LEHTIKUVA
Italian hallituskriisi heiluttaa taas koko Eurooppaa – uudet vaalit voivat johtaa EU:n hajoamiseen
Italian hallituskriisi on jälleen kerran todellisuutta. Ratkaisu siirtyy ensi viikkoon, mutta markkinat reagoivat Euroopan kolmanneksi suurimman talouden poliittiseen epävarmuuteen välittömästi. Euroopan unionin perusta järisee taas.
Italian pääministeri Mario Draghi jätti torstaina eronpyynnön presidentti Sergio Mattarellalle. Draghin mukaan luottamus koalitiohallituksen sisällä on kadonnut. Presidentti kuitenkin hylkäsi pääministerin eronpyynnön. Hallituskriisin lopputulema siirtyi ensi viikkoon ja Draghin keskusteluun parlamentin kanssa.
Hallitus voitti luottamusäänestyksen
Torstain tapahtumat johtuivat suoraan siitä, että hallituksessa istuva Viiden tähden liike tempaisi tukensa Draghin hallitukselta parlamentin ylähuoneen 23 miljardin euron energiatukia koskeneessa luottamusäänestyksessä. Hallitus kuitenkin voitti äänestyksen luvuin 172–39.
Draghin hallituskoalitiolla on vahva enemmistö Italian parlamentissa myös ilman Viiden tähden liikettä, sillä parlamentin suurimmat puolueet äärioikeistolainen Lega ja keskusvasemmistolainen PD tukevat hallitusta.
Italialla massiiviset velat
Euroopan kolmanneksi suurin talous on jälleen poliittisen kriisin pyörteissä. Talousmyrsky voi yltyä myös muualla Euroopassa, jos ja kun Italian hämmennys leviää koko EU:n alueelle.
Italian valtionlainojen seuratuin 10-vuotinen korko nousi torstaina 3,32 prosenttiin ja korkoero Saksan vastaavaan leveni samalle tasolla kuin ennen EKP:n kesäkuun hätäkokousta. Italian valtiolla on lainaa yli 2 000 miljardia euroa.
Italiassa on määrä pitää parlamenttivaalit ensi keväänä, mutta hallituksen hajoamisen myötä uurnille voidaan joutua jo parin kuukauden kuluttua syyskuussa. Jos gallupeissa loistava eurokriittinen oikeisto voittaa vaalit, EU:n vaatimat talousuudistukset saattavat joutua vasaran alle.
EU:n kohtalo taas vaakalaudalla
Tämä taasen voi jouduttaa talous- ja energiakriisin kourissa kärvistelevän unionin sisäisiä erimielisyyksiä ja kyseenalaistaa koko EU:n olemassaolon.
Paradoksi tavallaan on se, että Suomen ja Ruotsin jäsenyyden myötä sotilasliitto Nato voi jäädä Euroopan valtioiden keskeiseksi yhteistyöelimeksi. Se jos mikään heijastaisi maanosan todellista tilannetta.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- eurokriittinen oikeisto korkoero valtionlainojen korot Talousmyrsky PD luottamusänestys eronpyyntö parlamentin ylähuone koalitiohallitus parlamenttivaalit Senaatti Euroopan unioni Lega energiatuet Euroopan keskuspankki Sergio Mattarella Viiden tähden liike Mario Draghi Hallituskriisi Suomi EKP Ruotsi Saksa Italia nato EU
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Italiassa mällätään suomalaisten veroeuroilla – Huru ja Junnila: Missä valvonta, missä hätäjarru?
Elinkustannukset karkaavat käsistä, veronmaksajien rahat valuvat unelmahöttöön – Purra: “Elämme vihreää päiväunta, jota kokoomus ja hallitus kannattavat”
Suomalaiset maksavat ensin italialaisten taloremontit ja remontoivat pakosta omat talonsa energiatehokkaiksi – ”Suomi on tehnyt valtavan virheen olemalla innokkain EU-komission ehdotusten tukija”
Perussuomalaiset elpymispaketin valvonnasta: Suomen pitäisi valvoa Italiaa, koska siellä meidän rahat ovat
Italian hallituksen kaatuminen yhä lähempänä – oikeistopuolueet irtautumassa yhteistyöstä
Italian pääministeri Draghi erosi – oikeisto voitonvarmana kohti syksyn mahdollisia vaaleja
Kansallismielinen oikeisto nousemassa valtaan Italiassa – maahanmuuttokriittinen Giorgia Meloni puolustaa perinteisiä arvoja
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Miko Bergbom: Päätös Somalian maaohjelman keskeyttämisestä on oikea
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää