia, eli yli kaksinkertainen EU-sääntöihin nähden. Italian valtion velka on euromääräisesti euroalueen korkein, ja maailmassakin kärkisijoilla.
Pankkiirit olettavat, että MPS kansallistetaan, mikäli pääomitus ei etene toivotulla tavalla.
MPS voi aloittaa dominoketjun ja vesittää muidenkin italialaispankkien pääomitusaikeet. Esimerkiksi maan suurin pankki UniCredit toivoo kasaavansa 13 miljardia euroa uutta pääomaa. UniCreditin odotetaan pääsevän maaliin asti kaikesta huolimatta, mutta muutama keskikokoinen pankki voi olla kiperämmässä tilanteessa.
Virkamieshallitus vai ennenaikaiset vaalit?
Oppositiossa olevat Viiden tähden liike ja Pohjoinen liitto ovat vaatineet ennenaikaisia parlamenttivaaleja. Puolueet kertovat olevansa valmiit maan hallitukseen. Renzin esitystä vastusti muun muassa ex-teknokraattipääministeri Mario Monti. Hänen mielestään uudistus oli kömpelö. Monti toivoi ennen äänestystä, että Renzi jatkaisi äänestystuloksesta riippumatta.
Montin ohella uudistusta vastustaneet sosiaalidemokraatit valittivat Renzin päätöstä tehdä uudistusäänestyksestä hallituksen luottamusäänestys. Luottamus olikin heikkoa. Italian talous on edelleen samoissa lukemissa kuin maan liityttyä euroon vuonna 1999.
Presidentti Mattarellalla on kiperä tilanne. Hän voi nimittää uuden virkamieshallituksen vetäjän, ilmoittaa ennenaikaisista parlamenttivaaleista tai olla hyväksymättä Renzin eroa. Viimeisin vaihtoehto tuskin toteutuu.
Virkamieshallituksella olisi aikaa vain hieman reilu vuosi. Aikataulun mukaiset vaalit järjestetään vuonna 2018, eikä uusi hallitus ehtisi puuttua Italian talouden uudistuksiin. Huomio kiinnittyisi Italian budjetin hyväksymiseen, sekä maan vaalilakien uudistamiseen. EU:n huolena on myös se, että Italian oppositiopuolueet kasvattavat kannatustaan edelleen.
Ennenaikaiset parlamenttivaalit jatkaisivat Euroopan poliittista hermopainetta. Ajankohta vaaleille olisi EU-myönteisille puolueille myrkkyä. Ranskassa käydään keväällä presidentinvaalit. Hermoilua haluttaneen siten siirtää vuodelle 2018, jolloin Hollannin, Ranskan ja Saksan vaalit on saatu käydyksi.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Italian pääministeri tunnustaa vaalitappion, eroaa
Talouslehden tyly arvio: “Italia on suurin uhka yhteisvaluutta eurolle, jonain päivänä maata johtaa eurovastainen hallitus”
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Näin Yle valeuutisoi pikkutyttöjen teurastuksen
Itäkeskuksen muslimiyrittäjä HS:lle: Hameen on oltava löysä lantion kohdalta, jotta muut miehet kuin minä eivät näe
Helsingin Itäkeskuksen Hansasillalla esillä ollut islamilaisia pukeutumissääntöjä esittelevä kyltti on puhututtanut mediassa ja somessa tällä viikolla. Kyltissä kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa samankaltaisia kylttejä on nähty jo pitkään. Saksassa on tuotu oikeuden eteen myös sharia-poliiseja.
Vihersiirtymä vastatuulessa: Saksalaisautoilijat vaihtavat sähköautonsa bensaan ja dieseliin
Autoilijoiden siirtyminen sähköisiin kulkuvälineisiin tökkii välittömästi, kun tuet loppuvat. Saksassa jopa kolmannes sähköautoaan vaihtaneista on siirtynyt takaisin bensaan tai dieseliin sen jälkeen, kun avustukset hiipuivat. Tavoite fossiilivapaasta uusien autojen kaupasta vuonna 2035 karkaa yhä kauemmaksi.
Mäenpää: Itäkeskuksen kyltit seurausta vihreiden maahanmuuttopolitiikasta
Yksi kuluvan viikon kuumimmista puheenaiheista on ollut Helsingin Itäkeskukseen ilmestynyt herättänyt ohjetaulu koskien musliminaisten pukeutumista. Perussuomalaisten kansanedustaja Juha Mäenpää muistuttaa ohjeistuksesta pöyristynyttä vihreiden puheenjohtajaa Sofia Virtaa siitä, että tapahtunut on seurasta vihreidenkin tukemasta avoimien rajojen maahanmuuttopolitiikasta.
Yle kehysti Trumpin kampanjatilaisuuden vitsin rasismiksi: ”Roskasaari” – tosiasiassa Puerto Rico hukkuu roskiin
Ylen toimittajien mieleen ei tullut tarkistaa, miksi Amerikassa on ennenkin kutsuttu Puerto Ricoa roskasaareksi. Rasismi ei liity asiaan, vaan vertaus on sangen kirjaimellinen, koska roskia Puerto Ricossa riittää. Saaren asukkaiden yksi suurimpia ongelmia onkin jäteasemien tilan puute, ja eri arvioiden mukaan kaatopaikkatila saattaa loppua kesken 2–4 vuodessa.
Kamala Harris on positiivisen erityiskohtelun tuotos – maailman menestynein “DEI-rekry”
Kamala Harris on uransa joka käänteessä hyötynyt siitä, että hän on nainen ja kuuluu rodulliseen vähemmistöön. Hän on malliesimerkki siitä, miten paljon positiivinen erityiskohtelu voi edistää vähemmistöjen menestystä. Varapresidenttinä hän oli Bidenin "DEI-rekry", joka lopulta syrjäytti presidentti Bidenin. Nyt hänellä on mahdollisuus nousta maailman mahtavimman maan presidentiksi.
PS-Nuoriso: Suomessa ei ole sijaa sharia-laille
Perussuomalainen Nuoriso on tyrmistynyt, mutta ei vähääkään yllättynyt islamilaisten pukeutumissääntöjen julistamisesta Itäkeskuksessa. Uutisoidussa julisteessa kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa julisteet ovatkin jo vuosia sitten vaihtuneet islamistisiin “sharia-poliiseihin”, jotka häiriköivät kansalaisia islamilaisten oppien rikkomisesta.
Koko läntinen maailma velloo tunnemyrskyissä – Suomestakin tuli puberteettiyhteiskunta, jota rakennetaan fiilispohjalta
Tietokirjailija-kouluttaja Katleena Kortesuon uutuuskirja "Tunteet tapissa" kertoo havainnollisesti, kuinka olemme siirtyneet tietopohjaisesta konsensusyhteiskunnasta tunneuskovaisuuden maailmaan, jonka perustukset valettiin 1980- ja 1990-luvuilla. Monelta osin yhteiskuntamme on kuin 13-vuotias teini, joka kokee tunteita vahvasti ja viskoutuu tunnemyrskyn mukana milloin mihinkin suuntaan. Pelkkä tunne on kuitenkin surkea kumppani silloin, jos edessä on vaikea ja kauaskantoinen päätös.
Kun transkiihkoilu tieteen jyräsi: woke-aktivistilääkäri salasi tutkimustulokset, joiden mukaan murrosiän siirtäminen ei paranna nuorten mielenterveyttä
Merkittävänä transoikeuksien puolestapuhujana tunnettu lääkäri myönsi estäneensä julkaisemasta tutkimustuloksia vuosikymmenen takaisesta hankkeesta, jonka tulokset eivät miellyttäneet häntä. Veronmaksajien rahoittaman, 10 miljoonaa dollaria maksaneen hankkeen tarkoituksena oli selvittää murrosikää jarruttavien hoitojen vaikutuksia amerikkalaislapsiin. Tutkimuksesta ei löytynyt näyttöä sille, että murrosiän lykkääminen parantaisi potilaiden mielenterveyttä. New York Timesin haastattelema kohutohtori Johanna Olson-Kennedy uskoo, että lapsille suunnattujen transhoitojen kriitikot saattaisivat hyödyntää tutkimustuloksia poliittisesti. Olson-Kennedyn toimintaa on arvosteltu tieteen vastaiseksi. Kriitikot huomauttavat, että tutkimustulosten panttaaminen estää kansaa saamasta tieteellistä tietoa aiheesta, joka jakaa amerikkalaisten mielipiteitä erittäin jyrkästi.
Vigelius tyrmää Arto Nybergin ohjelman lopettamisen Ylellä: ”Lypsävätkin lehmät viedään teuraaksi”
Perussuomalaisten kansanedustaja Joakim Vigeliuksen mukaan Ylen tulisi kohdentaa säästöt hallintoon ja tehostaa toimintaansa, ei lakkauttaa katsotuimpia ohjelmiaan: - Tulosvastuu Yle-veron maksajille lähentelee nollaa, ja se näkyy.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää